Driekwart Amsterdamse raadsleden bedreigd

Ruim driekwart van de gemeenteraadsleden in Amsterdam heeft regelmatig te maken met bedreigingen. Die variëren van de afbeelding van een afgehakt hoofd in een mailtje tot dreigberichten via Twitter en van stalkers op de telefoon tot een haatbrief op de deurmat. Een derde van de politici zegt zich vanwege het raadswerk onveilig te voelen, zeggen ze tegen de lokale omroep.

8CE90D39 FDFB 36E9 F09167C2FBCE0DE0

Ruim driekwart van de gemeenteraadsleden in Amsterdam heeft regelmatig te maken met bedreigingen. Die variëren van de afbeelding van een afgehakt hoofd in een mailtje tot dreigberichten via Twitter en van stalkers op de telefoon tot een haatbrief op de deurmat. Een derde van de politici zegt zich vanwege het raadswerk onveilig te voelen, zeggen ze tegen de lokale omroep.

"Je verwacht wel online reacties, maar het is heel anders als je je deur openmaakt en je ziet zo'n envelop. Ik word voor islamofascist uitgemaakt", zegt Denk-raadslid Seher Khan. "Ik voelde mij echt geraakt in mijn veiligheid, iemand heeft zijn best gedaan mijn privéadres op te zoeken. Dat mijn partner dit ook moest zien, dat raakt mij misschien nog wel meer."

Uit onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur bleek vorig jaar dat een op de tien raadsleden met bedreigingen of intimidatie te maken had. In 2018 zei ruim een derde van de raadsleden wel eens te zijn uitgescholden. Dat waren toen landelijke cijfers.

Het beeld dat nu ontstaat in Amsterdam is veel somberder, niet alleen omdat in de hoofdstad veel meer dreigementen binnenkomen, maar ook omdat er sprake is van verharding, Zo zijn er onbekenden binnengedrongen bij een fractievergadering, worden raadsleden geïntimideerd door advocaten en zijn er regelmatig anonieme telefoontjes in de late uren..

Joseph Goebbels van de horeca

"Ik heb wel eens een foto van een pistool met kogels per mail opgestuurd gekregen met de suggestie om 'langs te komen' en te wachten totdat een probleem is opgelost", zegt een raadslid dat anoniem wil blijven. Een andere anonieme collega: "Ik ben wel eens met de dood bedreigd, maar ook discriminerend uitgescholden door een inspreker tijdens de commissievergadering."

D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: "Ik ben een keer de Joseph Goebbels van de Amsterdamse horeca genoemd. Als je weet dat hij 6 miljoen doden op zijn geweten heeft, is dat verschrikkelijk. Dat doet wel wat met je."

Denk-raadslid Khan heeft aangifte gedaan bij de politie van de brief die hij thuis kreeg. Van Dantzig heeft het incident gemeld bij de politie. Maar er zijn ook raadsleden die dat niet doen en zeggen die dat niet doen en zeggen dat "het er een beetje bij hoort" om bedreigd of geïntimideerd te worden.

Daar schrikt Van Dantzig van: "Vinden wij het normaal dat het merendeel van onze volksvertegenwoordigers te maken krijgt met bedreigingen en intimidatie? Ik vind het onacceptabel."

Mooiste baan ter wereld

Opmerkelijk is dat zowel Khan als Van Dantzig het raadswerk evengoed met plezier blijven doen. Ondanks de bedreigingen. "Het is een enorme eer," zegt Sheher Khan van Denk bij NH Nieuws. "Je kan iets concreets doen aan dingen die misgaan in onze maatschappij. Het geeft mij veel voldoening dat ik voor de stad bezig kan zijn."

Van Dantzig: "Het is de mooiste baan ter wereld. Ik loop elke dag nog steeds trots door het stadhuis dat ik wat mag bijdragen aan de stad."

8605BF6E 9F41 3E17 076BD82781098C3E

Is kleiner wonen de oplossing voor de woningcrisis? 'Meer ruimtes delen'

"Hoe dichter je bij het centrum wil wonen, hoe duurder het wordt", zegt D66-raadslid Reinier van Dantzig tegen EditieNL. Dat betekent volgens hem dat appartementen daar niet groter dan zestig of zeventig vierkante meter kunnen zijn, als de prijs rond de 350.000 euro moet liggen. Gemeenschappelijke ruimtes Het raadslid denkt dat je...

Lees meer
E2C14556 B5E6 1195 4DA0F7F5C803E263

D66: Onthulling van Mierlobrug Amsterdam

Politieke vernieuwer In de jaren zestig richtte Van Mierlo in Amsterdam samen met een aantal anderen een nieuwe partij op. Hij wilde het politieke stelsel opschudden en maakte zich ernstige zorgen over de staat van de democratie. Hij viel op met zijn vernieuwende ideeën en politieke stijl. Wandelend over de Amsterdamse...

Lees meer
E28A9E96 B941 E908 D123F255F84F48F9

D66: 750 jaar Amsterdam straal tolerantie uit!

Amsterdam is tolerant D66 wil expliciet Amsterdam als LHBTI-vriendelijke stad in het programma van 750 jaar Amsterdam verankeren. Amsterdam kent een lange geschiedenis als voorloper van tolerantie. Een vrijhaven waar iedereen zichzelf mag zijn. D66 vindt dat er bij de viering van 750 jaar Amsterdam uitgedragen moet worden dat we een...

Lees meer
100CCCFC 090D F61C 4A83ADC8C21E0F66

Toeristische overnachtingen aan banden gelegd: 'Ook overlast door dagjesmensen'

Het quotum is begonnen vanuit een volksinitiatief. Een aantal inwoners van Amsterdam is een petitie gestart om het aantal toeristen dat in de stad overnacht terug te dringen. Dat zijn er namelijk nogal wat: in 2016 waren er nog 14 miljoen toeristische overnachtingen in Amsterdam. In 2018 waren dat er...

Lees meer
0FB42D3F F9F8 5B1B 3F813AA51C7A1924

Amsterdam zet de komende jaren vol in op urban sports

Freerunnen door de wijk, rollend over een nieuw skatepark of dansend onder het Eye Filmmuseum: Amsterdam zet de komende jaren vol in op urban sports. De gemeente wil dat de stad ‘als speelveld’ gebruikt wordt en dat Amsterdammers kunnen sporten ‘wanneer en met wie’ ze maar willen. Dat zijn de nieuwste...

Lees meer
104C4B7A D2AB 99F5 7AB0FBEF7DABAA20

Van Dantzig wordt opnieuw lijsttrekker bij D66

Het is de tweede keer dat Reinier van Dantzig (35) gekozen is tot lijsttrekker voor D66, ook in 2018 was hij voorman van zijn partij in de hoofdstad. Van Dantzig betrad de Amsterdamse politiek in 2014 voor D66 als raadslid. Na de volgende verkiezingen in 2022, zo zei hij vorige maand...

Lees meer
Meer nieuws