Winkeliers Centrum krijgen hulp tegen huurstijgingen

2AA5ABA8 E355 6C76 DABCD11B50721729

De drie fracties, met een meerderheid in de gemeenteraad zullen hiervoor donderdag een motie aannemen. 'We moeten voorkomen dat kleine ondernemers machteloos staan tegen grote vastgoedpartijen,' aldus D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig.

In de binnenstad staan de huurprijzen onder druk door de komst van toeristenwinkels, die veel geld verdienen aan de drukte. Zij prijzen buurtzaken uit de markt. Vastgoedeigenaren kunnen hoge huren vragen omdat de belangstelling voor de winkelpanden groot is.

Het gemeentebestuur wil voorkomen dat de straten in de binnenstad transformeren tot een Nutella- en ijswafelwalhalla en wil vooraf selecteren welke winkels wel en niet welkom zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit juridisch haalbaar is. De raad neemt hierover donderdag een besluit.

Pandjesbaas op de stoep
De coalitiepartijen willen dat de gemeente hierbij onderzoekt of zij 'kleine ondernemers' kan helpen en adviseren op het gebied van huurrecht. Ook moeten deze winkeliers op de hoogte worden gesteld van hun juridische mogelijkheden als de pandjesbaas op de stoep staat om een hogere huur te vragen.

GroenLinks wil hier aan toevoegen dat winkeliers standaard steun krijgen als zij bezwaar maken tegen huurverhogingen. De oppositiepartij pleit er ook voor dat de gemeente panden gaat opkopen, eventueel in samenwerking met middenstanders, om te voorkomen dat winkeliers worden verdreven door te hoge huren.

2A828647 BE5B 030B 45E93E4BA29083F4

D66 in Nieuw-West: 'Nuance is geen elitair begrip'

Dat het gevoel bestaat dat je grachtengordel bent, terwijl je wel degelijk ook prima verkiezingsuitslagen scoort in, zeg, Nieuw-West. D66 is een partij waarbij je, ook als min of meer geïnteresseerde leek, namelijk niet een, twee, drie aan Nieuw-West denkt.

Lees meer
Alle corporatieve koop naar middensegment

Alle corporatieverkoop naar middensegment

Er kan een grote stap gezet worden richting een eerlijke Amsterdamse woningmarkt. D66 wil namelijk in de komende prestatieafspraken met de woningcorporaties afspreken dat alle woningen die de corporaties verkopen in het middensegment blijven. Dat kan door de huren laag te houden via kettingbeding. Of door de woning ter verkopen...

Lees meer

D66: 'Waarom neemt VVD geen afstand van FvD?'

'Het lijkt wel alsof Amsterdamse politici alleen nog maar kunnen praten over wie racistisch is en wie ze willen uitsluiten,' stelt de VVD Amsterdam in een wijdverspreide advertentie. Om te vervolgen met de schijnbaar retorische vraag: 'Heeft Amsterdam geen grotere uitdagingen?' Het lijkt een aardige campagnevondst: doen alsof de VVD over de...

Lees meer
Meer nieuws