Brief aan de leden van D66 Amsterdam

Amsterdam is van iedereen, Amsterdam blijft van iedereen. Iedereen een eerlijke kans werk en een woning. Met over een klein jaar alweer de volgende gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, ga ik mij hier keihard voor inzetten. 

94AE9FB8 B1D4 83F5 A91C2F93D3A43D4D

Goedemiddag Amsterdammers,

Wat een geweldige verkiezingsuitslag! 19 zetels! We zijn de grootste progressieve partij in gemeenten, in Europa, in de Eerste Kamer en nu ook in de Tweede Kamer. Dit was zeker niet gelukt zonder jullie geweldige inzet. Flyerend - vaker in de regen dan in de zon - langs de deuren, op de stations: we hebben weer laten zien dat we met ruim 3500 leden in Amsterdam het waar maken. Vrijwilligers, campaigners: heel erg bedankt!

Samen met VVD en SP bestuurt D66 al drie jaar de mooiste stad van het land. Het is geen geheim dat we dat mede te danken hebben aan Jan Paternotte. Diezelfde Jan heeft ons aan de hand genomen en van 13 raadsleden zonder ervaring in de gemeenteraad maar met passie voor de stad, zijn wij onder zijn leiding in drie jaar uitgegroeid tot een volwassen fractie met stuk voor stuk raadsleden met kennis van zaken. Nu gaat hij ons definitief verlaten als D66 Tweede Kamerlid.

Om die reden heeft onze fractie gisteravond ook gestemd voor een nieuwe fractievoorzitter. En ik kan het u niet enthousiast genoeg vertellen: ik heb deze enorme eer gekregen. Mijn naam is Reinier van Dantzig, geboren Amsterdammer, 31 jaar oud, getrouwd met Nirvana van Dantzig en naast D66-raadslid ook eigenaar van drie horecazaken in deze mooie stad. 

D66 heeft niet voor niets juist nu zo’n verkiezingsoverwinning behaald. Na Trump, na de Brexit. Omdat we kansen geven aan iedereen, ook als je hier niet vandaan komt. Omdat we goed werk, goede zorg en goed onderwijs regelen. We staan voor vrijheid en gelijkheid. Ongeacht waar je wieg staat, op wie je verliefd bent of hoe je eruit ziet. We hebben respect voor mensen met succes en oog voor diegene die het moeilijk hebben. We zijn trouw aan onze idealen, maar pragmatisch waar het moet. D66 krijgt het voor elkaar.

In Amsterdam hebben we dat al kunnen laten zien. We investeren het meeste in leraren voor de klas, hebben het aantal zonnepanelen in 2,5 jaar tijd verdubbeld in de stad, brengen de financiën steeds verder op orde en de lasten omlaag. Maar we hebben ook een probleem: Amsterdam loopt het risico  een stad te worden voor arm en rijk, met niets ertussenin. Zo ver is het nog niet, maar Amsterdam moet ook die stad van iedereen blijven. En dat betekent dat iedereen een eerlijke kans heeft op werk en een woning.

Met over een klein jaar alweer de volgende gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, ga ik mij hier keihard voor inzetten. Amsterdam is van iedereen, Amsterdam blijft van iedereen.

De komende periode kom ik graag langs om jullie te leren kennen en om te horen wat er speelt en leeft in jouw buurt. Bij deze nodig ik jullie graag ook alvast uit voor een borrel op zaterdag 25 maart vanaf 17h00 in het Lloyd hotel.

Vraag vooral ook mij het hemd van m’n lijf tijdens het Facebook live gesprek, woensdagavond - 22 maart, 20h30.

Hartelijke groet,

Reinier van Dantzig

Volg Reinier ook op Twitter, Facebook, Instagram

2A828647 BE5B 030B 45E93E4BA29083F4

D66 in Nieuw-West: 'Nuance is geen elitair begrip'

Dat het gevoel bestaat dat je grachtengordel bent, terwijl je wel degelijk ook prima verkiezingsuitslagen scoort in, zeg, Nieuw-West. D66 is een partij waarbij je, ook als min of meer geïnteresseerde leek, namelijk niet een, twee, drie aan Nieuw-West denkt.

Lees meer
Alle corporatieve koop naar middensegment

Alle corporatieverkoop naar middensegment

Er kan een grote stap gezet worden richting een eerlijke Amsterdamse woningmarkt. D66 wil namelijk in de komende prestatieafspraken met de woningcorporaties afspreken dat alle woningen die de corporaties verkopen in het middensegment blijven. Dat kan door de huren laag te houden via kettingbeding. Of door de woning ter verkopen...

Lees meer

D66: 'Waarom neemt VVD geen afstand van FvD?'

'Het lijkt wel alsof Amsterdamse politici alleen nog maar kunnen praten over wie racistisch is en wie ze willen uitsluiten,' stelt de VVD Amsterdam in een wijdverspreide advertentie. Om te vervolgen met de schijnbaar retorische vraag: 'Heeft Amsterdam geen grotere uitdagingen?' Het lijkt een aardige campagnevondst: doen alsof de VVD over de...

Lees meer
Meer nieuws