In Amsterdam blijft iedereen welkom

 In Amsterdam blijft iedereen welkom

Amsterdam is een open en vrije stad. Een stad waar iedereen welkom is en een stad waar het niet uitmaakt waar je vandaan komt. Onze open houding naar nieuwkomers kenmerkt de stad. Amsterdam is opgebouwd door migranten uit Antwerpen en Noord-Frankrijk, zijn grootste denker – Spinoza – had Portugese wortels, en de contacten rond de bierhandel met Hamburg waren de springplank voor Amsterdam als handelsstad.

Die open houding naar nieuwkomers heeft de stad kleurrijk gemaakt. Sterker, het heeft van Amsterdam een van de welvarendste en fijnste plekken ter wereld gemaakt. D66 is trots op onze geschiedenis van tolerantie en gastvrijheid voor nieuwkomers. Maar, die waarden van openheid en gastvrijheid staan onder druk. Mensen die hier vanuit het buitenland komen, dreigen het slachtoffer te worden van onvrede over de woningmarkt.

Die onvrede hebben we allemaal, en het is niet voor niets dat alle politieke partijen zich druk maken over de krapte op de woningmarkt. Voor bijna iedereen is het moeilijk om een goed huis te vinden. We zijn of kennen allemaal iemand die al te lang op zoek is naar een nieuw huis, achter het net vist of te veel moet betalen. Voor de SP-fractie zijn internationals de grote veroorzaker van prijsstijgingen en verdrukking op de Amsterdamse woningmarkt. En zo word je als nieuwkomer van deelgenoot van een probleem, gedegradeerd tot schuldige.

Met veel bombarie wordt de nieuwkomer tot persona non grata verklaard en afgeschilderd als iemand bij wie het geld tegen de plinten klotst. Iemand die met enorme belastingvoordelen Amsterdammers uit de stad verjaagt. Zoveel retorisch geweld is vaak bedoeld om een rammelend verhaal overeind te houden.

Want wat blijkt: 80% van de internationals die in de regio Amsterdam woont, heeft een gemiddeld of laag inkomen. Wie de moeite neemt te kijken naar wie deze mensen zijn, komt erachter dat het gaat om een Indiase vertaler of een Amerikaanse onderzoeker. En ja, er zijn er ook bij met een hoog inkomen. Het is een diverse groep mensen die alleen, òf met hun gezin in onze mooie stad willen wonen en werken.

Ook het beeld dat iedere in Amsterdam werkende international een woning bezet houdt klopt van geen kant. Velen van hen wonen helemaal niet in Amsterdam. Neem het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Van de mensen die daar werken en al zijn verhuisd, zijn er maar 12 in Amsterdam gaan wonen en 55 elders. Tegelijkertijd zorgt de EMA voor aantrekkingskracht op andere medische bedrijven die zich rondom het AMC kunnen vestigen. Dat biedt weer kansen voor een grote groep Amsterdammers die lab-assistent willen worden of willen werken in de schoonmaak of catering.

D66 kijkt liever met een open en optimistische blik naar iedereen die het in Amsterdam wil gaan maken. Wij zijn juist trots op het internationale karakter van de stad en zien ook dat de komst van buitenlandse bedrijven naar Amsterdam veel oplevert. Eén op de vijf voltijdbanen in ons land zijn te danken aan internationale bedrijven. Veel Amsterdammers die dagelijks met plezier naar hun werk gaan hebben daar profijt van.

Het verhaal dat van nieuwkomers de hoofdverantwoordelijke moet maken van de krapte op de Amsterdamse woningmarkt rammelt aan alle kanten. Nog erger is dat het verhaal morrelt aan de waarden die Amsterdam al eeuwenlang tot een open, gastvrije en welvarende stad maken.

D66 blijft staan voor die openheid en gastvrijheid, in Amsterdam is iedereen welkom. Dat betekent: problemen op de woningmarkt op een andere manier oplossen. D66 bouwt liever woningen, dan een muur om de stad.

Stop etnisch profileren

De strijd tegen etnisch profileren duurt al lang zonder dat we vooruitgang boeken waar we tevreden over kunnen zijn. Morgen stelt D66 daarom voor om voorlopig te stoppen met proactieve controles. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: “Etnisch profileren is frustrerend. In de eerste plaats voor Amsterdammers die dit structureel overkomt. Hun...

Lees meer

Bijdrage Algemene Beschouwingen ’19

Voorzitter, Vandaag is een mooie dag vanwege alle wensen voor stad die ik van mijn collega-fractievoorzitters en hun partijen ga horen. Stuk voor stuk uit liefde voor de stad, al zal ik eerlijk zijn dat sommige volstrekt wonderlijk op D66 zullen overkomen. Dat we vandaag veel wensen voor de stad gaan horen...

Lees meer

Opinie | ‘Geen top-zoveel: aandacht voor de allerjongsten voorkomt zware misdaad’

De Top 600 is een beproefd middel voor de aanpak van draaideur­criminelen, maar voor echte criminaliteitspreventie voldoet het niet, betoogt de Amsterdamse fractievoorzitter van D66 Reinier van Dantzig in het Parool. Misdaad is zo oud als de weg naar Rome, en afrekeningen in het criminele circuit zijn dat ook. Toch konden de...

Lees meer

Opinie: De VVD glijdt weg op de geweldspiraal’

Het volgende opiniestuk van Reinier van Dantzig is verschenen in het Parool van 30 januari 2019. Amsterdamse handhavers (boa’s) uitrusten met een wapenstok en pepperspray. Dat zou volgens de VVD het antwoord moeten zijn op de toegenomen agressie waarmee ze maar al te vaak te maken krijgen. De politie vindt het geen goed idee,...

Lees meer

D66: Breng van den Heuvel snel en veilig terug bij RTL

Vrije journalistiek mag zicht nooit laten inperken door dreiging van geweld. De fractie van D66 is dan ook geschrokken van het nieuws dat journalist John van den Heuvel vanwege dreiging uit het criminele milieu niet meer aanwezig mag zijn bij opnames van RTL Boulevard. D66 fractievoorzitter Reinier van Dantzig stelt...

Lees meer

Extra Erfpachtkorting komt eraan

Er komt een extra korting van 10% bovenop de bestaande korting voor Amsterdammers die overstappen op eeuwig durende erfpacht. Het stadsbestuur heeft vandaag ingestemd met deze regeling. Deze extra korting was een grote wens van D66 Amsterdam tijdens de onderhandelingen voor de coalitie begin dit jaar. Fractievoorzitter Reinier van Dantzig...

Lees meer
Meer nieuws