Gelijke kansen beginnen in het onderwijs. D66 wil daarom de komende periode tachtig miljoen euro investeren in onder andere jeugd- en jongerenwerk, naschoolse activiteiten, vakonderwijs op mbo’s en in volwasseneneducatie, dat staat in het financiële paragraaf. Lijsttrekker Reinier van Dantzig: “Onderwijs is een van de belangrijkste pijlers van D66. Wij willen daarom ook de volgende periode sterk investeren om ervoor te zorgen dat elke Amsterdammer de kans krijgt om zich te ontplooien.”

Kansenongelijkheid
Er bestaat nog te veel kansenongelijkheid in het onderwijs. Kinderen die met een achterstand beginnen wil D66 snel bijspijkeren zodat zij snel op het niveau van hun klasgenoten verder kunnen. Daarom wil D66 meer investeren in scholen met kinderen met een groot risico op achterstanden. De Inspectie van het Onderwijs heeft eerder al laten zien dat extra investeren in onderwijsachterstandsbeleid werkt. “Verschil in kansen ontstaat niet alleen onder schooltijd maar vooral ook na schooltijd. Daarom willen we ervoor zorgen dat Amsterdamse kinderen ook na schooltijd kunnen meedoen, met talentontwikkeling en huiswerkbegeleiding. Wij willen daarom veertig miljoen euro besteden aan onze onderwijsagenda”

Volwasseneneducatie
D66 wil ook voor ouders die dat nodig hebben taallessen ?organiseren op de scholen van hun kinderen. Zo raken zij makkelijker betrokken bij de school van hun kinderen en kunnen zij een taal leren en zorg makkelijker combineren. Ook volwassenen houden wat D66 betreft voldoende mogelijkheden om zich bij- of om te scholen. Van Dantzig “In totaal willen wij de komende periode maar liefst veertig miljoen uitgeven aan volwasseneneducatie. Daarmee kunnen mensen ook op latere leeftijd een nieuw vak leren en meedoen aan de samenleving. Dat is goed voor Amsterdammers en zorgt juist nu ervoor dat we vacatures voor krapte beroepen kunnen vullen.”