In Denemarken is een succesvol project waarbij studenten met ex-gedetineerden samenwonen. Uit onderzoek blijkt dat de gedetineerden op deze manier 21 procent minder kans op recidive hebben. D66-raadslid Reinier van Dantzig wil onderzoeken of dit in Amsterdam ook zou kunnen werken. Van Dantzig: “Studenten worden al maatschappelijk ingezet bij verschillende woonvormen. In Amsterdam wonen studenten samen met ouderen in half leegstaande verzorgingstehuizen en helpen ze met de boodschappen. In Eindhoven wonen studenten samen met vluchtelingen. Ik vind het de moeite waard om te onderzoeken hoe we deze creatieve wooninitiatieven vaker kunnen inzetten.” Van Dantzig heeft een initiatiefvoorstel ingediend in de Amsterdamse gemeenteraad dat het college van B&W oproept de verschillende mogelijkheden te onderzoeken.

 

Studentenwoning in ruil voor maatschappelijke inzet

In Denemarken helpt het samenwonen het bij de resocialisatie van (ex-)gedetineerden. De student fungeert als buddy, iemand die je helpt en aan wie je je op kan trekken. Van Dantzig: “Hij of zij helpt bijvoorbeeld bij het solliciteren. Maar het helpt studenten ook een huis en wellicht een mooie stageplaats. Veel studenten willen ook wat terug doen voor de maatschappij. En de maatschappij kan hun goed gebruiken want ouderen vereenzamen. Vluchtelingen hebben geen enkel sociaal netwerk en als je uit de gevangenis komt heb je vaak niemand meer behalve je criminele vrienden. Aan een student kan je je optrekken en dat de student in ruil daarvoor een woning en maatschappelijke ervaring krijgt is een fantastische bonus. In Denemarken werkt het goed en ik ben zeer benieuwd of dit in Amsterdam ook gaat lukken.”

 

Tekort aan huisvesting

Volgens de LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) zouden er in 2015 in Amsterdam tussen de 9000 en de 10.000 kamers voor studenten bij moeten komen om te voldoen aan de vraag. Tegelijkertijd zullen er ook verzorgingstehuizen leeg komen te staan. Om studenten samen te laten wonen met ouderen, vluchtelingen of (ex-)gedetineerden zijn wel duidelijke regels nodig. Van Dantzig: “In geen geval moet er sprake zijn van uitbuiting, maar een eerlijke ruil van hulp en ondersteuning voor goede huisvesting zou een win-win situatie voor beiden zijn.”