D66: 'Waarom neemt VVD geen afstand van FvD?'

'Het lijkt wel alsof Amsterdamse politici alleen nog maar kunnen praten over wie racistisch is en wie ze willen uitsluiten,' stelt de VVD Amsterdam in een wijdverspreide advertentie.

Om te vervolgen met de schijnbaar retorische vraag: 'Heeft Amsterdam geen grotere uitdagingen?'

Het lijkt een aardige campagnevondst: doen alsof de VVD over de inhoud praat en andere partijen slechts 'schreeuwen'. Het is alleen wel onzin en het is een verontrustende boodschap afkomstig van een bestuurderspartij.

Het is onzin, omdat iedereen die een beetje het politieke debat volgt, ziet dat partijen als GroenLinks, D66 en PvdA een serieus debat voeren over bijvoorbeeld de woningmarkt, de drukte in de stad of kansen op werk. En het is verontrustend, omdat racisme voor de VVD Amsterdam kennelijk geen serieus onderwerp is.

Waar de VVD graag en veel spreekt over andere partijen, is de partij oorverdovend stil als het gaat om de rassenobsessie van prominente leden van Forum voor Democratie (FvD).

Stil over het feit dat die partij niets heeft gedaan om alle verdenkingen van een rassenobsessie van zich af te werpen. Want die afstand neemt FvD niet.

Sterker nog: nummer twee, Theo Hiddema, reageerde recent nog met 'Dat is allang bewezen. Dat is wetenschap', toen De Telegraaf hem vroeg naar uitspraken van kandidaat-raadslid Yernaz Ramautarsing over het verband tussen IQ en volkeren.

Eerder zei partijleider Thierry Baudet al dat hij wil dat Europa 'blank, dominant en cultureel blijft zoals het is'.

Vrijheid van meningsuiting
FvD is niet zomaar een clubje dat je kunt negeren. De partij maakt een goede kans om straks vertegenwoordigd te zijn in de Amsterdamse gemeenteraad. Wat dat betreft geldt: de kiezer heeft altijd gelijk, en de vrijheid van meningsuiting geldt net zo goed voor FvD als voor andere partijen.

Maar waarom maakt de VVD geen gebruik van zijn recht op de vrijheid van meningsuiting om afstand te nemen van hen die rassenonderscheid onderdeel maken van politiek debat?

Racisme is voor de VVD Amsterdam kennelijk geen serieus onderwerp

Als ik zoiets hoor, kan ik niet anders dan me ertegen verzetten. Dat heeft niks met 'schreeuwen' te maken, maar wel met helder maken waar je staat. Is dat niet juist een plicht voor een serieuze bestuurderspartij?

Ook richting al die Amsterdammers die zich persoonlijk geraakt voelen door racisme, ook al wonen ze misschien niet in de buurten waar de VVD traditioneel hoog scoort.

D66, Groenlinks, en de PvdA zijn helder: zij gaan niet samen met FvD in een stadsbestuur zitten. Als dat stemmen kost: het zij zo.

De VVD zwijgt over Forum voor Democratie, maar valt andere partijen aan op de keuze niet met FvD te gaan besturen.

Prangende vraag
Gaat u eens kijken naar de politieke debatten en naar wat de VVD op sociale media doet. U zult zien dat de VVD ervoor kiest bijna voortdurend middenpartijen aan te vallen, en nooit het debat met FvD aan te gaan.

Samenwerken met Thierry Baudet? Is dat wat de VVD bedoelt met 'Kies voor doen'?

De uitingen, maar vooral ook het zwijgen van de VVD leiden in elk geval tot een prangende vraag. Als het continu mengen van politiek met discussies over rassen geen reden is een partij uit te sluiten, waar ligt voor de VVD dan wél de grens?

2A828647 BE5B 030B 45E93E4BA29083F4

D66 in Nieuw-West: 'Nuance is geen elitair begrip'

Dat het gevoel bestaat dat je grachtengordel bent, terwijl je wel degelijk ook prima verkiezingsuitslagen scoort in, zeg, Nieuw-West. D66 is een partij waarbij je, ook als min of meer geïnteresseerde leek, namelijk niet een, twee, drie aan Nieuw-West denkt.

Lees meer
Alle corporatieve koop naar middensegment

Alle corporatieverkoop naar middensegment

Er kan een grote stap gezet worden richting een eerlijke Amsterdamse woningmarkt. D66 wil namelijk in de komende prestatieafspraken met de woningcorporaties afspreken dat alle woningen die de corporaties verkopen in het middensegment blijven. Dat kan door de huren laag te houden via kettingbeding. Of door de woning ter verkopen...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Nieuwe stap in aanpak drukte binnenstad

De volgende stap om de binnenstad leefbaar te maken is gezet. Na het succesvolle verbod op de Cheese Company gaat Amsterdam de rondleidingen van grote groepen toeristen op de Wallen reguleren.  Tourgidsen moeten een vergunning aanvragen om mensen rond te leiden en moeten aan strengere eisen voldoen. Zo wordt invulling...

Lees meer
Meer nieuws