Maak kennis met Reinier van Dantzig, Amsterdams D66'er

Interview met een bevlogen ondernemer in de politiek

Reinier, vertel! Waar kom je vandaan?

Gewoon, hier uit Amsterdam. Op 7 januari 1986 ben ik geboren in het VU medisch centrum. Mijn vader was fysiotherapeut in Amsterdam en mijn moeder stewardess bij KLM. Ondanks het feit dat ik verknocht ben aan Amsterdam, heeft mijn moeder mij de passie voor verre reizen met de paplepel ingegoten. Zij vloog de hele wereld over, en in de vakanties mochten pa en ik vaak mee. Te gek al die reizen.

Ik ben altijd al dol op dieren geweest en heb mijn hele leven katten gehad, en af en toe op een pony gezeten…maar op reis zag ik ook dieren die we hier niet hadden. Te gek.

En als je niet in buitenlanden was?

Mijn hele jeugd heb ik op de Koninginneweg in Amsterdam Zuid gewoond. Ik heb ook altijd in Zuid op school gezeten. En natuurlijk heb ik hier gevoetbald. Heel veel gevoetbald! Als puber heb ik het mijn ouders niet makkelijk gemaakt denk ik, maar ik ontwikkelde een gezonde eigenzinnigheid. Ondanks mijn streken hebben mijn ouders me altijd onvoorwaardelijk gesteund en we hebben ook veel gezellige tijden gehad. Daarbij hielp het ook wel dat mijn ouders een bedrijf waren gestart in het Vondelpark.

Ben je je hele leven in Zuid gebleven?

Helemaal niet! Na mijn middelbareschooltijd wilde ik per se een tijd naar het buitenland. Het werd Mumbai (India), waar ik drie maanden als barmanager bij een populair restaurant annex nachtclub werkte. Die periode in India heeft mij de ogen geopend voor immense tegenstellingen tussen arm en rijk in de wereld. In Mumbai wonen de superrijken en de allerarmsten in één stad vaak op een steenworp afstand van elkaar. Enorm opvallend was de goedheid en vriendelijkheid van de Indiërs die onder zulke omstandigheden moeten overleven. Het contrast is diep bedroevend en het is me altijd bijgebleven. Daar, in Mumbai, heb ik me gerealiseerd dat ik mijn bevoorrechtte achtergrond kan gebruiken om een verschil te maken. Ik nam me voor om mijn uiterste best te doen om de wereld voor anderen beter te maken.

Hoe ben je daarmee aan de slag gegaan?

Om te beginnen wilde ik meer weten over de aard van die grote kloof tussen arm en rijk in de wereld. Bij thuiskomst schreef ik mij daarom in voor de studie Economie aan de UvA.

Tijdens mijn studie deden mijn ouders een beroep op mij om te helpen het familiebedrijf in het Vondelpark - De Vondeltuin - uit het slop te halen. Plots was ik op 21-jarige leeftijd ondernemer, met een horecazaak en verantwoordelijk voor 35 personeelsleden. Ik heb in het begin vast de nodige fouten hebben gemaakt maar, met hulp hier en daar, kreeg ik er snel lol in. Als ondernemer kan je een verschil maken! Met het geweldige team hebben we de zaak vervolgens uitgebouwd naar de gastvrije openlucht ‘Hang Out’ die De Vondeltuin nu voor veel Amsterdammers is.

En hoe ben je de politiek ingerold?

In 2009 werd ik lid van D66 en in 2011 volgde ik de eerste Masterclassreeks van D66 Amsterdam. Deze bijeenkomsten waren voor mij inhoudelijk en sociaal een groot succes: ik leerde veel inspirerende mensen kennen en leerde hoe D66’ers zich inzetten om ons mooie Mokum nog mooier te maken.

Na de Masterclassreeks was bij mij het vuur aangewakkerd en wilde ik graag actief betrokken blijven bij de partij. Ik ontdekte dat er bij de afdeling Zuid een secretaris gezocht werd en ging een tijdje ad-interim aan de slag. Toen bleek dat deze samenwerking van beide zijden goed beviel, werd ik tijdens een ALV officieel gekozen als secretaris van de afdeling Amsterdam Zuid.

Toen ging het snel!

Zeg dat wel! In april 2012 startte ik als stagiair bij de Eerste Kamerfractie van D66. Daar mocht ik me als persoonlijk assistent van de D66-senatoren Roger van Boxtel en Joris Backer bezighouden met de portefeuilles Economische Zaken & Financiën, de schriftelijke voorbereiding van de behandeling van wetteksten. Een te gekke leerschool. Eerste Kamerleden hebben het politiek allemaal al een keer meegemaakt. Zo ook mijn twee senator-mentoren. Ik ben hen nog dagelijks dankbaar voor de passie voor politiek die zij op mij hebben overgebracht.

Maar je bent niet in Den Haag blijven hangen?

Nee. Je moet beginnen met wat je het beste ligt dacht ik, en mijn hart ligt in Amsterdam. Dus met mijn ervaringen in de Eerste Kamer op zak stelde ik me kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Met succes, want sinds maart 2014 mag ik namens D66 Amsterdammers vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Daar heb ik mij onder andere ingezet voor de verbetering van de positie van middeninkomens op de woningmarkt, het promoten van nieuwe vormen van samenwonen, en de verbetering van de sportvoorzieningen in de openbare ruimte. Ook heb ik mij sterk gemaakt voor het verbeteren van de positie van de filmindustrie in Amsterdam en het ontwarren van de regelbrij rondom dance-events.

Je hart ligt in Amsterdam?

