Nieuwe stap in aanpak drukte binnenstad

De volgende stap om de binnenstad leefbaar te maken is gezet. Na het succesvolle verbod op de Cheese Company gaat Amsterdam de rondleidingen van grote groepen toeristen op de Wallen reguleren.  Tourgidsen moeten een vergunning aanvragen om mensen rond te leiden en moeten aan strengere eisen voldoen. Zo wordt invulling gegeven aan een motie van Reinier van Dantzig (D66) en Dennis Boutkan (PvdA). Van Dantzig: “Als de zoveelste Wallentour door je straat slentert, dan snap ik dat je er een keer klaar mee bent. Ik ben dan ook erg blij met deze maatregel.”

Niet meer dan twintig personen

De gidsen die groepen groter dan vijf personen rondleiden hebben vanaf april een ontheffing nodig. Daar horen nieuwe regels bij: niet stilstaan op drukke plekken, respect voor de bewoners, met de rug naar prostituees staan en geen foto’s maken, geen alcohol, geen geschreeuw en niet meer dan twintig personen. De ontheffing geldt voor alle tours, dus voor zowel de pubcrawl als de tours via segway of tandem, en gaat in per april.

Three strikes you’re out

De gemeente gaat extra handhavers inzetten om te controleren of de gidsen zich aan de regels houden. Bij drie overtredingen raakt de gids zijn ontheffing kwijt.Van Dantzig:  “Een vergunningstelsel voor tours zoals deze geeft ons extra slagkracht de rotte appels eruit te plukken. Het gaat mij erom dat we er alles aan doen om bewoners en ondernemers te beschermen tegen een verkeerd soort drukte. Dit is één van de manieren waarop grip kunnen krijgen op die Wallentours.”

2A828647 BE5B 030B 45E93E4BA29083F4

D66 in Nieuw-West: 'Nuance is geen elitair begrip'

Dat het gevoel bestaat dat je grachtengordel bent, terwijl je wel degelijk ook prima verkiezingsuitslagen scoort in, zeg, Nieuw-West. D66 is een partij waarbij je, ook als min of meer geïnteresseerde leek, namelijk niet een, twee, drie aan Nieuw-West denkt.

Lees meer
Alle corporatieve koop naar middensegment

Alle corporatieverkoop naar middensegment

Er kan een grote stap gezet worden richting een eerlijke Amsterdamse woningmarkt. D66 wil namelijk in de komende prestatieafspraken met de woningcorporaties afspreken dat alle woningen die de corporaties verkopen in het middensegment blijven. Dat kan door de huren laag te houden via kettingbeding. Of door de woning ter verkopen...

Lees meer

D66: 'Waarom neemt VVD geen afstand van FvD?'

'Het lijkt wel alsof Amsterdamse politici alleen nog maar kunnen praten over wie racistisch is en wie ze willen uitsluiten,' stelt de VVD Amsterdam in een wijdverspreide advertentie. Om te vervolgen met de schijnbaar retorische vraag: 'Heeft Amsterdam geen grotere uitdagingen?' Het lijkt een aardige campagnevondst: doen alsof de VVD over de...

Lees meer
Meer nieuws