De buurttevredenheid van Amsterdammers waaiert uit over de stad. Amsterdammers geven hun buurt gemiddeld namelijk een 7,5. Lijsttrekker Reinier van Dantzig: ‘’Amsterdammers zijn tevreden, dat is goed nieuws. De grootste stijging in buurtwaardering zien we met name in buurten waar verschillende groepen door elkaar heen zijn gaan wonen. Deze cijfers vertellen dus duidelijk: menging is goed voor de wijk.’’ In het centrum zijn de cijfers echter gedaald en is de toekomstverwachting ook minder goed. In die buurten blijft D66 zich inzetten voor maatregelen nemen tegen drukte en overlast. Van Dantzig: ‘’En we voorkomen dat wijken waar het nu goed gaat, zoals De Pijp, doorschieten naar het onaangename.’’ 

Mengen werkt
Er zijn maar liefst tien buurten waar de buurttevredenheid is gestegen, allemaal buiten het centrum. Een goede ontwikkeling die laat zien dat het succes van Amsterdam afstraalt op veel buurten. Van Dantzig “De cijfers buiten het centrum laten zien: het mengen van buurten werkt. De Erasmusbuurt, de Transvaalbuurt, de Hoofddorppleinbuurt: allemaal voorbeelden van plekken die prettiger, veiliger, leefbaarder zijn geworden.’’ Daar waar het succes nog niet gevoeld wordt, in de ontwikkelbuurten, wordt fors geïnvesteerd. Dat is en blijft nodig en daarom is daar de afgelopen jaren 18 miljoen aan uitgegeven. Van Dantzig: ‘’Dit soort investeringen zijn enorm belangrijk. Ik gun elke wijk het succes van de Javasatraat. Het is mijn wens dat de aantrekkingskracht van magneet Mokum ook buiten de ring en in Noord voor meer positieve impulsen gaat zorgen. Het gaat me aan het hart dat we in buurten in Slotermeer en Geuzenveld snel flinke winst gaan boeken.” 

Belangrijke maatregelen Centrum
De verwachtingen over de toekomst zijn minder positief in Centrum. Het is daarom goed dat de gemeente strenge maatregelen neemt tegen de drukte en de overlast die daardoor wordt ervaren. Van Dantzig: “De populariteit van Amsterdam zorgt voor problemen, vooral in de binnenstad. We moeten ervoor zorgen om die drukte in goede banen te leiden en ik ben blij met de maatregelen die het college neemt tegen die drukte.”