Home>> Over mij

Over mij

 

Als fractievoorzitter en lijsttrekker van de grootste partij in deze mooie stad wil ik mij met hart en ziel inzetten voor een stralende Amsterdamse toekomst. Het gaat goed met de stad maar we hebben ook een enorme uitdaging: Amsterdam loopt het risico een stad te worden voor arm of rijk, met niets ertussenin. Het is nog niet zo ver, maar Amsterdam moet ook die stad van iedereen blijven. En dat betekent dat iedereen een eerlijke kans moet hebben op werk of een woning. Hier heb ik mij de afgelopen vier jaar keihard voor ingezet en hier zal ik mij ook na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 onverminderd voor blijven inzetten. Amsterdam is van iedereen, Amsterdam blijft van iedereen.

Graag vertel ik meer over mijzelf, waar ik vandaan kom en wat mij iedere dag drijft om mij in te zetten voor Amsterdam.

Op 7 januari 1986 werd ik geboren in het VU medisch centrum als Reinier Hijman van Dantzig, zoon van een Amsterdamse fysiotherapeut en een KLM-stewardess. Mijn hele jeugd heb ik op de Koninginneweg in Amsterdam Zuid gewoond en zowel de basis- als middelbare school in dit stadsdeel doorlopen.

Ondanks het feit dat ik verknocht ben aan Amsterdam, heeft mijn moeder mij de passie voor verre reizen met de paplepel ingegoten. Na mijn middelbareschooltijd wilde ik dan ook per se een tijd naar het buitenland. Het werd Mumbai (India), waar ik drie maanden als barmanager bij een populair restaurant annex nachtclub werkte. Mijn periode in India heeft mij de ogen geopend voor de armoede en immense tegenstellingen tussen arm en rijk in de wereld. Mumbai verenigt de superrijken en de allerarmsten in één stad en dat contrast is diep bedroevend. Enorm opvallend was de goedheid en vriendelijkheid van de Indiërs die onder zulke omstandigheden moeten overleven. Na mijn verblijf in India wist ik zeker dat ik tijdens mijn bevoorrechte leven mijn uiterste best wilde doen de wereld voor anderen beter te maken.
Bij thuiskomst schreef ik mij in voor de studie Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Ondertussen deden mijn ouders een beroep op mij om te helpen het familiebedrijf in het Vondelpark - De Vondeltuin - uit het slop te halen. Opeens werd ik op 21-jarige leeftijd de eigenaar van een grote horecazaak met 35 personeelsleden. Ik zal in het begin best de nodige fouten hebben gemaakt, omdat ik nooit eerder eindverantwoordelijk was geweest. Het jaar daarop gingen de omzetten omhoog en konden we de zaak uitbouwen naar de openlucht ‘Hang Out’ die De Vondeltuin nu voor veel Amsterdammers is.

In 2009 werd ik lid van D66 en in 2011 volgde ik de eerste Masterclassreeks van D66 Amsterdam. Deze bijeenkomsten waren voor mij inhoudelijk en sociaal een groot succes: ik leerde veel D66’ers kennen en ik stak veel op van alle sprekers.

Na de Masterclassreeks was bij mij het vuur aangewakkerd en wilde ik graag actief betrokken blijven bij de partij. Ik ontdekte dat er bij de afdeling Zuid een secretaris gezocht werd en ging een tijdje ad-interim aan de slag. Toen bleek dat deze samenwerking van beide zijden goed beviel, werd ik tijdens een ALV officieel gekozen als secretaris van de afdeling Amsterdam Zuid.

In April 2012 startte ik als stagiair bij de Eerste Kamerfractie van D66. In deze periode was ik als persoonlijk assistent van de D66-senatoren Roger van Boxtel en Joris Backer verantwoordelijk voor de portefeuilles Economische Zaken & Financiën, de schriftelijke voorbereiding van de behandeling van wetteksten, schreef ik concept-debatteksten en bereidde ik persberichten voor. Eerste Kamerleden hebben het politiek allemaal al een keer meegemaakt. Zo ook beide D66-senatoren, die hun kennis graag op mij wilden overbrengen. Met veel plezier kijk ik op die tijd terug, een geweldige leerschool bij twee fantastische senatoren.

De ervaringen die ik in de Eerste Kamer opdeed hebben mij gemotiveerd mij verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Sinds maart 2014 ben ik D66-raadslid van de gemeente Amsterdam met de portefeuilles Wonen en Sport. Daar heb ik mij onder andere ingezet voor de verbetering van de positie van middeninkomens op de woningmarkt, het promoten van nieuwe vormen van samenwonen, en de verbetering van de sportvoorzieningen in de openbare ruimte. Ook heb ik mij sterk gemaakt voor het verbeteren van de positie van de filmindustrie in Amsterdam en het ontwarren van de regelbrij rondom dance-events.

Met mijn vrouw Nirvana woon ik in Amsterdam Zuid. Samen hebben wij momenteel drie horecaondernemingen.

PERSONALIA

Naam: Reinier van Dantzig

E-mail: r.v.dantzig@gmail.com

Geboren: 07-01-1986, te Amsterdam

Geslacht: Man

Nationaliteit: Nederland

WERKERVARING

2014 - heden:

Raadslid gemeente Amsterdam

Lid van de raadscommissies Ruimtelijke Ordening, Wonen en Zorg & Sport

Sinds maart 2014 zit ik in de gemeenteraad van Amsterdam met de portefeuilles Wonen en Sport en heb mij onder andere ingezet voor de verbetering van de positie van middeninkomens op de woningmarkt, het promoten van nieuwe vormen van samenwonen, en de verbetering van de sportvoorzieningen in de openbare ruimte. Tevens heb ik mij sterk gemaakt voor het verbeteren van de positie van de filmindustrie in Amsterdam en het ontwarren van de regelbrij rondom dance-events.

