Amsterdam zet de komende jaren vol in op urban sports

Amsterdam moet de komende jaren uitgroeien tot een echte urban sportstad. De gemeente wil dat jongeren meer ruimte krijgen om te skateboarden, breakdancen, 3x3 basketballen, inline skaten of freerunnen.

0FB42D3F F9F8 5B1B 3F813AA51C7A1924

Freerunnen door de wijk, rollend over een nieuw skatepark of dansend onder het Eye Filmmuseum: Amsterdam zet de komende jaren vol in op urban sports. De gemeente wil dat de stad ‘als speelveld’ gebruikt wordt en dat Amsterdammers kunnen sporten ‘wanneer en met wie’ ze maar willen.

Dat zijn de nieuwste sportplannen voor de gemeente Amsterdam, die vrijdag zijn gepresenteerd door wethouder Simone Kukenheim (Sport). Kukenheim: “Het mooie van urban sports is dat het niet alleen om het sporten of het bewegen gaat, maar om de hele cultuur eromheen. Over het ontdekken van je grenzen, onderdeel worden van een community, een nieuwe lifestyle, anders kijken naar de ruimte in de stad en het leven om je heen, je creativiteit ontdekken.”

House of Urban Sports

Urban sports kwamen in de jaren tachtig op. In Amsterdam is het voor kinderen tot 12 jaar de populairste sport na voetbal, terwijl het voor pubers na zwemmen en voetbal de derde sport is. Meiden doen vooral aan inline skaten en urban dance (straatdansen), jongens vooral aan freerunnen en skateboarden.

De gemeente zet al langer in om sporten voor iedereen in de openbare ruimte toegankelijk te maken. Vorig jaar werd het grootste skatepark van Nederland op Zeeburgereiland geopend, in de stad zijn er meerdere 3x3 basketbalveldjes aangelegd en er zijn twee parkoersen voor freerunners gebouwd. Ook zijn er plekken, zoals bij Eye, beschikbaar gesteld voor dansers op rolschaatsen.

In Nieuw-West is sinds vrijdag House of Urban Sports open: een skatepark waar ook ruimte is voor urban dance. Volgend jaar kan Zuidoost bij het Kraaiennest een skatepark verwachten, terwijl er in Noord bij atletiekvereniging Atos ruimte komt voor bootcampers.

Olympische kampioenen

Ook zet de gemeente de komende jaren in op een topsporttalentenprogramma waar jaarlijks zes tot acht jongeren aan kunnen meedoen. In 2019 pleitten Sofyan Mbarki (PvdA) en Reinier van Dantzig (D66) hier al voor: een fonds was nodig voor topsporters en talenten in ‘ongeorganiseerde sporten’, zodat zij zich beter kunnen focussen op hun topsportcarrière.

Het programma is bedoeld voor ‘de olympische kampioenen van morgen’. Niet geheel onrealistisch, aangezien steeds meer sporten meedoen aan de Olympische Spelen. In Tokio deze zomer kunnen medailles gehaald worden bij het 3x3 basketbal, BMX-freestyle, skateboarden, golfsurfen, sportklimmen en breakdancen.

In oktober worden – als de maatregelen het toelaten – ook weer de Urban Sports Week georganiseerd. Op verschillende locaties in de stad zijn er street events, workshops en officiële wedstrijden. Het evenement trok de afgelopen jaren meer dan honderdduizend bezoekers.

100CCCFC 090D F61C 4A83ADC8C21E0F66

Toeristische overnachtingen aan banden gelegd: 'Ook overlast door dagjesmensen'

Het quotum is begonnen vanuit een volksinitiatief. Een aantal inwoners van Amsterdam is een petitie gestart om het aantal toeristen dat in de stad overnacht terug te dringen. Dat zijn er namelijk nogal wat: in 2016 waren er nog 14 miljoen toeristische overnachtingen in Amsterdam. In 2018 waren dat er...

Lees meer
104C4B7A D2AB 99F5 7AB0FBEF7DABAA20

Van Dantzig wordt opnieuw lijsttrekker bij D66

Het is de tweede keer dat Reinier van Dantzig (35) gekozen is tot lijsttrekker voor D66, ook in 2018 was hij voorman van zijn partij in de hoofdstad. Van Dantzig betrad de Amsterdamse politiek in 2014 voor D66 als raadslid. Na de volgende verkiezingen in 2022, zo zei hij vorige maand...

Lees meer
99D9089D 9891 62ED 44082B1A77FCC899

D66 Amsterdam kiest lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022

Het bestuur kijkt terug op een positieve lijsttrekkersverkiezing. Voorzitter D66 Amsterdam Attie Wang: “Na een mooie interne campagne van beide kandidaat-lijsttrekkers, hebben onze leden hun keuze gemaakt. De twee lijsttrekkers zullen D66 vol enthousiasme aanvoeren op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam en een nieuwe bestuurscommissie in Weesp volgend jaar.” Op...

Lees meer
9A2E1B0B D29F 1026 0C7DE9C603BB335A

Versterk controlerende macht gemeenteraad

Hoge werkdruk en weinig ondersteuning       Amsterdam heeft een hoog inwoneraantal en een veelomvattende omvangrijke begroting die gecontroleerd wordt door de gemeenteraad. Raadsleden in de gemeente Amsterdam, en in alle andere gemeente, hebben doorgaans naast hun raadswerk een baan om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarnaast hebben ze...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

ALGEMENE BESCHOUWINGEN 26 MEI 2021 | Reinier van Dantzig

De gemeente heeft haar best gedaan met meer dan 100 miljoen steun aan ondernemers en culturele instellingen, we hebben 6500 laptops gegeven zodat kinderen mee kunnen doen op school, aan ruim 400 extra daklozen noodopvang geboden en met initiatieven als MidZomerMokum en jongerencoaches onze jongeren in de stad geholpen. Onze ambtenaren,...

Lees meer
9A9D0500 AA79 7D36 46B26C647F027114

Reinier van Dantzig: Kandidaat-lijsttrekker D66 Amsterdam

Amsterdam zal zich herstellen en snel doorgroeien naar meer dan een miljoen inwoners. Dat biedt grote kansen om de stad sterker te maken voor iedereen. Door nu te investeren in de stad en de groei te omarmen kunnen we onze economie verduurzamen, de stad mooier en groener maken, de kansen...

Lees meer
Meer nieuws