Opinie: ‘Jongerenwerk is meer dan problemen oplossen’

Opinie: ‘Jongerenwerk is meer dan problemen oplossen’

7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Jongerenwerkers, wat zijn ze belangrijk voor de stad. Ze inspireren, corrigeren, sturen bij en voeden op. Ze bieden jongeren handvatten. Vooral aan hen die thuis om verschillende redenen wat minder mee kunnen krijgen.

Helaas zijn jongerenwerkers vaak zo druk met een meisje dat wordt gestalkt of een jongen die afglijdt naar de criminaliteit, dat ze geen tijd meer overhouden om te helpen bij de voorbereiding van bijvoorbeeld het eerste sollicitatiegesprek.

Zo is de situatie ontstaan dat zij vaak alleen echt met je aan de slag kunnen als je al in de problemen zit, wat deels komt doordat we het jongerenwerk de laatste jaren vooral als iets voor de kwetsbaarste jongeren zijn gaan beschouwen.

Er zijn terechte zorgen over jeugdcriminaliteit in bepaalde wijken, en dat schept de verplichting voor politici met reële oplossingen te komen.

We hebben niks aan waanzinnige voorstellen van Haagse politici die onze buurten niet kennen, zoals de ‘verdubbel de ­strafmaat in bepaalde wijken’ van Dijkhoff.

In plaats van proefballonnen oplaten geloven wij in het jongerenwerk, dat zoveel meer is dan problemen oplossen.

Net als vroeger, want toen wij opgroeiden, waren ­jongerenwerkers de spil in de buurt, vanuit een plek waar je ongedwongen heen gaat, lol hebt, en soms nog wat opsteekt ook.

Zo’n plek biedt een houvast en kansen voor jongeren, ook voor ­degenen die niet in de problemen zitten.

Opnieuw opbouwen
Er zijn veel redenen dat het jongerenwerk heeft moeten inleveren, waarbij ook onze partijen een rol hebben gespeeld. Onze huidige coalitie heeft afgesproken dit opnieuw op te bouwen, vooral in buurten waar dit het meest nodig is. Het voordeel van opnieuw opbouwen is dat we al onze ideeën hierover kwijt kunnen.

Wij zouden graag zien dat de jongerenwerker weer die spil in de buurt wordt waar je terechtkunt met problemen, maar óók met je dromen.

De plek waar je perspectief wordt geboden als je het zelf even niet meer ziet. Iedereen vindt het sollicitatiegesprek voor zijn eerste stage moeilijk en spannend, dan helpt het als iemand die onzekerheid kan wegnemen met slimme tips.

Dit is zeker belangrijk voor de jongeren die deze hulp niet of te weinig vanuit huis krijgen. Als je na schooltijd vrijwillig kiest naar een plek te gaan omdat het daar gezellig en fijn is, ben je extra ontvankelijk er iets op te pikken.

De stap van de havo naar uiteindelijk de universiteit of de stap van Netflixkijker naar ­toneelspeler maak je een stuk makkelijker met een duw in de rug. Wij gunnen alle Amsterdamse jongeren die jongerenwerker die ze die extra steun kan geven, of ze nu in de problemen zitten of niet.

Van ons mag het daarom ook iets kosten, want de kans om je dromen na te jagen als je jong bent, is onbetaalbaar.

Kansen en bedreigingen
Weerbaarheid en goed burgerschap ontwikkel je in Amsterdam in je eigen buurt. Daarvoor is namelijk meer nodig dat het verplichte Wilhelmus dat je van de heer Buma op school voor je kiezen zou moeten krijgen.

In verschillende Amsterdamse buurten zijn er verschillende kansen en bedreigingen, en niemand die ze beter kent dan de jongerenwerker.

Je moet buurten optillen in plaats van ze weg te zetten. Dat betekent meer doen dan het beste onderwijs en het mooiste voetbalveldje in de buurten waar de uitdagingen het grootst zijn.

Dat betekent een plek in de buurt creëren waar een jongerenwerker de jongeren kan helpen met hun toekomst.

Het levert misschien niet de stoerste krantenkoppen op, maar wij zijn ervan overtuigd dat om potentie bij jongeren er ook echt uit te laten komen, kansen en hoop de sterkste wapens zijn.

7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

D66 en PvdA: bied Amsterdamse jongeren perspectief op een tweede kans

De Amsterdamse fracties van D66 en PvdA willen dat Amsterdamse jongeren die in de fout zijn gegaan, meer kans krijgen op een tweede kans. Dit willen zij doen door het bezwaar maken tegen het niet verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) makkelijker te maken. Het voorstel van D66 en...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Maak van Amsterdam vuurwerkvrije stad

D66 stelt voor om Amsterdam vanaf de komende jaarwisseling een vuurwerkvrije stad te maken. Reinier van Dantzig wil dat wij het voorbeeld van andere steden in de wereld volgen, door vuurwerkshows op bijzondere plekken te organiseren. Daarnaast zullen er op een aantal plekken nog vuurwerkzones zijn. Fractievoorzitter Reinier van Dantzig:...

Lees meer
FB48002A 0C47 8848 160C84BA06D6370B

GroenLinks en D66 willen studentenloket over woningdelen

GroenLinks en D66 willen dat er zo snel mogelijk een loket komt waar woningdelers en verhuurders terecht kunnen met hun vragen over de woningdeelvergunning. Veel studenten en starters die samen een woning delen, zitten in een huis zonder woningdeelvergunning. Vanaf 1 januari veranderen de eisen voor zo’n vergunning. Amsterdammers met...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

D66: werk aan de winkel voor middenhuurambitie

De komende jaren worden door corporaties 1.000 nieuwe middenhuurwoningen gebouwd en er zullen jaarlijks bijna 300 woningen verhuurd worden aan middeninkomens. Dat staat in de prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties die vandaag naar buiten zijn gekomen. Toch ziet D66-raadslid Alexander Hammelburg nog noodzaak voor extra inzet op middenhuur: “Corporaties zetten...

Lees meer
EF3125B2 F657 01CE 81E88F65336322D6

Opinie – ‘Kom in actie Den Haag, haal onze kinderen nú terug uit Syrië’

Het noorden van Syrië verkeert opnieuw in oorlog. Daarmee komt er naast de koude winter een extra vijand op de Nederlandse kinderen af die zich buiten hun eigen schuld in vluchtelingenkampen bevinden. En dat allemaal omdat de minister niet durfde te verkopen dat we Nederlanders terughalen. Dat is een grote frustratie....

Lees meer
992759B6 D6C5 BA5E 78CF61F9C88DF6CB

Ook praktijk aan huis kan overstappen op eeuwigdurende erfpacht

D66 is blij dat ook mensen die een praktijk, naaiatelier of nagelstudio aan huis hebben kunnen overstappen naar eeuwigdurende erfpacht. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: ‘’We hebben het erfpachtstelsel twee jaar geleden gewijzigd, omdat we Amsterdammers niet wilden opzadelen met enorme canonsprongen. Maar mensen die woonden in een zogenaamde gemengde bestemming...

Lees meer
Meer nieuws