Reactie demonstratie op de Dam

Iets meer dan een week geleden lag George Floyd voor de ogen van de wereld te happen naar adem, onder de knie van een agent. Een beeld waar ik van wakker heb gelegen, vanwege de machteloosheid tegen het voortwoekerende racisme dat er nog steeds in deze wereld is. Elke keer dat ik ‘I can’t breathe’ hoorde werd ik misselijker en kreeg ik tranen in mijn ogen.

7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

De demonstraties daarna waren vaak emotioneel, liepen soms uit de hand, maar toonden stuk voor stuk aan dat de wereld hier genoeg van heeft. En uitspreken is nodig zolang zwarte mannen zich niet veilig voelen vanwege politiegeweld. Zolang ook in Amsterdam je huidskleur invloed heeft op hoe vaak de politie je staande houdt. Black lives matter, all lives matter, waar je ook woont, hoe je ook heet.

Toch volgde ik de aanloop naar de Dam met steeds groter wordende pijn in mijn buik. Demonstreren is een grondrecht en het maakt me trots dat bijna niemand meer stil zit in de strijd tegen racisme. Maar wat gisteren is gebeurd, is in coronatijd niet te verkroppen. Zorgpersoneel heeft maanden op hun tandvlees gelopen, ondernemers en hun personeel hebben in de grootst mogelijke onzekerheid geleefd, evenementenorganisatoren weten vrij zeker deze crisis niet te overleven en de hele maatschappij is omgebouwd om afstand te houden, en dan dit.

We kunnen dit niet goed praten. Dit had voorkomen moeten worden, zo eerlijk moeten we zijn. Hoe hebben we als stad ervan uit kunnen gaan dat er maar 250 mensen kwamen? Welke informatie had de politie precies? Waarom is op de Dam gedemonstreerd en niet op een plek met meer ruimte? Waarom zijn de wegen naar de Dam niet afgesloten? Waarom is er niet samen met de organisatie alles aan gedaan om de mensen vreedzaam van de Dam af te krijgen? Welke afspraken zijn vooraf en tijdens de demonstratie gemaakt met de organisatie?

Deze vragen moeten helder worden in het debat, waarbij ik kritisch de tijdlijn van gebeurtenissen zal volgen die hebben geleid tot een te volle Dam. Er zijn in Amsterdam vaak en veel demonstraties en ook tijdens Corona zal er gedemonstreerd worden. Daarbij zullen steeds de geldende regels moeten worden nageleefd. Niet met te grote groepen op te kleine locaties. Dat is hier misgegaan.

Uiteindelijk schrijf ik jullie vandaag met pijn in mijn hart, want waar het gesprek over zou moeten gaan is hoe we discriminatie en racisme bestrijden. Wat er nodig is om iedereen ongeacht afkomst een eerlijke kans te geven. Die boodschap wordt vertroebeld door terechte vragen over hoe het qua aantallen demonstranten uit de hand kon lopen.

Ik ben trots dat er zo veel mensen zich uitspreken en verdrietig dat we als stad dit niet in goede banen hebben weten te leiden.

Ik begrijp de frustratie bij iedereen die in de zorg werkt, ik voel die ook.

Ik begrijp het onbegrip bij ondernemers, ik voel dat ook.

Ik begrijp de drang van mensen om op te staan tegen racisme, ik voel die ook.

Het was aan Amsterdam om al deze mensen samen op afstand te laten strijden voor het goede. Dat is gisteren niet gelukt en dat is intens spijtig.

7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Bijdrage debat antiracisme-demonstratie

Lees hier de bijdrage terug van Reinier van Dantzig tijdens de interpellatie over de antiracisme-demonstratie in de gemeenteraadsvergadering van 10 juni. Ik sta hier vandaag als witte man, in een debat •    dat niet gaat over het gif dat racisme is, •    dat er niet om draait onze afschuw uit te spreken over...

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

Breng de economie op gang: maak leeftijd bespreekbaar in alternatieven voor 1,5m economie

De Amsterdamse economie moet zo snel mogelijk weer (deels) open. Leeftijdsgrenzen stellen, op basis van wetenschappelijke kennis, kan daarbij een belangrijke rol spelen. De huidige maatregelen tegen het coronavirus maken sectoren kapot, ook met riante overheidssteun. Reinier van Dantzig: “Op dit moment lijkt de anderhalvemetersamenleving al politiek geaccepteerd, terwijl de...

Lees meer
97374FE7 B8C1 B087 49D129E4D6554EE7

Een mooie en stemmige herdenking gewenst lieve Amsterdammers

  Een mooie en stemmige herdenking gewenst lieve Amsterdammers

Lees meer
7B471012 DF00 49FD EC28DED8E9423540

D66 wil opheldering status huis Etty Hillesum

Uitkijkend op het Museumplein schreef Etty Hillesum over de verschrikkingen van de Holocaust in Amsterdam. Aan haar schrijftafel in een kamer van de Gabriël Metsustraat 6 schreef zij over haar leven ten tijde van de bezetting. Terwijl haar werk nog steeds aan (internationale) bekendheid wint, zijn er plannen om het...

Lees meer
12F423E6 C86E 1A40 58A1D8C0AD494FF7

D66: Samen doorstaan we de coronacrisis

’t Is stil in Amsterdam. Door de maatregelen van de overheid, in strijd tegen het coronavirus, blijven Amsterdammers thuis, zijn cafés en restaurants gesloten, net als musea, theaters en scholen. De pandemie van het coronavirus wordt met man en macht bestreden en de fractie van D66 steunt dan ook alle...

Lees meer
131860B8 D7CC B643 4F74A5CC7610F2C1

Vang kwetsbare kinderen uit Lesbos op in Amsterdam

De gemeenteraadsfracties van GroenLinks, D66, PvdA, DENK, ChristenUnie en BIJ1 willen dat Amsterdam meewerkt aan het opnemen van 500 kinderen uit vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos. Hiermee geven zij gehoor aan de noodkreet van Stichting Vluchteling, Defence for Children en Vluchtelingenwerk Nederland en een gevolg aan de toezegging van...

Lees meer
Meer nieuws