2013 - heden:

Directeur ‘Van Dantzig Holding’

Houdstermaatschappij voor horecabedrijven met aanmerkelijke belangen in de volgende dochterondernemingen:
De Vondeltuin, Amsterdam, Nederland
Café Kiebêrt, Amsterdam, Nederland
Mappa, Amsterdam, Nederland

Als directeur van de ‘Van Dantzig Holding’ ben ik verantwoordelijk voor het besturen van de dochterondernemingen en voer daarbij onder andere de volgende taken uit:

 • Financiële planning voor een jaaromzet van circa €2.500.000
 • Het aansturen van het managementteam bestaande uit circa 10 bedrijfsleiders en 3 chef-koks
 • Personeelsmanagement voor circa 30 fulltime personeel en 80 oproepkrachten
 • De prijsonderhandelingen met leveranciers
 • Het onderhouden contacten met andere stakeholders zoals omwonenden, gemeente en winkelstraatmanagers
2012 - 2012:

Stagiair beleidsmedewerker Eerste Kamerfractie D66

Gedurende mijn stage als beleidsmedewerker ben ik verantwoordelijk voor de voorbereiding van de behandeling wetsontwerpen op de portefeuilles economie, ruimtelijke ontwikkeling en financiën

 • Verantwoordelijk voor de schriftelijke voorbereiding van de behandeling van wetsontwerpen.
 • Verantwoordelijk voor het opstellen van concept-debatteksten
 • Verantwoordelijk voor het opstellen van persberichten
2007 – 2013:

Manager/directeur openluchtrestaurant

De Vondeltuin, Amsterdam, Nederland
Als manager en directeur van café-restaurant De Vondeltuin in het Vondelpark in Amsterdam ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding alsmede de lange termijn visie van het bedrijf.

 • Verantwoordelijk voor het personeel bestaande uit 30-40 werknemers.
 • Eindverantwoordelijk voor de financiën.
 • Verantwoordelijk voor de contacten en onderhandelingen met de Gemeente Amsterdam over vergunningen, huurcontracten en renovatie.
 • Tijdens grote evenementen (WK Voetbal) verantwoordelijk voor de veiligheid van 1200 gasten.
 • Verantwoordelijk voor de prijsonderhandelingen met leveranciers.

OPLEIDING

2009 - 2012:

Master Economics

Universiteit van Amsterdam, Amsterdam, Nederland
Major in Industrial Organization.

Overige relevante vakken: Public Economics, Behavioral Game Theory en Microeconomics.

Scriptieonderwerp: Stilzwijgende samenwerking in de luchtvaart. Fluctuaties in ticketprijzen door de tijd gebruikt om aan te tonen dat luchtvaartmaatschappijen prijzen opdrijven door middel van signalering.

Taal: Engels

2005 - 2009:

Bachelor Economics and Business

Universiteit van Amsterdam, Amsterdam, Nederland
Specialisatie: Industrial Organization.

Overige relevante vakken: European Economic Integration, Transition Economics, International Trade en Writing Skills.

Scriptieonderwerp: De mate van concurrentie in de luchtvaartsector. Door middel van onderzoek waarin de mate van ontkoppeling van diensten door prijsvechters, zoals EasyJet, is gebruikt om de mate van concurrentie op een bepaalde luchtvaartroute aan te tonen.

Taal: Engels

1998 – 2004:

St. Ignatius Gymnasium, VWO-Gymnasium, Amsterdam

NEVENACTIVITEITEN

2016 – heden:

Voorzitter raadscommissie Infrastructuur & Duurzaamheid

Verantwoordelijk voor het opstellen van de agenda en het leiden van de vergadering.

2015 – heden:

Secretaris/Penningmeester Ondernemersvereniging Vondelpark

Verantwoordelijk voor het bijhouden en naleven van de afspraken binnen het bestuur, alsmede het opstellen van de begroting en jaarrekening

2015

Voorzitter raadscommissie Zorg & Sport

Verantwoordelijk voor het opstellen van de agenda en het leiden van de vergadering.

2015

Onderdeel kernteam Provinciale Staten campagne 2015

Het kernteam nam de verantwoordelijkheid voor het opzetten en coördineren van de lokale acties, alsmede de afstemming met het landelijk bureau over de bustour.

2013 - 2014

Campagnemanager gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam 2014

Tijdens de campagne was ik verantwoordelijk voor de afstemming van de campagne-activiteiten met de kandidaten, het aansturen van de campagnemedewerkers, het coördineren van campagne-acties onderdeel van het kernteam en aanschuivend lid bij de vergaderingen van de campagne stuurgroep

2012 – 2013:

Secretaris D66 Amsterdam-Zuid

Verantwoordelijk voor het bijhouden en naleven van de afspraken binnen het bestuur.

2012 – 2012:

Masterclass Politiek D66

Masterclass met lessen in onder andere debatteren en speechen.

2008 – heden:

Lid van D66 en de Jonge Democraten.

 

Omhoog

Nieuwsbrief

Mijn D66-collega's in de Gemeenteraad van Amsterdam

Mijn D66-collega's in de Gemeenteraad van Amsterdam