Hahaha, nou en of. Ik ben getrouwd en samen mijn fantastische vrouw Nirvana woon ik in Amsterdam Zuid. Samen hebben wij momenteel drie horecaondernemingen.

Dus in mei 2017 maakte je de volgende stap…

Zeker! Toen kozen de leden van D66 mij als lijsttrekker voor gemeenteraads-verkiezingen, en stortte ik mezelf vól overgave op de campagne. Als lijsttrekker van de grootste partij in onze mooie stad ben ik vastberaden om me met hart en ziel inzetten voor een stralende Amsterdamse toekomst. Het gaat goed met de stad maar we hebben ook een enorme uitdaging: Amsterdam loopt het risico een stad te worden voor arm of rijk, met niets ertussenin. Het is nog niet zo ver, maar Amsterdam moet ook die stad van iedereen blijven. En dat betekent dat iedereen een eerlijke kans moet hebben op werk of een woning. Hier heb ik mij de afgelopen vier jaar keihard voor ingezet en hier zal ik mij ook na de gemeenteraads-verkiezingen in maart 2018 onverminderd voor blijven inzetten.

Toen ging het heel snel: jullie behaalde 8 zetels bij de verkiezingen en er werd een coalitie gevormd. Hoe ging dat?

Het is eigenlijk vrij simpel. Er wordt een informateur benoemt die vervolgens gaat kijken welke partijen samen een coalitie kunnen vormen. Meestal wordt er eerst gekeken naar de winnende partij van de verkiezingen om richting te geven aan de eerste onderhandelingen. Bij deze verkiezingen waren wij zelf helaas niet de grootste geworden maar tweede achter GroenLinks. GroenLinks wilde graag samenwerken over links met ons, de PvdA en de SP. Na een aantal pittige maar goede gesprekken is uiteindelijk hier een coalitie uitgerold met een mooi coalitieakkoord. Het groenste coalitieakkoord dat Amsterdam ooit gekend heeft!

Inmiddels is de coalitie een jaar onderweg, hoe vind je dat het gaat?

Kijk, er zijn genoeg punten waarover verschillende partijen anders denken in een coalitie. Dat is bij deze coalitie niet anders. We vinden elkaar wel steeds op dossiers waar we worden geconfronteerd met problemen, vaak met pragmatische oplossingen. Je merkt dat alle partijen op hun eigen manier in het voordeel van de Amsterdammer willen redeneren en zo kom je er vaak wel uit samen. Het oplossen van de woningnood is bijvoorbeeld een pittig dossier en de bezuinigingen van het Rijk op jeugdzorg compenseren ging ook niet vanzelf. Maar deze coalitie heeft een hele sterke basis. Zo willen alle coalitiepartners zich willen inzetten om Amsterdam bewoonbaar te houden voor iedereen, er is alleen een verschil van mening over hoe we dat voor elkaar krijgen. Hetzelfde geld voor klimaat, niemand twijfelt aan de noodzaak van maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, het is alleen zoeken naar welke maatregelen we precies gaan nemen. Bij dat laatste hebben wij in ieder geval grote haast. Ik ben ervan overtuigd dat wij de laatste generatie politici zijn die kan voorkomen dat we hier straks met natte voeten staan.

Amsterdam is van iedereen, Amsterdam blijft van iedereen.

Hoe heb jij het afgelopen jaar (2020) ervaren?

Ja waar moet ik beginnen… Het is in alle opzichten een uniek jaar geweest. We hebben door de coronacrisis een totaal ander jaar gehad dan we ons aanvankelijk voorgesteld hadden. En ik wil voorop stellen dat ik blij ben dat iedereen in mijn directe omgeving gezond is gebleven. De coronacrisis heeft een flinke impact gemaakt op het leven van vele Amsterdammers en ook op dat van mijn vrouw en mij. Onze horeca zaken hebben de deuren dit jaar veel dicht moeten houden en dat doet pijn. Ook in de politiek heb ik lastige keuzes moeten maken door terugvallende inkomsten en een zwaar geraakte Amsterdamse economie.

Je hebt dit jaar een nieuw coalitieakkoord gesloten, hoe is dat in zijn werking gegaan?

Het was nodig om een pas op de plaats te maken dit jaar. Amsterdam werd geconfronteerd met één van de zwaarste crises sinds de Tweede Wereldoorlog. We stonden voor de opgave om onze ambities uit het coalitieakkoord van 2018 zo goed mogelijk te handhaven en tegelijkertijd werden we geconfronteerd met terugvallende inkomsten en een haperende economie. Samen met onze coalitiepartners hebben we dit jaar moeilijke keuzes moeten maken. Uiteindelijk heeft het geresulteerd in ‘Samen sterker uit de crisis’.

Wat heb je hiermee bereikt en wat zijn je verwachtingen voor aankomend jaar?

We zijn de zwaarst getroffen sectoren te hulp geschoten. Als er één ding is dat we geleerd hebben van de crisis in 2008 dan is het dat je niet aan de noodrem moet hangen maar moet investeren. Dat is dus precies wat we gedaan hebben: investerend de crisis uit! We hebben met verschillende investeringen en steunpakketten de economie geholpen. Door te investeren in werkgelegenheid en in de culturele sector, het mkb en het middensegment hebben we de nodige hulp geboden. Volgend jaar is de coronacrisis nog niet gelijk voorbij en we zullen de gevolgen nog een tijd blijven voelen maar ik ben optimistisch. In januari gaat de eerste ronde aan vaccinaties van start en met een beetje mazzel kunnen we in de loop van komend jaar weer terug naar het oude normaal!