Nog nooit zijn in Amsterdam zoveel huizen in een jaar in aanbouw genomen: 8376 in 2015. Dat is een enorme stijging ten opzichte van 2014, toen dat nog 5203 huizen waren. D66 Amsterdam is ontzettend blij met deze grote stijging want meer huizen zijn hard nodig. “Dat er zoveel gebouwd wordt nu, is heel goed voor de stad. Amsterdam is populair en veel mensen willen hier wonen. We zijn vooral blij met de 1368 nieuwe middenhuurwoningen, met een huur tussen de 710 en 970 euro per maand. Deze normale huurwoningen waren er veel te weinig. Terwijl die essentieel zijn om Amsterdammers met een middeninkomen, zoals leraren en politieagenten, naar Amsterdam te trekken en in Amsterdam te houden. Daar hebben we ons hard voor gemaakt en dat blijven we doen,” aldus raadslid Reinier van Dantzig, woordvoerder wonen voor D66 Amsterdam.

Meer huurwoningen voor middeninkomens

Ook is D66 blij met de 2000 nieuwe studentenwoningen. De helft van de 8376 nieuwe huizen heeft een huur lager dan 710 euro per maand. De helft daarvan is een studenten- of jongerenwoning. Van Dantzig: “We hadden als doel 1000 nieuwe middenhuurwoningen per jaar. Daar gaan we nu al ruim over heen en dat is maar goed ook. Steeds meer Amsterdammers willen of kunnen niet kopen. Bijvoorbeeld als je een onregelmatig inkomen hebt. We willen het aanbod van normale huurwoningen, met een huur tussen de 700 en 1000 euro, dus blijven uitbreiden.”

Nog nooit zo veel nieuwe huizen in een jaar gebouwd

In de verkiezingscampagne zei D66 al keer op keer dat Amsterdam weer veel meer moest gaan bouwen. Van Dantzig: “Met coalitiepartners VVD en SP hebben we dan ook afgesproken om de bouwproductie van huizen in Amsterdam op te voeren, zodat het in 2018 weer op 5000 per jaar zou liggen.” Dat doel werd vorig jaar al behaald. Nu gaat de stad daar dus ruimschoots overheen. Van Dantzig: “Het gaat goed met de stad. Steeds meer mensen willen in Amsterdam komen wonen en ook blijven wonen, en niet zodra er kinderen zijn zo snel als mogelijk naar Almere. Dat moeten we zo houden. Maar de markt is nog steeds krap in alle segmenten. Wat D66 betreft blijven we dus op dit tempo bouwen.”

dit artikel verscheen ook op amsterdam.d66.nl