Alle corporatieverkoop naar middensegment

Alle corporatieve koop naar middensegment

Er kan een grote stap gezet worden richting een eerlijke Amsterdamse woningmarkt. D66 wil namelijk in de komende prestatieafspraken met de woningcorporaties afspreken dat alle woningen die de corporaties verkopen in het middensegment blijven. Dat kan door de huren laag te houden via kettingbeding. Of door de woning ter verkopen aan de huurder via een ‘maatschappelijk gebonden eigendom’.

Lijstrekker Reinier van Dantzig: “De Amsterdamse woningmarkt hangt echt uit het lood. We moeten radicaal ingrijpen om deze eerlijker te maken voor middeninkomens en het kettingbeding draagt sterk bij aan de oplossing.”

Kettingbeding is veelbelovend
Dat corporaties via een kettingbeding eisen kunnen stellen aan de huur van de woning die zij verkopen is veelbelovend. Op deze manier worden panden niet meer door beleggers opgekocht om vervolgens veel duurder verhuurd te worden. Reinier van Dantzig: “Deze maatregel stelt ons echt in staat om de huur te reguleren in het voordeel van de middeninkomens. Door afspraken te maken met corporaties zorgen we ervoor dat de Amsterdamse woningmarkt weer eerlijk wordt en voor iedereen toegankelijk is.

Middensegment in de knel
Onlangs nog kwamen cijfers naar buiten die bevestigen dat het zeer moeilijk is voor middeninkomens is om in Amsterdam een huis te kopen of te huren. In een rapport schrijven de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) ‘Het middensegment is in Amsterdam vrijwel afwezig.’ Maar 7 procent van de nieuwbouwwoningen in Amsterdam is beschikbaar voor middeninkomens. Landelijk ligt dat percentage op 62 procent. Van Dantzig: “Deze cijfers spreken boekdelen. Amsterdam wordt een stad voor arm of rijk, een schadelijke ontwikkeling. Alle woningen die de corporaties verkopen moeten daarom in de toekomst. naar middeninkomens, deze groep heeft op dit moment namelijk geen kans op de Amsterdamse woningmarkt.”

2A828647 BE5B 030B 45E93E4BA29083F4

D66 in Nieuw-West: 'Nuance is geen elitair begrip'

Dat het gevoel bestaat dat je grachtengordel bent, terwijl je wel degelijk ook prima verkiezingsuitslagen scoort in, zeg, Nieuw-West. D66 is een partij waarbij je, ook als min of meer geïnteresseerde leek, namelijk niet een, twee, drie aan Nieuw-West denkt.

Lees meer

D66: 'Waarom neemt VVD geen afstand van FvD?'

'Het lijkt wel alsof Amsterdamse politici alleen nog maar kunnen praten over wie racistisch is en wie ze willen uitsluiten,' stelt de VVD Amsterdam in een wijdverspreide advertentie. Om te vervolgen met de schijnbaar retorische vraag: 'Heeft Amsterdam geen grotere uitdagingen?' Het lijkt een aardige campagnevondst: doen alsof de VVD over de...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Nieuwe stap in aanpak drukte binnenstad

De volgende stap om de binnenstad leefbaar te maken is gezet. Na het succesvolle verbod op de Cheese Company gaat Amsterdam de rondleidingen van grote groepen toeristen op de Wallen reguleren.  Tourgidsen moeten een vergunning aanvragen om mensen rond te leiden en moeten aan strengere eisen voldoen. Zo wordt invulling...

Lees meer
Meer nieuws