Opinie | ‘Geen top-zoveel: aandacht voor de allerjongsten voorkomt zware misdaad’

Opinie | ‘Geen top-zoveel: aandacht voor de allerjongsten voorkomt zware misdaad’

0579E8DB F670 35CF 8EE72D81ECF10453

De Top 600 is een beproefd middel voor de aanpak van draaideur­criminelen, maar voor echte criminaliteitspreventie voldoet het niet, betoogt de Amsterdamse fractievoorzitter van D66 Reinier van Dantzig in het Parool.

Misdaad is zo oud als de weg naar Rome, en afrekeningen in het criminele circuit zijn dat ook. Toch konden de ontwikkelingen de laatste tien jaar nauwelijks zorgwekkender zijn.

Onschuldige Amsterdammers werden slachtoffer van criminelen die zich hadden vergist in hun doelwit.

Het was de verwezenlijking van risico dat met beestachtige acties bewust wordt genomen. De moord op het familielid van een kroongetuige was een nieuw dieptepunt.

Het valt op dat de daders van deze misdrijven steeds jonger zijn. De roekeloosheid en het gebrek aan enig besef van verantwoordelijkheid bij de plegers van deze liquidaties, is het gevolg van die jonge leeftijd. We moeten er vroeg bij zijn.

De Top 600-aanpak is een bekend antwoord van deze stad op dit soort criminaliteit. Daders die de afgelopen jaren relatief veel heftige misdaden hebben gepleegd als straatroven, mishandelingen of moorden zijn in die Top 600 opgenomen.

Iedere persoon heeft een regisseur die verschillende instanties goed moet laten samenwerken om hem weer op het juiste pad te krijgen. Voor daders onder de 21 gelden minder strenge criteria, toch loopt de gemiddelde leeftijd van de groep tegen de 30.

Als je met een vuurwapen een avondwinkel berooft of met een Kalasjnikov door de straten gaat, ben je al ver heen. Te ver.

Vroeg ingrijpen

Het is goed dat we niemand opgeven, maar bij wie zulke gruwelijk misdrijven pleegt moeten we er rekening mee houden dat dat figuur zijn leven vooral in de criminaliteit en achter tralies zal doorbrengen. Maar zelfs als je erin slaagt deze personen uit de misdaad te trekken, blijft staan dat ze inmiddels slachtoffers hebben gemaakt.

Veel interessanter is daarom wat we kunnen doen voor de allerjongste Amsterdammers die dreigen het verkeerde pad op te gaan. Kinderen die met een achterstand aan het leven beginnen of tijdens hun leven een eigen doelpunt maken, moeten zo jong mogelijk aan de hand worden genomen. Er is misschien iets misgegaan in hun leven, maar de verkeerde afslag is nog niet definitief genomen.

De Top 600 is een mooi instrument tegen draaideurcriminelen, maar echte preventie ­begint na het eerste kleine vergrijp en zo jong mogelijk. Niet een top-zoveel, maar alle aandacht voor de allerjongsten zal de meeste nare misdaad voorkomen.

Richt je op groep 8-kinderen, op brugklassers. Richt je op de pubers, zorg dat ze naar school gaan. Zorg dat ze worden uitgedaagd op school en niet door foute prikkels op straat.

Concreet uitzicht

Maak de drempel om toch vooral naar school te gaan zo laag mogelijk. Hou rekening met de capaciteit van een kind en kijk naar wat hij of zij al heeft bereikt. Juist voor deze groep is het van belang dat het op school niet te snel gaat waardoor ze afhaken, of te langzaam waardoor ze zich gaan vervelen.

In beide gevallen loop je dan een risico dat een crimineel toekomstperspectief aantrekkelijker lijkt. Slaag je erin deze jonge Amsterdammers concreet uitzicht te bieden op een mooi diploma waar ze wat mee kunnen en ­willen, dan heb je kans.

Echte preventie begint vroeg, na de eerste misstap. Je moet deze jongens en meisjes op de radar krijgen in groep 8 of als puber, want na een winkeldiefstal zijn ze nog te redden.

Geef deze kinderen na hun eerste misstap een mentor, iemand die ze helpt het levenspad te bewandelen, met ouders te spreken en een school te kiezen. Iemand die ze steunt door dik en dun om ze zo te behoeden voor die akelige val.

Doe het voor hen, en voor ons allemaal. Een roofoverval of moord laat betrokkenen en nabestaanden achter met onomkeerbaar verdriet en pijn. Dat is niet te genezen en daarom moeten we het voorkomen.

7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Breng de economie op gang: maak leeftijd bespreekbaar in alternatieven voor 1,5m economie

De Amsterdamse economie moet zo snel mogelijk weer (deels) open. Leeftijdsgrenzen stellen, op basis van wetenschappelijke kennis, kan daarbij een belangrijke rol spelen. De huidige maatregelen tegen het coronavirus maken sectoren kapot, ook met riante overheidssteun. Reinier van Dantzig: “Op dit moment lijkt de anderhalvemetersamenleving al politiek geaccepteerd, terwijl de...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

D66 wil opheldering status huis Etty Hillesum

Uitkijkend op het Museumplein schreef Etty Hillesum over de verschrikkingen van de Holocaust in Amsterdam. Aan haar schrijftafel in een kamer van de Gabriël Metsustraat 6 schreef zij over haar leven ten tijde van de bezetting. Terwijl haar werk nog steeds aan (internationale) bekendheid wint, zijn er plannen om het...

Lees meer
12F423E6 C86E 1A40 58A1D8C0AD494FF7

D66: Samen doorstaan we de coronacrisis

’t Is stil in Amsterdam. Door de maatregelen van de overheid, in strijd tegen het coronavirus, blijven Amsterdammers thuis, zijn cafés en restaurants gesloten, net als musea, theaters en scholen. De pandemie van het coronavirus wordt met man en macht bestreden en de fractie van D66 steunt dan ook alle...

Lees meer
131860B8 D7CC B643 4F74A5CC7610F2C1

Vang kwetsbare kinderen uit Lesbos op in Amsterdam

De gemeenteraadsfracties van GroenLinks, D66, PvdA, DENK, ChristenUnie en BIJ1 willen dat Amsterdam meewerkt aan het opnemen van 500 kinderen uit vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos. Hiermee geven zij gehoor aan de noodkreet van Stichting Vluchteling, Defence for Children en Vluchtelingenwerk Nederland en een gevolg aan de toezegging van...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

D66: voorkom dat jongeren wapens bezitten en gebruiken

Op 10 september 2019 sloeg politiechef Paauw alarm over het wapenbezit onder jongeren. De politieorganisatie ziet dit wapenbezit toenemen en zelf gemeengoed worden. Er is reeds een 18-jarige jongen doodgestoken. Fractievoorzitter Reinier van Dantzig: “Er hebben al verschrikkelijke incidenten plaatsgevonden en als het zo door gaat vrees ik voor nieuwe...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

D66 en PvdA: bied Amsterdamse jongeren perspectief op een tweede kans

De Amsterdamse fracties van D66 en PvdA willen dat Amsterdamse jongeren die in de fout zijn gegaan, meer kans krijgen op een tweede kans. Dit willen zij doen door het bezwaar maken tegen het niet verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) makkelijker te maken. Het voorstel van D66 en...

Lees meer
Meer nieuws