Hij is er geboren en getogen. Reinier van Dantzig wil de komende vier jaar met D66 weer de grootste partij van de stad zijn. FOTO CREDITS ROB DE JONG

’Middenklasser ruggengraat’: Nieuwe D66-voorman verwikkelt in lijsttrekkersstrijd

Door Mike Muller

Fractievoorzitter Reinier van Dantzig (31) is opvolger van Jan Paternotte. De ras-Amsterdammer, ondernemer en politicus is verwikkeld geraakt in een interne lijsttrekkersstrijd. Blijft hij het gezicht van D66, de grootste partij van de stad, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen?

Van Dantzig is een atypische D66’er: eigenaar van drie café-restaurants, zonder opsmuk en recht voor z’n raap. De Ajax-fan heeft een groot hart voor de middenklassers, ‘de ruggengraat van de stad’, zoals hij zelf zegt. De man die op zijn twintigste kroegbaas werd, pleit bovendien voor kortingen om erfpachters te ontzien.

Wat pak je als eerste aan als D66 onder jou weer de grootste wordt?
Ruimte bieden aan de middeninkomens! We moeten veel meer bouwen voor middenhuurders. Een vast percentage, zoals je een vast percentage sociale woningbouw realiseert. Ik vind ook dat woningbouwcorporaties in bepaalde wijken hun woningen moeten verkopen aan mensen met een inkomen tussen de 35.000 en 60.000 euro. Dat is nodig om de wijken weer in evenwicht te krijgen.

Doe eens een concreet voorstel: hoeveel woningen moeten beschikbaar komen?
Nu is nog geen zes procent van het woningaanbod beschikbaar. Het is redelijk dit op te schroeven tot twintig procent. We moeten bouwplannen omgooien en beleggers verleiden, maar het is nodig. Je ziet dat de SP-wethouder en linkse partijen zeggen dat ze middeninkomens belangrijk vinden, maar in de praktijk kiezen ze sociale huurwoningen. Daar mag je niet in als je 35.000 euro of meer verdient. Dat gaat om verdomd veel mensen.

Waarom pin je je hier zo op vast?
Als Amsterdammer houd ik ervan dat alles door elkaar woont: arm, rijk en alles daar tussenin. Mensen met een middeninkomen zijn de ruggengraat van de stad. Middeninkomens krijgen ondertussen minder subsidies dan sociale huurders en hebben ook minder plek om te wonen Ongelooflijk.

Wat ga je anders doen dan Jan Paternotte?
Ik wil van D66 een partij maken waar iedereen zich thuis voelt. Ik denk dat ik dat kan, omdat ik als ondernemer en Amsterdammer weet wat er speelt in alle lagen van de bevolking. De grootste blijven is niet alleen het streven, maar het absolute doel. Deze vier jaar verdwijnen de geschiedenis in als we D66 niet nog eens aan het hoofd van het college krijgen.

Wethouder Choho en Dehlia Timman willen ook lijsttrekker worden. Zie je dat als aanval?
Nee, helemaal niet. Iedereen mag zich kandideren voor het lijsttrekkerschap en het is hartstikke goed als meer mensen dat stokje willen overnemen. Maar ik denk dat ik, als fractievoorzitter, niet alleen kan laten zien dat ik een potentiële leider ben, maar als ondernemer ook heel goed weet wat er speelt in de stad.

Je werkt nog 2,5 dag voor je eigen bedrijf. Hoe kun je een horeca-imperium leiden en fulltime fractievoorzitter zijn?
Ik heb een fantastische familie en ongelooflijk lieve echtgenote die mij veel ontlasten, maar het is soms hangen en wurgen.

Hoe wilt u de drukte terugdringen? De Nutellawinkels verbieden?
Niemand heeft er wat aan als er tien dezelfde winkels op een rij zitten. Dat is niet goed voor de stad, voor de bewoners en ik geloof ook niet voor de ondernemer.

U zegt eigenlijk dat de marktwerking heeft gefaald.
Ik geloof niet dat de markt perfect is of dat de overheid de oplossing is voor alles. De gemeente moet pas ingrijpen als iets overduidelijk de verkeerde kant op gaat. Ik denk dat je dat je dat wel kunt zeggen over het centrum. Direct verbieden is geen optie. Eerst in overleg en de branche uitleggen dat ze hun eigen tegenstand creëren.

Toch zijn er maatregelen nodig, zegt u.
Illegale hotels moeten we harder aanpakken. En we moeten de drukte spreiden. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je snel bij de Sloterplas bent en daar een nieuw centrum ontwikkelen. In Nieuw-West zijn ze blij zijn met bezoekers. Toerisme levert ook banen en een bloeiende stad op, vergeet dat niet!

U heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor de aanpak van illegale woningverhuur, zoals via Airbnb. Bent u tevreden?
De wethouder doet wat hij kan, maar we hebben helaas niet het sluitstuk. Dat is een meldplicht, waarbij je controleert of mensen zich aan de 60-dagen regel houden. Dat moet landelijk worden geregeld. Zo lang die meldplicht er niet is, is er een bedreiging voor elke woning in de stad. Het is een grof schandaal dat het huidige kabinet die meldplicht niet heeft ingevoerd. Dat op lokaal niveau regelen is een hoop gekloot in de marge.

Erfpacht, gaat dat wat u betreft een verkiezingsthema worden?
Er komt een verbeterd voorstel, want er was echt wel wat aan de hand. Er zullen dingen echt veranderd moeten worden, bijvoorbeeld de fundering die nu geheel aan de gemeente wordt teruggerekend terwijl iedereen kan bedenken dat je een huis op fundering moet bouwen. Uiteindelijk zullen wij ook moeten zorgen dat huizen niet ‘onder water komen’ te staan. We moeten iets verzinnen op de uitschieters. Dat betekent dat we opnieuw naar een korting moeten kijken.

Aan welke korting moeten we denken dan?
Er wordt nu nog veel doorgerekend. We gaan geen geld van de gemeenschap weggeven, maar het moet wel eerlijk en transparant blijven. Als daar een korting voor nodig is, zetten we daarop in.

Heeft u ambities om wethouder te worden?
Nee. Een politiek leider moet in mijn ogen in de gemeenteraad zitten en het geluid van Amsterdammers te vertegenwoordigen.

Een ander belangrijk punt voor D66 is duurzaamheid.
Ik wil dat wij alles op alles zetten om de klimaatdoelstellingen uit Parijs te halen. De haven moet een grondstoffenknooppunt worden, zodat we veel meer kunnen recyclen. Alle woningen moeten rigoreus verduurzaamd. En dat moet juist positief worden voor huurders en woningeigenaren. De gewone Amsterdammers moeten hun investeringen kunnen terugverdienen.

Vond je dit een goed interview? Bedank dan Mike, Rob en hun collega’s bij de Telegraaf. Bijvoorbeeld door een abonnement te nemen, of door het interview te kopen via Blendle