Het gebrek aan huurhuizen voor midden inkomens in de stad, staat eindelijk ook in Den Haag op de agenda. Daarom moeten we aan het werk! Ik wil dat de gemeenteraad zich nu uitspreekt voor meer middenhuur. Hopelijk zullen de linkse partijen in Amsterdam nu ook bereid zijn om middeninkomens voorrang op de woningmarkt te geven. Lees hier mijn interview door Ton Damen en Tom Kieft

Twijfelt u daaraan?
"We hebben lang alleen sociale huurwoningen gebouwd. De geest van de populaire PvdA-wethouder Jan Schaefer is nooit weggeweest. Op dit moment is 57 procent van de woningen voor sociale huur. Als we in de gemeenteraad over nieuwbouw praten, luidt nog steeds de vraag: hoeveel sociale huurwoningen worden er gebouwd? De middenklasse wordt vergeten. Die heeft alleen een plekje buiten Amsterdam."
"Slechts 5,6 procent van alle huizen in de stad zijn woningen voor de middeninkomens met huren tussen de 710,68 euro en 970 euro per maand. De stad heeft behoefte aan deze mensen met beroepen als leraar, verpleger of politieagent. Om de balans in de stad te herstellen, zou je nu radicaal voor middeninkomens moeten kiezen."

Moet je niet ook kijken naar beschikbaarheid?
"Als bijna alle huizen in de stad sociale huurwoningen zijn, en er komt er geen vrij, moet je dan nog steeds sociale huurwoningen bij bouwen? Er worden in Amsterdam altijd meer woningen gevraagd dan er beschikbaar zijn."

Wat vindt u ervan dat er scheefwoners in het midddensegment zijn gesignaleerd?
"Dat wijst op de krapte op de woningmarkt. Middeninkomens wonen in sociale huurwoningen, hoge inkomens in middeldure huurwoningen. Scheefhuren is een probleem, maar scheefwoners zijn geen misdadigers. Ze kunnen hier zelf vaak weinig aan doen, want er is geen alternatief.Ze kunnen hier zelf vaak weinig aan doen. Ze kunnen geen kant op."

Hoeveel van de Amsterdamse huizen moeten betrokken worden door mensen met een middeninkomen?
"Minimaal het dubbele van nu, twaalf procent. In de toekomst moet gestreefd worden naar een kwart."

Hoe kun je dat regelen?
"Je moet meer bouwen. Je zou tegelijk alvast in De Pijp en in Oost, gebieden waar veel sociale huurwoningen zijn en waar particuliere sociale huurwoningen in de vrije sector verdwijnen, corporaties kunnen toestaan meer corporatiewoningen in het middeldure segment te verhuren. Als later blijkt dat er te weinig sociale huurwoningen zijn kunnen die huizen weer terug in het sociale segment worden verhuurd."
"In Amsterdam-Noord en in West staan bovendien veel te veel sociale huurwoningen, meer dan zestig procent. Daar kan wat van verkocht worden. Dit zijn huizen met een huiskamer en een slaapkamer die voor rond de twee ton weggaan: ideaal voor middenhuurders die willen instappen op de Amsterdamse woningmarkt."

U zei ook: middenhuur moet middenhuur blijven. Hoe wilt u dat doen?
"We moeten ervoor zorgen dat de huren niet jaarlijks tien of vijftien procent kunnen stijgen. Daarom moeten er afspraken over gematigde huren gemaakt worden in erfpachtcontracten en in bestemmingsplannen. Die afspraken moeten geen tien jaar gelden, maar vijftien of vijfentwintig. Ook is medewerking van Den Haag nodig. In gebieden met een overspannen woningmarkt moet voor nieuwbouw met huren tot 950 euro wettelijk huurbescherming gelden."

(PS, wil je lokale journalisten, zoals Ton en Tom, helpen om mij scherp te houden? Neem dan een abonnement op het Parool of koop dit artikel op Blendle. Kleine moeite, maar erg belangrijk voor de kwaliteit van onze democratie)