Houd op met lukrake controle door politie’

Zolang etnisch profileren door de politie niet vermindert, moeten agenten in Amsterdam alle controles op straat zonder verdenking opschorten. Een meerderheid van de gemeenteraad verliest zijn geduld.

98B9F974 040B 3C86 241AC53E26352D4B

De politie in Amsterdam moet wat de gemeenteraad betreft voorlopig afzien van proactieve controles, alcoholcontroles uitgezonderd. Dit zijn staandehoudingen die agenten op eigen initiatief doen, zonder concrete verdenking. Het opschorten van deze controles dient als drukmiddel tegen een hardnekkig fenomeen: etnisch profileren.

Dit terugdringen gaat veel progressieve partijen in de raad te traag. “Het probleem van etnisch profileren is zo urgent en slecht voor het vertrouwen in de rechtsstaat dat er heldere maatregelen nodig zijn,” zegt raadslid Reinier van Dantzig van D66. “Het moet geen dag langer duren en daarom geven we nu een stevig signaal af. Ik ga ervan uit dat de politie dit heel serieus neemt,” zegt Femke Roosma van GroenLinks. Denk, Bij1 en de PvdD steunen de oproep.

Volgens burgemeester Femke Halsema en hoofdcommissaris Frank Paauw zijn de proactieve controles effectief en ‘een belangrijk instrument voor het verkrijgen van informatie’, aldus Paauw.

De gemeenteraad dwingt Halsema nu om het onderwerp te agenderen bij de hoofdofficier van justitie en de korpsleiding.

‘Professionele intuïtie’
De discussie over etnisch profileren draait vooral om de moeilijke vraag; wat is het motief voor een agent om iemand staande te houden, als er geen concrete verdenking is? Volgens de politie gaan de medewerkers op straat alleen over tot een proactieve controle op basis van ‘professionele intuïtie’ en ‘jarenlange ervaring’, onderbouwd door objectieve waarnemingen.

Uit onderzoek van organisaties als Amnesty International en Control Alt Delete blijkt dat achter proactieve controles vaak discriminatie schuilgaat. Zo worden Amsterdammers met een migratieachtergrond veel vaker staande gehouden dan witte stadgenoten. Vooral bij identiteitscontroles, verkeerscontroles en preventief fouilleren is er geregeld sprake van etnisch profileren.

De politietop erkent dat etnisch profileren voorkomt en heeft herhaaldelijk maatregelen aangekondigd. Zo moet er per 1 juli in elk team een ‘uitvoeringsplan professioneel handhaven’ liggen om de controles te verbeteren.

Maar het blijkt lastig om dit tussen de oren te krijgen van alle agenten. Van de politieagenten op straat zegt 86 procent niet te merken dat maatregelen tegen etnisch profielen iets aan hun werkwijze verandert, aldus Bureau Beke, dat het politiewerk onderzocht.

Belangrijker dan criminaliteit
De progressieve meerderheid in de raad zegt nu dat zij het tegengaan van etnisch profileren belangrijker vindt dan de criminaliteit die door de controles wordt bestreden. Want hoewel er veel discussie is over wat proactieve controles precies opleveren – sommige onderzoeken zeggen dat 67 procent van de staandehoudingen voor niets is – kan de politie met enige regelmaat melden dat door een ‘toevallige verkeerscontrole’ toch een hoeveelheid drugs, wapens of andere verdachte activiteiten is verstoord.

Pas als een pakket maatregelen dat etnisch profileren terugdringt bij elke agent bekend is, zouden de controles weer door mogen gaan.

De kwestie wordt donderdag besproken in de gemeenteraad.

994CE4DF F505 BE8C 4550BCDAA67C1954

D66 en PvdA: ook kick- en thaiboksers verdienen de beste begeleiding vanuit de stad

“De faciliteiten en begeleiding voor topsporters in Amsterdam zijn van het allerhoogste niveau,” aldus Reinier van Dantzig. “Als je bedenkt dat dit mede komt door investeringen vanuit de stad, vind ik het niet meer dan logisch dat alle Amsterdamse topsporters daar gebruik van kunnen maken. Olympische zwemmers en roeiers die...

Lees meer
054FE462 FDFE 143F 8CBF1623DDB9C867

D66: 'Het moet geen verbod-op-leuke-dingen-college worden'

Ruim een jaar geleden presenteerden de partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hun plannen voor de stad. Van Dantzig is tevreden over de eerste resultaten en de koers van dit nieuwe stadsbestuur: 'We delen enorm veel progressieve waarden met elkaar.'  Eigen kracht van mensen Maar is D66 toch niet een beetje het...

Lees meer
0560AC5C E81C 715F 1C32BD6C1BEB9DC8

Stop etnisch profileren

De strijd tegen etnisch profileren duurt al lang zonder dat we vooruitgang boeken waar we tevreden over kunnen zijn. Morgen stelt D66 daarom voor om voorlopig te stoppen met proactieve controles. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: “Etnisch profileren is frustrerend. In de eerste plaats voor Amsterdammers die dit structureel overkomt. Hun...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Bijdrage Algemene Beschouwingen ’19

Voorzitter, Vandaag is een mooie dag vanwege alle wensen voor stad die ik van mijn collega-fractievoorzitters en hun partijen ga horen. Stuk voor stuk uit liefde voor de stad, al zal ik eerlijk zijn dat sommige volstrekt wonderlijk op D66 zullen overkomen. Dat we vandaag veel wensen voor de stad gaan horen...

Lees meer
0579E8DB F670 35CF 8EE72D81ECF10453

Opinie | ‘Geen top-zoveel: aandacht voor de allerjongsten voorkomt zware misdaad’

De Top 600 is een beproefd middel voor de aanpak van draaideur­criminelen, maar voor echte criminaliteitspreventie voldoet het niet, betoogt de Amsterdamse fractievoorzitter van D66 Reinier van Dantzig in het Parool. Misdaad is zo oud als de weg naar Rome, en afrekeningen in het criminele circuit zijn dat ook. Toch konden de...

Lees meer
0588DDB6 C55A C975 671BCA428E9C08E1

Opinie: De VVD glijdt weg op de geweldspiraal’

Het volgende opiniestuk van Reinier van Dantzig is verschenen in het Parool van 30 januari 2019. Amsterdamse handhavers (boa’s) uitrusten met een wapenstok en pepperspray. Dat zou volgens de VVD het antwoord moeten zijn op de toegenomen agressie waarmee ze maar al te vaak te maken krijgen. De politie vindt het geen goed idee,...

Lees meer
Meer nieuws