Amsterdamse middeninkomens hebben het zwaar op de woningmarkt. Er zijn amper woningen te vinden en er is nog steeds te weinig middenhuur en daar moet snel wat aan veranderen. D66 wil daarom onderzoeken of het aankopen van woningen om vervolgens te verhuren kan worden afgeremd. Het zogenoemde buy-to-let versterkt de schaarste aan koopwoningen, wat onwenselijk is op de oververhitte Amsterdamse woningmarkt. D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig: ‘’Er is een enorm tekort aan betaalbare koopwoningen in Amsterdam. Gezinnen moeten een betaalbaar huis kunnen kopen in Amsterdam en dan is het niet wenselijk als op grote schaal koopwoningen worden opgekocht om vervolgens te verhuren. Willen we de schaarste aanpakken, dan is het zaak buy-to-let af te remmen.’’

Buy-to-let inperken

Door de enorme schaarste en de lage rente is het voor beleggers zeer aantrekkelijk om een woning te kopen voor de verhuur. Van Dantzig: ‘’Dat verdienen ze dubbel en dwars terug. Maar het gaat wel ten koste van het aanbod koopwoningen, waar we al zo’n tekort aan hebben.’’ D66 stelt daarom voor te onderzoeken welke financiële instrumenten bruikbaar zijn om buy-to-let af te remmen en eigen-bewonerschap te bevorderen. Van Dantzig: ‘’Denk daarbij bijvoorbeeld aan een belasting voor buy-to-let, of varianten daarop die in verschillende grote steden als Vancouver, Londen en Washington al gelden.’’ De maatregel die D66 voorstelt is een aanvulling op andere oplossingen waar het stadsbestuur al naar gaat kijken, zoals een zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw.


Schaarste op woningmarkt

De schaarste op de Amsterdamse koopmarkt is enorm opgelopen. Dat komt omdat in bouwplannen al jaren te weinig in koopwoningen is voorzien en doordat woningcorporaties nauwelijks vrijkomende sociale huurwoningen mogen verkopen aan mensen en gezinnen met een middeninkomen. Van Dantzig: ‘’Dat is slecht voor al die gezinnen die hier in Amsterdam een woning willen kopen en je hebt in elke buurt koopwoningen nodig om de buurt aantrekkelijk te houden’’ Het is daarom van belang om te kijken op welke manieren buy-to-let kan worden ingeperkt zodat koopwoningen ook echt koopwoningen blijven, waar mensen in wonen.