Dit opinie artikel verscheen op 11 november ook in het Parool.

Amsterdam dreigt alleen nog onderdak te bieden aan rijken en mensen met lage inkomens. D66 maakt zich sterk voor middeninkomens. Lees hier het opiniestuk van Reinier van Dantzig wat vandaag in het Parool staat.

Het gaat goed met de stad en er wordt meer gebouwd dan ooit tevoren. Vorig jaar hadden we zelfs een spectaculair bouwrecord met maar liefst 8376 nieuwe huizen. Toch gaan de gesprekken op een lukrake verjaardag in Amsterdam vaak maar over één ding: hoe vind ik een betaalbare woning? Voor een sociale woning sta je zo maar 12 jaar in de rij. Een belletje naar een willekeurige makelaar leert dat een koopwoning niet te vinden is, laat staan te betalen. En Amsterdammers met een middeninkomen weten dat het vinden van een normale betaalbare huurwoning even moeilijk is als een klompje goud tegenkomen in de Amstel. Alleen als je rijk genoeg bent om exorbitante huren te betalen of bereid bent fors over te bieden op een koopwoning, vind je makkelijk een huis en dat is een hele zorgelijke ontwikkeling.

D66 staat voor een gemengde stad, waar arm, rijk en alles daar tussenin, in elke buurt kan wonen. D66 is dan ook groot voorstander van de afspraak dat wanneer het aantal sociale huurwoningen van corporaties in een gebied slinkt tot onder de 35%, huurders, corporaties en lokale bestuurders met elkaar in gesprek gaan over de menging van de buurt. Maar er is één probleem: de discussie gaat alleen maar over meer sociale woningen, en niet over het tekort aan betaalbare huizen voor Amsterdammers met een middeninkomen.

De kansen voor Amsterdammers met een middeninkomens, zoals politieagenten, leraren en beleidsambtenaren, om in de stad te blijven wonen nemen gestaag af. Ze verdienen teveel voor een sociale huurwoning maar te weinig voor een koophuis. Velen wonen noodgedwongen tot ver na hun opleiding samen met huisgenoten, slapen met de baby in dezelfde kamer of moeten hun geliefde stad verlaten omdat ze het simpelweg niet meer kunnen betalen. Dat tij moet gekeerd worden. Zeker als je beseft dat maar liefst 58% van alle Amsterdamse woningen sociale huurwoningen zijn en het aanbod betaalbare huurwoningen slechts 5,6% bedraagt.

Om middeninkomens een eerlijke kans te bieden in de stad, stelt D66 drie concrete maatregelen voor. Ten eerste moeten corporaties meer aan het middensegment gaan verhuren in wijken waar alleen woningen zijn voor de lage en de hoge inkomens. Neem bijvoorbeeld de Pijp. Daar neemt het aantal sociale huurwoningen iets af, maar is meer dan de helft van het woningaanbod nogsteeds een sociale huurwoning. D66 wil dat in deze buurten vrijkomende sociale huurwoningen van corporaties grotendeels aan middeninkomens worden verhuurd.

Een buurt die al gemengd is, moet ook gemengd blijven. Zodat verschillende groepen elkaar in de buurt blijven tegenkomen bij de groenteman of op het schoolplein. Daarom wil D66 in een gebied dat al meer dan 35% sociale woningbouw heeft, bij nieuwbouw voorrang geven aan middenhuur.

Tenslotte vindt D66 dat in buurten met meer dan 60% corporatiewoningen – zoals stukken van Noord, Zuidoost en Nieuw-West – de woningen die vrijkomen verkocht zouden moeten worden aan Amsterdammers met een middeninkomen. Dit geeft eindelijk lucht die zo nodig is op de oververhitte koopwoningmarkt voor middeninkomens.

Wat D66 betreft is het de hoogste tijd dat we opkomen voor álle mensen die kansloos zijn op de woningmarkt. Amsterdam mag nooit een stad worden waar alleen plek is voor wie absurd veel verdient of wie onder het minimum loon verdient. De diversiteit wordt zo gereduceerd tot een bokswedstrijd tussen arm en rijk, waarbij Amsterdammers met een middeninkomen de handdoek nog voor de wedstrijd in de ring moeten gooien. D66 wil de wethouder, de huurdersvereniging en de corporaties dan ook het volgende op het hart drukken: vergeet de middeninkomens niet!

Reinier van Dantzig, D66-raadslid Amsterdam

Willem van Ham, D66-bestuurscommissielid Nieuw-West

Stefanie Blomberg, D66-bestuurscommissielid Noord

Pieter Rietman, D66-bestuurscommissielid West

Judith Lekkerkerker, D66-bestuurscommissielid Oost

Ed Berkhout, D66-bestuurscommisielid Zuid

Mark van der Veer, D66-bestuurscommissielid Centrum

Remco van Dijk, D66-bestuurscommissielid Zuidoost

Dit opiniestuk verscheen op 11 november in het Parool.