Opinie – ‘Kom in actie Den Haag, haal onze kinderen nú terug uit Syrië’

Het noorden van Syrië verkeert opnieuw in oorlog. Daarmee komt er naast de koude winter een extra vijand op de Nederlandse kinderen af die zich buiten hun eigen schuld in vluchtelingenkampen bevinden. En dat allemaal omdat de minister niet durfde te verkopen dat we Nederlanders terughalen.

EF3125B2 F657 01CE 81E88F65336322D6

Het noorden van Syrië verkeert opnieuw in oorlog. Daarmee komt er naast de koude winter een extra vijand op de Nederlandse kinderen af die zich buiten hun eigen schuld in vluchtelingenkampen bevinden. En dat allemaal omdat de minister niet durfde te verkopen dat we Nederlanders terughalen.

Dat is een grote frustratie. Amsterdam is er klaar voor om deze kinderen terug te laten keren. Voor alle kinderen is een maatwerkplan gemaakt: er is gekeken bij welk familielid of in welk pleeggezin het kind terechtkan. De Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdbescherming Amsterdam zijn hier klaar voor. Er is ­verblijf voor de kinderen, maar dat is een hard gelag zolang de reis uitblijft.

Niet eerder stak het me als Amsterdamse ­politicus zo erg om geconfronteerd te worden met de conservatieve koudheid van het nationale parlement. Amsterdam is klaar om Amsterdamse kinderen te ontvangen. Maar de Tweede Kamer staat het de minister simpelweg niet toe mensen terug te halen. “Als dat betekent dat ook hun kinderen achterblijven in het onveilige gebied, dan moet dat maar,” zegt dan een parlementslid. Hoe onbarmhartig kun je zijn? Men legt zich erbij neer, winter of geen winter, oorlog of geen oorlog.

Berecht en bestraft

De terechte angst voor aanslagen heeft de Kamer in een wurggreep gehouden. Het idee was dat met de kinderen ook de ouders mee terugkomen en die zijn mogelijk geradicaliseerd. Hoe slecht blijkt die raadgever nu. Wie bestrijdt, nu de Koerden worden aangevallen, nog Islamitische Staat? Een oorlog in Syrië zal ons zicht op Nederlandse kinderen in kampen bemoeilijken. Hoe verzekeren we ons van zicht op alle vrouwelijke IS-strijders die nu bij de Koerden vastzitten?

Die laatste vraag hadden we niet hoeven stellen als we kinderen actief waren gaan terughalen. Als ouders naar Nederland waren gekomen, konden ze worden berecht, en bestraft als ze schuldig zijn. We hadden ze in beeld gehad, ook wanneer zij hun straf hadden uitgezeten. Die straf zitten ze nu niet uit.

Daar komt nog bij dat, door de moeders en kinderen in de steek te laten, het gevaar van radicalisering des te groter is. Veel beter was het geweest om hen op te nemen in onze rechtsstaat. Zij ontlopen daar nu Nederlandse vervolging, bestraffing en begeleiding. De kinderen zijn nu veelal nog te jong om de haat van hun omgeving tot hun ideologie te maken, maar ook dat zal veranderen. Als ze het overleven ­tenminste.

Want we zijn nu in de situatie beland dat Nederlandse kinderen onder erbarmelijke omstandigheden in kampen bivakkeren. In kampen waar geen stromend water is, geen bed en vaak ook amper eten of schoon water, met nota bene de winter op komst. We zijn in de situatie dat er daar Nederlandse peuters en kleuters kunnen doodvriezen deze winter. En daar komt nog bij dat ze zeer binnenkort wellicht opnieuw in gevaarlijk oorlogsgebied leven. Voor onschul­dige kinderen dreigen nieuwe hoofdstukken ellende in hun toch al door rampspoed geteisterde jeugd.

Bittere noodzaak

Gelukkig maakte Amsterdams Kamerlid Dilan Yesilgöz deze week duidelijk dat het nu ook voor de VVD bespreekbaar is. Waar de landelijke politiek zo lang treuzelt dat de volgende oorlog alweer is aangebroken, ging het hier heel snel: burgemeester Halsema staat voor alle Amsterdammers en ondersteunde meteen de oproep om deze kinderen terug te halen. Treuzel toch niet langer en neem hier een voorbeeld aan. Hef die blokkade nu op!

Weet dat deze kinderen meer zijn dan een symbool van hoeveel vertrouwen we in onze eigen rechtsstaat hebben. Als u daar niet de moed voor kunt vinden, besef dan dat ook uw terechte angst voor aanslagen een bittere noodzaak voor actie is. Kom in actie Den Haag, haal onze kinderen terug.

7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Breng de economie op gang: maak leeftijd bespreekbaar in alternatieven voor 1,5m economie

De Amsterdamse economie moet zo snel mogelijk weer (deels) open. Leeftijdsgrenzen stellen, op basis van wetenschappelijke kennis, kan daarbij een belangrijke rol spelen. De huidige maatregelen tegen het coronavirus maken sectoren kapot, ook met riante overheidssteun. Reinier van Dantzig: “Op dit moment lijkt de anderhalvemetersamenleving al politiek geaccepteerd, terwijl de...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

D66 wil opheldering status huis Etty Hillesum

Uitkijkend op het Museumplein schreef Etty Hillesum over de verschrikkingen van de Holocaust in Amsterdam. Aan haar schrijftafel in een kamer van de Gabriël Metsustraat 6 schreef zij over haar leven ten tijde van de bezetting. Terwijl haar werk nog steeds aan (internationale) bekendheid wint, zijn er plannen om het...

Lees meer
12F423E6 C86E 1A40 58A1D8C0AD494FF7

D66: Samen doorstaan we de coronacrisis

’t Is stil in Amsterdam. Door de maatregelen van de overheid, in strijd tegen het coronavirus, blijven Amsterdammers thuis, zijn cafés en restaurants gesloten, net als musea, theaters en scholen. De pandemie van het coronavirus wordt met man en macht bestreden en de fractie van D66 steunt dan ook alle...

Lees meer
131860B8 D7CC B643 4F74A5CC7610F2C1

Vang kwetsbare kinderen uit Lesbos op in Amsterdam

De gemeenteraadsfracties van GroenLinks, D66, PvdA, DENK, ChristenUnie en BIJ1 willen dat Amsterdam meewerkt aan het opnemen van 500 kinderen uit vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos. Hiermee geven zij gehoor aan de noodkreet van Stichting Vluchteling, Defence for Children en Vluchtelingenwerk Nederland en een gevolg aan de toezegging van...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

D66: voorkom dat jongeren wapens bezitten en gebruiken

Op 10 september 2019 sloeg politiechef Paauw alarm over het wapenbezit onder jongeren. De politieorganisatie ziet dit wapenbezit toenemen en zelf gemeengoed worden. Er is reeds een 18-jarige jongen doodgestoken. Fractievoorzitter Reinier van Dantzig: “Er hebben al verschrikkelijke incidenten plaatsgevonden en als het zo door gaat vrees ik voor nieuwe...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

D66 en PvdA: bied Amsterdamse jongeren perspectief op een tweede kans

De Amsterdamse fracties van D66 en PvdA willen dat Amsterdamse jongeren die in de fout zijn gegaan, meer kans krijgen op een tweede kans. Dit willen zij doen door het bezwaar maken tegen het niet verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) makkelijker te maken. Het voorstel van D66 en...

Lees meer
Meer nieuws