Horecaman aan het roer bij D66

MICHIEL COUZY

Van kroegbaas tot fractievoorzitter - Reinier van Dantzig (31) voert sinds vorige week D66 aan in Amsterdam. Hij wil zijn partij ook leiden bij de verkiezingen. 'We moeten de grootste blijven.'

Een beetje D66'er is consultant. Of dagvoorzitter, zoiets. Voor Van Dantzig lag, na zijn studie economie, een typische D66-carrière voor het grijpen. Maar het lot besliste anders: hij werd kroegbaas in Amsterdam.

Zijn vader, fysiotherapeut Reinier van Dantzig, die ooit de enkel van Marco van Basten behandelde, besloot naast zijn praktijk skates te verhuren in het Vondelpark. Zijn moeder, voordien stewardess, runde het bijbehorende pannenkoekenhuis. Zo ontstond De Vondeltuin, vlak bij de Amstelveenseweg.
Tijdens zijn studie kreeg Van Dantzig jr. al het aanbod om zich in te kopen, omdat het werk wat zwaar werd voor zijn ouders. "Een enorme kans," zegt de D66'er. "Als student had ik altijd in de horeca gewerkt. Ik vond het leuk, vrolijk werk."

Inmiddels heeft hij een klein horeca-imperium opgebouwd in de stad. Zijn bedrijf bestaat naast De Vondeltuin ook uit Italiaans restaurant Mappa op de Nes en café Kiebêrt aan de Marathonweg. Zijn vrouw Nirvana - zijn compagnon - doet het horecawerk, Van Dantzig verzorgt de zakelijke kant: administratie, inkoop, dat soort zaken.

Van Dantzig is een product van Amsterdam-Zuid; Koninginneweg, de Willemsparkschool en het Ignatius. Een Amsterdammer in hart en nieren, zegt hij zelf, die de stad alleen verlaat tijdens vakanties. De liefde voor Ajax kwam via zijn vader, die voor de club werkte.

Zijn politieke carrière gaat snel. In 2014 kwam hij in de gemeenteraad voor D66 en vorige week werd hij gekozen tot de nieuwe fractievoorzitter, een plek die vrijkwam na het vertrek van Jan Paternotte naar de Tweede Kamer. "Ik vind het fantastisch om voorop te gaan in de strijd."

Van Dantzig probeert de tijd te verdelen tussen zijn bedrijf en de gemeenteraad. "Ik wil minimaal één dag per week aanwezig zijn in elk café en restaurant. Ik ben 2,5 dag aanwezig in de Stopera. En op zondag neem ik de stukken door. Dat ik het druk heb, is een kleine prijs."

Vandaag maakt hij bekend dat hij zijn partij ook wil aanvoeren bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, in maart volgend jaar. "We hebben als grootste partij het nodige bereikt, de afgelopen vier jaar. Ik wil ervoor knokken dat D66 de grootste blijft."

Bij de Kamerverkiezingen was GroenLinks de grootste in Amsterdam. Het zou zo maar kunnen dat u de verkiezingen verliest.
"GroenLinks heeft het goed gedaan, maar ik denk niet dat onze winst bij de vorige verkiezingen een incident was. D66 wil de titel winnen, het is belangrijk dat we weer de grootste worden in de stad. En dat kan zeker lukken."

Zou u met GroenLinks kunnen besturen?
"Ik ben blij dat in Amsterdam sprake is van een progressief blok. We zijn het vaker eens dan oneens. Ik zou graag met GroenLinks vechten tegen polarisatie en tweedeling. Maar we kijken weer heel anders aan tegen de woningmarkt."

Want u wilt minder sociale huur in de stad?
"Ja. Iedereen heeft het moeilijk op de Amsterdamse woningmarkt, maar de middeninkomens nog wel het meest. Slechts één op de tien huizen is geschikt voor onderwijzers en verplegers. Dat is veel te weinig. In buurten waar meer dan de helft van de woningen sociale huur is, willen we dat de huizen die vrijkomen naar middengroepen gaan. Ik ben niet tegen sociale huur, maar wel voor gelijke kansen voor iedereen die Amsterdammer wil zijn."

D66 krijgt vaak het verwijt dat de partij te laat de drukte in de stad heeft onderkend. Is dat zo?
"Dat beeld bestrijd ik. Onze wethouder Kajsa Ollongren is begonnen met de aanpak van de problemen."

D66-wethouder Abdeluheb Choho noemde drukte nog perceptie, raadslid Guus Bakker heeft lang volgehouden dat het wel meeviel en uiteindelijk was het burgemeester Van der Laan die zei dat Amsterdam in eerste instantie voor Amsterdammers is.

"De drukte is een feit, maar is te complex om in één dag op te lossen. Dat kost tijd en Ollongren werkt daar hard aan. Laten we eerlijk zijn: het is niet meer van deze tijd dat touringcars door de binnenstad rijden. Maar ik bestrijd het beeld dat Amsterdam een pretpark is en dat de stad door het putje gaat. Drukte zorgt op sommige plekken voor overlast en is dan een probleem dat we moeten oplossen, maar drukte biedt ook kansen."

Kansen voor de horeca bijvoorbeeld. Heeft de stad inmiddels niet genoeg kroegen en restaurants?
"In Amsterdam spelen een paar trends die rechtvaardigen dat de stad zoveel horeca heeft; Amsterdammers gaan meer uit eten, de stad groeit en we ontvangen meer toeristen. Iemand die nu van de mbo horeca komt, heeft een baan. Dat is toch goed? Maar we moeten wel uitkijken voor wildgroei."

Een heikel punt is het nieuwe erfpachtstelsel. Groeit dat uit tot verkiezingsthema?
"Onze inzet is nog altijd om komende zomer een raadsbesluit te nemen, maar een nieuw, verbeterd voorstel is wel nodig. Dit voorstel raakt heel veel Amsterdammers, het gaat om veel geld. Te veel zaken zijn mis, zoals de grondwaardebepaling. En de waardering van de buurten is onduidelijk."

Dat klinkt niet alsof het met een paar procent extra korting is opgelost.
"Een korting is een optie, maar ik wil een systeem dat goed werkt, eerlijk is en transparant. Dus moeten we ook kijken naar de berekening van de grondwaarde; is die nog wel eerlijk?"