Opinie | ‘Geen top-zoveel: aandacht voor de allerjongsten voorkomt zware misdaad’

Opinie | ‘Geen top-zoveel: aandacht voor de allerjongsten voorkomt zware misdaad’

0579E8DB F670 35CF 8EE72D81ECF10453

De Top 600 is een beproefd middel voor de aanpak van draaideur­criminelen, maar voor echte criminaliteitspreventie voldoet het niet, betoogt de Amsterdamse fractievoorzitter van D66 Reinier van Dantzig in het Parool.

Misdaad is zo oud als de weg naar Rome, en afrekeningen in het criminele circuit zijn dat ook. Toch konden de ontwikkelingen de laatste tien jaar nauwelijks zorgwekkender zijn.

Onschuldige Amsterdammers werden slachtoffer van criminelen die zich hadden vergist in hun doelwit.

Het was de verwezenlijking van risico dat met beestachtige acties bewust wordt genomen. De moord op het familielid van een kroongetuige was een nieuw dieptepunt.

Het valt op dat de daders van deze misdrijven steeds jonger zijn. De roekeloosheid en het gebrek aan enig besef van verantwoordelijkheid bij de plegers van deze liquidaties, is het gevolg van die jonge leeftijd. We moeten er vroeg bij zijn.

De Top 600-aanpak is een bekend antwoord van deze stad op dit soort criminaliteit. Daders die de afgelopen jaren relatief veel heftige misdaden hebben gepleegd als straatroven, mishandelingen of moorden zijn in die Top 600 opgenomen.

Iedere persoon heeft een regisseur die verschillende instanties goed moet laten samenwerken om hem weer op het juiste pad te krijgen. Voor daders onder de 21 gelden minder strenge criteria, toch loopt de gemiddelde leeftijd van de groep tegen de 30.

Als je met een vuurwapen een avondwinkel berooft of met een Kalasjnikov door de straten gaat, ben je al ver heen. Te ver.

Vroeg ingrijpen

Het is goed dat we niemand opgeven, maar bij wie zulke gruwelijk misdrijven pleegt moeten we er rekening mee houden dat dat figuur zijn leven vooral in de criminaliteit en achter tralies zal doorbrengen. Maar zelfs als je erin slaagt deze personen uit de misdaad te trekken, blijft staan dat ze inmiddels slachtoffers hebben gemaakt.

Veel interessanter is daarom wat we kunnen doen voor de allerjongste Amsterdammers die dreigen het verkeerde pad op te gaan. Kinderen die met een achterstand aan het leven beginnen of tijdens hun leven een eigen doelpunt maken, moeten zo jong mogelijk aan de hand worden genomen. Er is misschien iets misgegaan in hun leven, maar de verkeerde afslag is nog niet definitief genomen.

De Top 600 is een mooi instrument tegen draaideurcriminelen, maar echte preventie ­begint na het eerste kleine vergrijp en zo jong mogelijk. Niet een top-zoveel, maar alle aandacht voor de allerjongsten zal de meeste nare misdaad voorkomen.

Richt je op groep 8-kinderen, op brugklassers. Richt je op de pubers, zorg dat ze naar school gaan. Zorg dat ze worden uitgedaagd op school en niet door foute prikkels op straat.

Concreet uitzicht

Maak de drempel om toch vooral naar school te gaan zo laag mogelijk. Hou rekening met de capaciteit van een kind en kijk naar wat hij of zij al heeft bereikt. Juist voor deze groep is het van belang dat het op school niet te snel gaat waardoor ze afhaken, of te langzaam waardoor ze zich gaan vervelen.

In beide gevallen loop je dan een risico dat een crimineel toekomstperspectief aantrekkelijker lijkt. Slaag je erin deze jonge Amsterdammers concreet uitzicht te bieden op een mooi diploma waar ze wat mee kunnen en ­willen, dan heb je kans.

Echte preventie begint vroeg, na de eerste misstap. Je moet deze jongens en meisjes op de radar krijgen in groep 8 of als puber, want na een winkeldiefstal zijn ze nog te redden.

Geef deze kinderen na hun eerste misstap een mentor, iemand die ze helpt het levenspad te bewandelen, met ouders te spreken en een school te kiezen. Iemand die ze steunt door dik en dun om ze zo te behoeden voor die akelige val.

Doe het voor hen, en voor ons allemaal. Een roofoverval of moord laat betrokkenen en nabestaanden achter met onomkeerbaar verdriet en pijn. Dat is niet te genezen en daarom moeten we het voorkomen.

EF3125B2 F657 01CE 81E88F65336322D6

Opinie – ‘Kom in actie Den Haag, haal onze kinderen nú terug uit Syrië’

Het noorden van Syrië verkeert opnieuw in oorlog. Daarmee komt er naast de koude winter een extra vijand op de Nederlandse kinderen af die zich buiten hun eigen schuld in vluchtelingenkampen bevinden. En dat allemaal omdat de minister niet durfde te verkopen dat we Nederlanders terughalen. Dat is een grote frustratie....

Lees meer
992759B6 D6C5 BA5E 78CF61F9C88DF6CB

Ook praktijk aan huis kan overstappen op eeuwigdurende erfpacht

D66 is blij dat ook mensen die een praktijk, naaiatelier of nagelstudio aan huis hebben kunnen overstappen naar eeuwigdurende erfpacht. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: ‘’We hebben het erfpachtstelsel twee jaar geleden gewijzigd, omdat we Amsterdammers niet wilden opzadelen met enorme canonsprongen. Maar mensen die woonden in een zogenaamde gemengde bestemming...

Lees meer
F06E010F DB94 B5C8 3953028A53A8B065

Haal onze kinderen terug

Fractievoorzitter van D66 Amsterdam Reinier van Dantzig vraagt vandaag de burgemeester om een dringend beroep te doen op de regering om kinderen die nu onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen zitten, direct terug te halen. De kinderen zijn door keuzes van hun ouders in IS-gebied geboren of deels opgegroeid. Van Dantzig:...

Lees meer
994CE4DF F505 BE8C 4550BCDAA67C1954

D66 en PvdA: ook kick- en thaiboksers verdienen de beste begeleiding vanuit de stad

“De faciliteiten en begeleiding voor topsporters in Amsterdam zijn van het allerhoogste niveau,” aldus Reinier van Dantzig. “Als je bedenkt dat dit mede komt door investeringen vanuit de stad, vind ik het niet meer dan logisch dat alle Amsterdamse topsporters daar gebruik van kunnen maken. Olympische zwemmers en roeiers die...

Lees meer
054FE462 FDFE 143F 8CBF1623DDB9C867

D66: 'Het moet geen verbod-op-leuke-dingen-college worden'

Ruim een jaar geleden presenteerden de partijen GroenLinks, D66, PvdA en SP hun plannen voor de stad. Van Dantzig is tevreden over de eerste resultaten en de koers van dit nieuwe stadsbestuur: 'We delen enorm veel progressieve waarden met elkaar.'  Eigen kracht van mensen Maar is D66 toch niet een beetje het...

Lees meer
98B9F974 040B 3C86 241AC53E26352D4B

Houd op met lukrake controle door politie’

De politie in Amsterdam moet wat de gemeenteraad betreft voorlopig afzien van proactieve controles, alcoholcontroles uitgezonderd. Dit zijn staandehoudingen die agenten op eigen initiatief doen, zonder concrete verdenking. Het opschorten van deze controles dient als drukmiddel tegen een hardnekkig fenomeen: etnisch profileren. Dit terugdringen gaat veel progressieve partijen in de raad...

Lees meer
Meer nieuws