D66 wil dat Airbnb zelf ook actief gaat handhaven op de 60 dagen regel en het maximaal aantal personen waaraan je mag verhuren. Ook wil D66 dat woningen die niet op Airbnb verhuurd mogen worden – zoals sociale huurwoningen – niet worden toegelaten op de site. Dat stelt D66-raadslid Reinier van Dantzig voor. Van Dantzig: “Er zijn Amsterdammers die Airbnb binnen de regels gebruiken met lol voor hen en voor hun gasten. Maar er zijn ook vastgoedhufters die willens en wetens de stad verpesten met illegale hotels. En die moeten we keihard aanpakken. Airbnb werkt daar nu niet actief aan mee. Dat zou wel heel simpel kunnen: geef de mensen die de 60 dagen limiet bereikt hebben geen toegang meer tot het platform. Het is hoog tijd dat Airbnb haar verantwoordelijkheid neemt en voorkomt dat haar mooie platform gekaapt wordt door misbruik.”

Nieuwe onderhandelingen met Airbnb

De wethouder heeft op vragen van D66 aangegeven dat hij samen met Airbnb en andere platsforms wil kijken hoe illegale hotels nog beter aangepakt kunnen worden. Het verzoek om Airbnb hier zelf een actieve rol in te laten nemen wordt volgens de wethouder inderdaad meegenomen bij het maken van nieuwe afspraken in de onderhandelingen met Airbnb.

Na 60 dagen geen toegang tot het platform

Mede op voorstel van D66 komt er al een meldplicht in Amsterdam. Verhuurders moeten in de toekomst via een site een melding maken wanneer en hoeveel dagen ze de woning verhuren. Ook heeft de gemeente hogere boetes ingesteld voor het illegaal verhuren. Van Dantzig: “De gemeente is dus op goede weg, maar er is een partij die net doet alsof er niks aan de hand is: Airbnb. Ze willen ook geen gegevens delen van de overtreders. D66 zal elke onderhandelingsuitkomst waarbij Airbnb niet actief meewerkt aan het bestrijden van illegale hotels niet  accepteren.”

Dit artikel staat ook op amsterdam.d66.nl