Opinie: ‘Jongerenwerk is meer dan problemen oplossen’

Opinie: ‘Jongerenwerk is meer dan problemen oplossen’

7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Jongerenwerkers, wat zijn ze belangrijk voor de stad. Ze inspireren, corrigeren, sturen bij en voeden op. Ze bieden jongeren handvatten. Vooral aan hen die thuis om verschillende redenen wat minder mee kunnen krijgen.

Helaas zijn jongerenwerkers vaak zo druk met een meisje dat wordt gestalkt of een jongen die afglijdt naar de criminaliteit, dat ze geen tijd meer overhouden om te helpen bij de voorbereiding van bijvoorbeeld het eerste sollicitatiegesprek.

Zo is de situatie ontstaan dat zij vaak alleen echt met je aan de slag kunnen als je al in de problemen zit, wat deels komt doordat we het jongerenwerk de laatste jaren vooral als iets voor de kwetsbaarste jongeren zijn gaan beschouwen.

Er zijn terechte zorgen over jeugdcriminaliteit in bepaalde wijken, en dat schept de verplichting voor politici met reële oplossingen te komen.

We hebben niks aan waanzinnige voorstellen van Haagse politici die onze buurten niet kennen, zoals de ‘verdubbel de ­strafmaat in bepaalde wijken’ van Dijkhoff.

In plaats van proefballonnen oplaten geloven wij in het jongerenwerk, dat zoveel meer is dan problemen oplossen.

Net als vroeger, want toen wij opgroeiden, waren ­jongerenwerkers de spil in de buurt, vanuit een plek waar je ongedwongen heen gaat, lol hebt, en soms nog wat opsteekt ook.

Zo’n plek biedt een houvast en kansen voor jongeren, ook voor ­degenen die niet in de problemen zitten.

Opnieuw opbouwen
Er zijn veel redenen dat het jongerenwerk heeft moeten inleveren, waarbij ook onze partijen een rol hebben gespeeld. Onze huidige coalitie heeft afgesproken dit opnieuw op te bouwen, vooral in buurten waar dit het meest nodig is. Het voordeel van opnieuw opbouwen is dat we al onze ideeën hierover kwijt kunnen.

Wij zouden graag zien dat de jongerenwerker weer die spil in de buurt wordt waar je terechtkunt met problemen, maar óók met je dromen.

De plek waar je perspectief wordt geboden als je het zelf even niet meer ziet. Iedereen vindt het sollicitatiegesprek voor zijn eerste stage moeilijk en spannend, dan helpt het als iemand die onzekerheid kan wegnemen met slimme tips.

Dit is zeker belangrijk voor de jongeren die deze hulp niet of te weinig vanuit huis krijgen. Als je na schooltijd vrijwillig kiest naar een plek te gaan omdat het daar gezellig en fijn is, ben je extra ontvankelijk er iets op te pikken.

De stap van de havo naar uiteindelijk de universiteit of de stap van Netflixkijker naar ­toneelspeler maak je een stuk makkelijker met een duw in de rug. Wij gunnen alle Amsterdamse jongeren die jongerenwerker die ze die extra steun kan geven, of ze nu in de problemen zitten of niet.

Van ons mag het daarom ook iets kosten, want de kans om je dromen na te jagen als je jong bent, is onbetaalbaar.

Kansen en bedreigingen
Weerbaarheid en goed burgerschap ontwikkel je in Amsterdam in je eigen buurt. Daarvoor is namelijk meer nodig dat het verplichte Wilhelmus dat je van de heer Buma op school voor je kiezen zou moeten krijgen.

In verschillende Amsterdamse buurten zijn er verschillende kansen en bedreigingen, en niemand die ze beter kent dan de jongerenwerker.

Je moet buurten optillen in plaats van ze weg te zetten. Dat betekent meer doen dan het beste onderwijs en het mooiste voetbalveldje in de buurten waar de uitdagingen het grootst zijn.

Dat betekent een plek in de buurt creëren waar een jongerenwerker de jongeren kan helpen met hun toekomst.

Het levert misschien niet de stoerste krantenkoppen op, maar wij zijn ervan overtuigd dat om potentie bij jongeren er ook echt uit te laten komen, kansen en hoop de sterkste wapens zijn.

994CE4DF F505 BE8C 4550BCDAA67C1954

D66 en PvdA: ook kick- en thaiboksers verdienen de beste begeleiding vanuit de stad

“De faciliteiten en begeleiding voor topsporters in Amsterdam zijn van het allerhoogste niveau,” aldus Reinier van Dantzig. “Als je bedenkt dat dit mede komt door investeringen vanuit de stad, vind ik het niet meer dan logisch dat alle Amsterdamse topsporters daar gebruik van kunnen maken. Olympische zwemmers en roeiers die...

Lees meer
054FE462 FDFE 143F 8CBF1623DDB9C867

D66: 'Het moet geen verbod-op-leuke-dingen-college worden'

Ruim een jaar geleden presenteerden de partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hun plannen voor de stad. Van Dantzig is tevreden over de eerste resultaten en de koers van dit nieuwe stadsbestuur: 'We delen enorm veel progressieve waarden met elkaar.'  Eigen kracht van mensen Maar is D66 toch niet een beetje het...

Lees meer
98B9F974 040B 3C86 241AC53E26352D4B

Houd op met lukrake controle door politie’

De politie in Amsterdam moet wat de gemeenteraad betreft voorlopig afzien van proactieve controles, alcoholcontroles uitgezonderd. Dit zijn staandehoudingen die agenten op eigen initiatief doen, zonder concrete verdenking. Het opschorten van deze controles dient als drukmiddel tegen een hardnekkig fenomeen: etnisch profileren. Dit terugdringen gaat veel progressieve partijen in de raad...

Lees meer
0560AC5C E81C 715F 1C32BD6C1BEB9DC8

Stop etnisch profileren

De strijd tegen etnisch profileren duurt al lang zonder dat we vooruitgang boeken waar we tevreden over kunnen zijn. Morgen stelt D66 daarom voor om voorlopig te stoppen met proactieve controles. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: “Etnisch profileren is frustrerend. In de eerste plaats voor Amsterdammers die dit structureel overkomt. Hun...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Bijdrage Algemene Beschouwingen ’19

Voorzitter, Vandaag is een mooie dag vanwege alle wensen voor stad die ik van mijn collega-fractievoorzitters en hun partijen ga horen. Stuk voor stuk uit liefde voor de stad, al zal ik eerlijk zijn dat sommige volstrekt wonderlijk op D66 zullen overkomen. Dat we vandaag veel wensen voor de stad gaan horen...

Lees meer
0579E8DB F670 35CF 8EE72D81ECF10453

Opinie | ‘Geen top-zoveel: aandacht voor de allerjongsten voorkomt zware misdaad’

De Top 600 is een beproefd middel voor de aanpak van draaideur­criminelen, maar voor echte criminaliteitspreventie voldoet het niet, betoogt de Amsterdamse fractievoorzitter van D66 Reinier van Dantzig in het Parool. Misdaad is zo oud als de weg naar Rome, en afrekeningen in het criminele circuit zijn dat ook. Toch konden de...

Lees meer
Meer nieuws