Opinie – ‘Kom in actie Den Haag, haal onze kinderen nú terug uit Syrië’

Het noorden van Syrië verkeert opnieuw in oorlog. Daarmee komt er naast de koude winter een extra vijand op de Nederlandse kinderen af die zich buiten hun eigen schuld in vluchtelingenkampen bevinden. En dat allemaal omdat de minister niet durfde te verkopen dat we Nederlanders terughalen.

EF3125B2 F657 01CE 81E88F65336322D6

Het noorden van Syrië verkeert opnieuw in oorlog. Daarmee komt er naast de koude winter een extra vijand op de Nederlandse kinderen af die zich buiten hun eigen schuld in vluchtelingenkampen bevinden. En dat allemaal omdat de minister niet durfde te verkopen dat we Nederlanders terughalen.

Dat is een grote frustratie. Amsterdam is er klaar voor om deze kinderen terug te laten keren. Voor alle kinderen is een maatwerkplan gemaakt: er is gekeken bij welk familielid of in welk pleeggezin het kind terechtkan. De Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdbescherming Amsterdam zijn hier klaar voor. Er is ­verblijf voor de kinderen, maar dat is een hard gelag zolang de reis uitblijft.

Niet eerder stak het me als Amsterdamse ­politicus zo erg om geconfronteerd te worden met de conservatieve koudheid van het nationale parlement. Amsterdam is klaar om Amsterdamse kinderen te ontvangen. Maar de Tweede Kamer staat het de minister simpelweg niet toe mensen terug te halen. “Als dat betekent dat ook hun kinderen achterblijven in het onveilige gebied, dan moet dat maar,” zegt dan een parlementslid. Hoe onbarmhartig kun je zijn? Men legt zich erbij neer, winter of geen winter, oorlog of geen oorlog.

Berecht en bestraft

De terechte angst voor aanslagen heeft de Kamer in een wurggreep gehouden. Het idee was dat met de kinderen ook de ouders mee terugkomen en die zijn mogelijk geradicaliseerd. Hoe slecht blijkt die raadgever nu. Wie bestrijdt, nu de Koerden worden aangevallen, nog Islamitische Staat? Een oorlog in Syrië zal ons zicht op Nederlandse kinderen in kampen bemoeilijken. Hoe verzekeren we ons van zicht op alle vrouwelijke IS-strijders die nu bij de Koerden vastzitten?

Die laatste vraag hadden we niet hoeven stellen als we kinderen actief waren gaan terughalen. Als ouders naar Nederland waren gekomen, konden ze worden berecht, en bestraft als ze schuldig zijn. We hadden ze in beeld gehad, ook wanneer zij hun straf hadden uitgezeten. Die straf zitten ze nu niet uit.

Daar komt nog bij dat, door de moeders en kinderen in de steek te laten, het gevaar van radicalisering des te groter is. Veel beter was het geweest om hen op te nemen in onze rechtsstaat. Zij ontlopen daar nu Nederlandse vervolging, bestraffing en begeleiding. De kinderen zijn nu veelal nog te jong om de haat van hun omgeving tot hun ideologie te maken, maar ook dat zal veranderen. Als ze het overleven ­tenminste.

Want we zijn nu in de situatie beland dat Nederlandse kinderen onder erbarmelijke omstandigheden in kampen bivakkeren. In kampen waar geen stromend water is, geen bed en vaak ook amper eten of schoon water, met nota bene de winter op komst. We zijn in de situatie dat er daar Nederlandse peuters en kleuters kunnen doodvriezen deze winter. En daar komt nog bij dat ze zeer binnenkort wellicht opnieuw in gevaarlijk oorlogsgebied leven. Voor onschul­dige kinderen dreigen nieuwe hoofdstukken ellende in hun toch al door rampspoed geteisterde jeugd.

Bittere noodzaak

Gelukkig maakte Amsterdams Kamerlid Dilan Yesilgöz deze week duidelijk dat het nu ook voor de VVD bespreekbaar is. Waar de landelijke politiek zo lang treuzelt dat de volgende oorlog alweer is aangebroken, ging het hier heel snel: burgemeester Halsema staat voor alle Amsterdammers en ondersteunde meteen de oproep om deze kinderen terug te halen. Treuzel toch niet langer en neem hier een voorbeeld aan. Hef die blokkade nu op!

Weet dat deze kinderen meer zijn dan een symbool van hoeveel vertrouwen we in onze eigen rechtsstaat hebben. Als u daar niet de moed voor kunt vinden, besef dan dat ook uw terechte angst voor aanslagen een bittere noodzaak voor actie is. Kom in actie Den Haag, haal onze kinderen terug.

4A53F72B EBC5 3CD7 A65F582D8430DE57

Amsterdamse coalitie sluit begrotingsakkoord ‘Samen Sterker uit de Crisis’

De financiën van de stad worden hard getroffen door terugvallende dividenden, toeristenbelasting en parkeergelden. Dit komt nog bovenop de opgave die er al lag om de groeiende stad te blijven bekostigen en om de zorg voor Amsterdammers te waarborgen en tegelijkertijd betaalbaar te houden. Ook vraagt de pandemie – vanwege haar...

Lees meer
4A6F8411 ABD1 C9DF BC2F929221E20BC5

Vragen over voorbereiding verkiezingen 2021 in G4

Stemmen is feest De D66 fracties vinden democratie ook in tijden van corona te belangrijk om af te wachten. Fractievoorzitter Jony Ferket (Utrecht): “Veilige en soepele verkiezingen organiseren is van vitaal belang. Wij willen dat de verkiezingen vlekkeloos verlopen, daarom vragen we nu om duidelijkheid over de te nemen maatregelen.” De...

Lees meer
685EFC24 C282 42C0 7D4B3BB4810A6B53

Alle agenten moeten Handelingskader kennen

Onderzoek Het onderzoek van CAD is veelal door jongeren ingevuld en daarom niet representatief voor Amsterdam. Het onderzoek laat wel zien dat etnisch profileren binnen de politie nog steeds gangbaar is. Dat zou niet moeten. Niet voor niks is in 2017 het Handelingskader proactief controleren ingesteld. Als dat handelingskader wordt gevolgd...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Bijdrage debat antiracisme-demonstratie

Lees hier de bijdrage terug van Reinier van Dantzig tijdens de interpellatie over de antiracisme-demonstratie in de gemeenteraadsvergadering van 10 juni. Ik sta hier vandaag als witte man, in een debat •    dat niet gaat over het gif dat racisme is, •    dat er niet om draait onze afschuw uit te spreken over...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Bijdrage debat antiracisme-demonstratie

Ik sta hier vandaag als witte man, in een debat dat niet gaat over het gif dat racisme is, dat er niet om draait onze afschuw uit te spreken over discriminatie van iedereen die er niet uitziet zoals ik, dat niet inzoomt op wat wij kunnen en moeten doen tegen politiegeweld zoals het...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Reactie demonstratie op de Dam

De demonstraties daarna waren vaak emotioneel, liepen soms uit de hand, maar toonden stuk voor stuk aan dat de wereld hier genoeg van heeft. En uitspreken is nodig zolang zwarte mannen zich niet veilig voelen vanwege politiegeweld. Zolang ook in Amsterdam je huidskleur invloed heeft op hoe vaak de politie...

Lees meer
Meer nieuws