D66: 'Waarom neemt VVD geen afstand van FvD?'

'Het lijkt wel alsof Amsterdamse politici alleen nog maar kunnen praten over wie racistisch is en wie ze willen uitsluiten,' stelt de VVD Amsterdam in een wijdverspreide advertentie.

Om te vervolgen met de schijnbaar retorische vraag: 'Heeft Amsterdam geen grotere uitdagingen?'

Het lijkt een aardige campagnevondst: doen alsof de VVD over de inhoud praat en andere partijen slechts 'schreeuwen'. Het is alleen wel onzin en het is een verontrustende boodschap afkomstig van een bestuurderspartij.

Het is onzin, omdat iedereen die een beetje het politieke debat volgt, ziet dat partijen als GroenLinks, D66 en PvdA een serieus debat voeren over bijvoorbeeld de woningmarkt, de drukte in de stad of kansen op werk. En het is verontrustend, omdat racisme voor de VVD Amsterdam kennelijk geen serieus onderwerp is.

Waar de VVD graag en veel spreekt over andere partijen, is de partij oorverdovend stil als het gaat om de rassenobsessie van prominente leden van Forum voor Democratie (FvD).

Stil over het feit dat die partij niets heeft gedaan om alle verdenkingen van een rassenobsessie van zich af te werpen. Want die afstand neemt FvD niet.

Sterker nog: nummer twee, Theo Hiddema, reageerde recent nog met 'Dat is allang bewezen. Dat is wetenschap', toen De Telegraaf hem vroeg naar uitspraken van kandidaat-raadslid Yernaz Ramautarsing over het verband tussen IQ en volkeren.

Eerder zei partijleider Thierry Baudet al dat hij wil dat Europa 'blank, dominant en cultureel blijft zoals het is'.

Vrijheid van meningsuiting
FvD is niet zomaar een clubje dat je kunt negeren. De partij maakt een goede kans om straks vertegenwoordigd te zijn in de Amsterdamse gemeenteraad. Wat dat betreft geldt: de kiezer heeft altijd gelijk, en de vrijheid van meningsuiting geldt net zo goed voor FvD als voor andere partijen.

Maar waarom maakt de VVD geen gebruik van zijn recht op de vrijheid van meningsuiting om afstand te nemen van hen die rassenonderscheid onderdeel maken van politiek debat?

Racisme is voor de VVD Amsterdam kennelijk geen serieus onderwerp

Als ik zoiets hoor, kan ik niet anders dan me ertegen verzetten. Dat heeft niks met 'schreeuwen' te maken, maar wel met helder maken waar je staat. Is dat niet juist een plicht voor een serieuze bestuurderspartij?

Ook richting al die Amsterdammers die zich persoonlijk geraakt voelen door racisme, ook al wonen ze misschien niet in de buurten waar de VVD traditioneel hoog scoort.

D66, Groenlinks, en de PvdA zijn helder: zij gaan niet samen met FvD in een stadsbestuur zitten. Als dat stemmen kost: het zij zo.

De VVD zwijgt over Forum voor Democratie, maar valt andere partijen aan op de keuze niet met FvD te gaan besturen.

Prangende vraag
Gaat u eens kijken naar de politieke debatten en naar wat de VVD op sociale media doet. U zult zien dat de VVD ervoor kiest bijna voortdurend middenpartijen aan te vallen, en nooit het debat met FvD aan te gaan.

Samenwerken met Thierry Baudet? Is dat wat de VVD bedoelt met 'Kies voor doen'?

De uitingen, maar vooral ook het zwijgen van de VVD leiden in elk geval tot een prangende vraag. Als het continu mengen van politiek met discussies over rassen geen reden is een partij uit te sluiten, waar ligt voor de VVD dan wél de grens?

Stop etnisch profileren

De strijd tegen etnisch profileren duurt al lang zonder dat we vooruitgang boeken waar we tevreden over kunnen zijn. Morgen stelt D66 daarom voor om voorlopig te stoppen met proactieve controles. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: “Etnisch profileren is frustrerend. In de eerste plaats voor Amsterdammers die dit structureel overkomt. Hun...

Lees meer

Bijdrage Algemene Beschouwingen ’19

Voorzitter, Vandaag is een mooie dag vanwege alle wensen voor stad die ik van mijn collega-fractievoorzitters en hun partijen ga horen. Stuk voor stuk uit liefde voor de stad, al zal ik eerlijk zijn dat sommige volstrekt wonderlijk op D66 zullen overkomen. Dat we vandaag veel wensen voor de stad gaan horen...

Lees meer

Opinie | ‘Geen top-zoveel: aandacht voor de allerjongsten voorkomt zware misdaad’

De Top 600 is een beproefd middel voor de aanpak van draaideur­criminelen, maar voor echte criminaliteitspreventie voldoet het niet, betoogt de Amsterdamse fractievoorzitter van D66 Reinier van Dantzig in het Parool. Misdaad is zo oud als de weg naar Rome, en afrekeningen in het criminele circuit zijn dat ook. Toch konden de...

Lees meer

Opinie: De VVD glijdt weg op de geweldspiraal’

Het volgende opiniestuk van Reinier van Dantzig is verschenen in het Parool van 30 januari 2019. Amsterdamse handhavers (boa’s) uitrusten met een wapenstok en pepperspray. Dat zou volgens de VVD het antwoord moeten zijn op de toegenomen agressie waarmee ze maar al te vaak te maken krijgen. De politie vindt het geen goed idee,...

Lees meer

In Amsterdam blijft iedereen welkom

Amsterdam is een open en vrije stad. Een stad waar iedereen welkom is en een stad waar het niet uitmaakt waar je vandaan komt. Onze open houding naar nieuwkomers kenmerkt de stad. Amsterdam is opgebouwd door migranten uit Antwerpen en Noord-Frankrijk, zijn grootste denker – Spinoza – had Portugese wortels,...

Lees meer

D66: Breng van den Heuvel snel en veilig terug bij RTL

Vrije journalistiek mag zicht nooit laten inperken door dreiging van geweld. De fractie van D66 is dan ook geschrokken van het nieuws dat journalist John van den Heuvel vanwege dreiging uit het criminele milieu niet meer aanwezig mag zijn bij opnames van RTL Boulevard. D66 fractievoorzitter Reinier van Dantzig stelt...

Lees meer
Meer nieuws
Application: rd-gl-CO-nl [Reload, Run Tests, View Tests]
Framework: CFWheels 1.4.5
Active Environment: Development [Design, Testing, Maintenance, Production]
Host Name: plesk5
CFML Engine: Adobe ColdFusion 9,0,2,282541
Default Data Source: ReiniervandantzigNL
Database Adapter: MySQL
URL Rewriting: on
URL Obfuscation: Off
Plugins: None
Route: NewsPost
Controller: Articles
Action: DisplayArticle
Key(s): d66---waarom-neemt-vvd-geen-afstand-van-fvd--
Parameters: perpage = 10
Execution Time: 5788ms (action ~5772ms, view ~234ms, beforefilters ~16ms)
Help Links: Documentation, Mailing List, Issue Tracker