Houd op met lukrake controle door politie’

Zolang etnisch profileren door de politie niet vermindert, moeten agenten in Amsterdam alle controles op straat zonder verdenking opschorten. Een meerderheid van de gemeenteraad verliest zijn geduld.

98B9F974 040B 3C86 241AC53E26352D4B

De politie in Amsterdam moet wat de gemeenteraad betreft voorlopig afzien van proactieve controles, alcoholcontroles uitgezonderd. Dit zijn staandehoudingen die agenten op eigen initiatief doen, zonder concrete verdenking. Het opschorten van deze controles dient als drukmiddel tegen een hardnekkig fenomeen: etnisch profileren.

Dit terugdringen gaat veel progressieve partijen in de raad te traag. “Het probleem van etnisch profileren is zo urgent en slecht voor het vertrouwen in de rechtsstaat dat er heldere maatregelen nodig zijn,” zegt raadslid Reinier van Dantzig van D66. “Het moet geen dag langer duren en daarom geven we nu een stevig signaal af. Ik ga ervan uit dat de politie dit heel serieus neemt,” zegt Femke Roosma van GroenLinks. Denk, Bij1 en de PvdD steunen de oproep.

Volgens burgemeester Femke Halsema en hoofdcommissaris Frank Paauw zijn de proactieve controles effectief en ‘een belangrijk instrument voor het verkrijgen van informatie’, aldus Paauw.

De gemeenteraad dwingt Halsema nu om het onderwerp te agenderen bij de hoofdofficier van justitie en de korpsleiding.

‘Professionele intuïtie’
De discussie over etnisch profileren draait vooral om de moeilijke vraag; wat is het motief voor een agent om iemand staande te houden, als er geen concrete verdenking is? Volgens de politie gaan de medewerkers op straat alleen over tot een proactieve controle op basis van ‘professionele intuïtie’ en ‘jarenlange ervaring’, onderbouwd door objectieve waarnemingen.

Uit onderzoek van organisaties als Amnesty International en Control Alt Delete blijkt dat achter proactieve controles vaak discriminatie schuilgaat. Zo worden Amsterdammers met een migratieachtergrond veel vaker staande gehouden dan witte stadgenoten. Vooral bij identiteitscontroles, verkeerscontroles en preventief fouilleren is er geregeld sprake van etnisch profileren.

De politietop erkent dat etnisch profileren voorkomt en heeft herhaaldelijk maatregelen aangekondigd. Zo moet er per 1 juli in elk team een ‘uitvoeringsplan professioneel handhaven’ liggen om de controles te verbeteren.

Maar het blijkt lastig om dit tussen de oren te krijgen van alle agenten. Van de politieagenten op straat zegt 86 procent niet te merken dat maatregelen tegen etnisch profielen iets aan hun werkwijze verandert, aldus Bureau Beke, dat het politiewerk onderzocht.

Belangrijker dan criminaliteit
De progressieve meerderheid in de raad zegt nu dat zij het tegengaan van etnisch profileren belangrijker vindt dan de criminaliteit die door de controles wordt bestreden. Want hoewel er veel discussie is over wat proactieve controles precies opleveren – sommige onderzoeken zeggen dat 67 procent van de staandehoudingen voor niets is – kan de politie met enige regelmaat melden dat door een ‘toevallige verkeerscontrole’ toch een hoeveelheid drugs, wapens of andere verdachte activiteiten is verstoord.

Pas als een pakket maatregelen dat etnisch profileren terugdringt bij elke agent bekend is, zouden de controles weer door mogen gaan.

De kwestie wordt donderdag besproken in de gemeenteraad.

EF3125B2 F657 01CE 81E88F65336322D6

Opinie – ‘Kom in actie Den Haag, haal onze kinderen nú terug uit Syrië’

Het noorden van Syrië verkeert opnieuw in oorlog. Daarmee komt er naast de koude winter een extra vijand op de Nederlandse kinderen af die zich buiten hun eigen schuld in vluchtelingenkampen bevinden. En dat allemaal omdat de minister niet durfde te verkopen dat we Nederlanders terughalen. Dat is een grote frustratie....

Lees meer
992759B6 D6C5 BA5E 78CF61F9C88DF6CB

Ook praktijk aan huis kan overstappen op eeuwigdurende erfpacht

D66 is blij dat ook mensen die een praktijk, naaiatelier of nagelstudio aan huis hebben kunnen overstappen naar eeuwigdurende erfpacht. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: ‘’We hebben het erfpachtstelsel twee jaar geleden gewijzigd, omdat we Amsterdammers niet wilden opzadelen met enorme canonsprongen. Maar mensen die woonden in een zogenaamde gemengde bestemming...

Lees meer
F06E010F DB94 B5C8 3953028A53A8B065

Haal onze kinderen terug

Fractievoorzitter van D66 Amsterdam Reinier van Dantzig vraagt vandaag de burgemeester om een dringend beroep te doen op de regering om kinderen die nu onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen zitten, direct terug te halen. De kinderen zijn door keuzes van hun ouders in IS-gebied geboren of deels opgegroeid. Van Dantzig:...

Lees meer
994CE4DF F505 BE8C 4550BCDAA67C1954

D66 en PvdA: ook kick- en thaiboksers verdienen de beste begeleiding vanuit de stad

“De faciliteiten en begeleiding voor topsporters in Amsterdam zijn van het allerhoogste niveau,” aldus Reinier van Dantzig. “Als je bedenkt dat dit mede komt door investeringen vanuit de stad, vind ik het niet meer dan logisch dat alle Amsterdamse topsporters daar gebruik van kunnen maken. Olympische zwemmers en roeiers die...

Lees meer
054FE462 FDFE 143F 8CBF1623DDB9C867

D66: 'Het moet geen verbod-op-leuke-dingen-college worden'

Ruim een jaar geleden presenteerden de partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hun plannen voor de stad. Van Dantzig is tevreden over de eerste resultaten en de koers van dit nieuwe stadsbestuur: 'We delen enorm veel progressieve waarden met elkaar.'  Eigen kracht van mensen Maar is D66 toch niet een beetje het...

Lees meer
0560AC5C E81C 715F 1C32BD6C1BEB9DC8

Stop etnisch profileren

De strijd tegen etnisch profileren duurt al lang zonder dat we vooruitgang boeken waar we tevreden over kunnen zijn. Morgen stelt D66 daarom voor om voorlopig te stoppen met proactieve controles. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: “Etnisch profileren is frustrerend. In de eerste plaats voor Amsterdammers die dit structureel overkomt. Hun...

Lees meer
Meer nieuws