Opinie – ‘Kom in actie Den Haag, haal onze kinderen nú terug uit Syrië’

Het noorden van Syrië verkeert opnieuw in oorlog. Daarmee komt er naast de koude winter een extra vijand op de Nederlandse kinderen af die zich buiten hun eigen schuld in vluchtelingenkampen bevinden. En dat allemaal omdat de minister niet durfde te verkopen dat we Nederlanders terughalen.

EF3125B2 F657 01CE 81E88F65336322D6

Het noorden van Syrië verkeert opnieuw in oorlog. Daarmee komt er naast de koude winter een extra vijand op de Nederlandse kinderen af die zich buiten hun eigen schuld in vluchtelingenkampen bevinden. En dat allemaal omdat de minister niet durfde te verkopen dat we Nederlanders terughalen.

Dat is een grote frustratie. Amsterdam is er klaar voor om deze kinderen terug te laten keren. Voor alle kinderen is een maatwerkplan gemaakt: er is gekeken bij welk familielid of in welk pleeggezin het kind terechtkan. De Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdbescherming Amsterdam zijn hier klaar voor. Er is ­verblijf voor de kinderen, maar dat is een hard gelag zolang de reis uitblijft.

Niet eerder stak het me als Amsterdamse ­politicus zo erg om geconfronteerd te worden met de conservatieve koudheid van het nationale parlement. Amsterdam is klaar om Amsterdamse kinderen te ontvangen. Maar de Tweede Kamer staat het de minister simpelweg niet toe mensen terug te halen. “Als dat betekent dat ook hun kinderen achterblijven in het onveilige gebied, dan moet dat maar,” zegt dan een parlementslid. Hoe onbarmhartig kun je zijn? Men legt zich erbij neer, winter of geen winter, oorlog of geen oorlog.

Berecht en bestraft

De terechte angst voor aanslagen heeft de Kamer in een wurggreep gehouden. Het idee was dat met de kinderen ook de ouders mee terugkomen en die zijn mogelijk geradicaliseerd. Hoe slecht blijkt die raadgever nu. Wie bestrijdt, nu de Koerden worden aangevallen, nog Islamitische Staat? Een oorlog in Syrië zal ons zicht op Nederlandse kinderen in kampen bemoeilijken. Hoe verzekeren we ons van zicht op alle vrouwelijke IS-strijders die nu bij de Koerden vastzitten?

Die laatste vraag hadden we niet hoeven stellen als we kinderen actief waren gaan terughalen. Als ouders naar Nederland waren gekomen, konden ze worden berecht, en bestraft als ze schuldig zijn. We hadden ze in beeld gehad, ook wanneer zij hun straf hadden uitgezeten. Die straf zitten ze nu niet uit.

Daar komt nog bij dat, door de moeders en kinderen in de steek te laten, het gevaar van radicalisering des te groter is. Veel beter was het geweest om hen op te nemen in onze rechtsstaat. Zij ontlopen daar nu Nederlandse vervolging, bestraffing en begeleiding. De kinderen zijn nu veelal nog te jong om de haat van hun omgeving tot hun ideologie te maken, maar ook dat zal veranderen. Als ze het overleven ­tenminste.

Want we zijn nu in de situatie beland dat Nederlandse kinderen onder erbarmelijke omstandigheden in kampen bivakkeren. In kampen waar geen stromend water is, geen bed en vaak ook amper eten of schoon water, met nota bene de winter op komst. We zijn in de situatie dat er daar Nederlandse peuters en kleuters kunnen doodvriezen deze winter. En daar komt nog bij dat ze zeer binnenkort wellicht opnieuw in gevaarlijk oorlogsgebied leven. Voor onschul­dige kinderen dreigen nieuwe hoofdstukken ellende in hun toch al door rampspoed geteisterde jeugd.

Bittere noodzaak

Gelukkig maakte Amsterdams Kamerlid Dilan Yesilgöz deze week duidelijk dat het nu ook voor de VVD bespreekbaar is. Waar de landelijke politiek zo lang treuzelt dat de volgende oorlog alweer is aangebroken, ging het hier heel snel: burgemeester Halsema staat voor alle Amsterdammers en ondersteunde meteen de oproep om deze kinderen terug te halen. Treuzel toch niet langer en neem hier een voorbeeld aan. Hef die blokkade nu op!

Weet dat deze kinderen meer zijn dan een symbool van hoeveel vertrouwen we in onze eigen rechtsstaat hebben. Als u daar niet de moed voor kunt vinden, besef dan dat ook uw terechte angst voor aanslagen een bittere noodzaak voor actie is. Kom in actie Den Haag, haal onze kinderen terug.

FB48002A 0C47 8848 160C84BA06D6370B

GroenLinks en D66 willen studentenloket over woningdelen

GroenLinks en D66 willen dat er zo snel mogelijk een loket komt waar woningdelers en verhuurders terecht kunnen met hun vragen over de woningdeelvergunning. Veel studenten en starters die samen een woning delen, zitten in een huis zonder woningdeelvergunning. Vanaf 1 januari veranderen de eisen voor zo’n vergunning. Amsterdammers met...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

D66: werk aan de winkel voor middenhuurambitie

De komende jaren worden door corporaties 1.000 nieuwe middenhuurwoningen gebouwd en er zullen jaarlijks bijna 300 woningen verhuurd worden aan middeninkomens. Dat staat in de prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties die vandaag naar buiten zijn gekomen. Toch ziet D66-raadslid Alexander Hammelburg nog noodzaak voor extra inzet op middenhuur: “Corporaties zetten...

Lees meer
992759B6 D6C5 BA5E 78CF61F9C88DF6CB

Ook praktijk aan huis kan overstappen op eeuwigdurende erfpacht

D66 is blij dat ook mensen die een praktijk, naaiatelier of nagelstudio aan huis hebben kunnen overstappen naar eeuwigdurende erfpacht. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: ‘’We hebben het erfpachtstelsel twee jaar geleden gewijzigd, omdat we Amsterdammers niet wilden opzadelen met enorme canonsprongen. Maar mensen die woonden in een zogenaamde gemengde bestemming...

Lees meer
F06E010F DB94 B5C8 3953028A53A8B065

Haal onze kinderen terug

Fractievoorzitter van D66 Amsterdam Reinier van Dantzig vraagt vandaag de burgemeester om een dringend beroep te doen op de regering om kinderen die nu onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen zitten, direct terug te halen. De kinderen zijn door keuzes van hun ouders in IS-gebied geboren of deels opgegroeid. Van Dantzig:...

Lees meer
994CE4DF F505 BE8C 4550BCDAA67C1954

D66 en PvdA: ook kick- en thaiboksers verdienen de beste begeleiding vanuit de stad

“De faciliteiten en begeleiding voor topsporters in Amsterdam zijn van het allerhoogste niveau,” aldus Reinier van Dantzig. “Als je bedenkt dat dit mede komt door investeringen vanuit de stad, vind ik het niet meer dan logisch dat alle Amsterdamse topsporters daar gebruik van kunnen maken. Olympische zwemmers en roeiers die...

Lees meer
054FE462 FDFE 143F 8CBF1623DDB9C867

D66: 'Het moet geen verbod-op-leuke-dingen-college worden'

Ruim een jaar geleden presenteerden de partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hun plannen voor de stad. Van Dantzig is tevreden over de eerste resultaten en de koers van dit nieuwe stadsbestuur: 'We delen enorm veel progressieve waarden met elkaar.'  Eigen kracht van mensen Maar is D66 toch niet een beetje het...

Lees meer
Meer nieuws