D66 wil dat er extra sportvelden en accommodaties komen voor sporten waar de wachtlijsten voor kinderen lang zijn. Deze week bespreekt de gemeenteraad de voorjaarsnota, waar 10 miljoen wordt uitgetrokken om de tekorten aan sportvelden en sportaccommodaties aan te pakken. Volgens D66 moeten sportclubs met de lange wachtlijsten prioriteit krijgen. Ook wil D66 dat er meer multifunctioneel kunstgras wordt ingezet, waardoor velden bijvoorbeeld voor zowel voetbal als hockey gebruikt kunnen worden. D66-raadslid en woordvoerder sport Reinier van Dantzig: “Veel Amsterdamse kinderen staan op een wachtlijst om lid te worden van hun favoriete sportvereniging. Dat is echt uit den boze in een tijd waarin het aantal kinderen met obesitas nog steeds zorgelijk is. We willen juist meer kinderen aan het sporten krijgen. Het aantal velden en accommodaties moet fors worden uitgebreid. Geef die clubs met langste wachtlijsten prioriteit.”

Wachtlijsten wegwerken

In de hele stad zijn voor verschillende sporten lange wachtlijsten. Ook zijn er meer aanvragen voor accommodaties dan de gemeente financieel kan leveren. Daarom wordt er in de voorjaarsnota 10 miljoen euro extra uitgetrokken om de wachtlijsten weg te werken. Van Dantzig: “Wanneer de gemeente investeert in velden en accommodaties is het van belang dat er slimme keuzes worden gemaakt. Daarbij is een multifunctioneel kunstgrasveld een slimmere lange termijn investering waardoor er langer en ook vaker op een veld gespeeld kan worden.”

Multifunctionele sportvelden

Komende jaren gaat Amsterdam flink investeren in meer sportvelden en accommodaties. De ruimte hiervoor is echter ook beperkt. Niet ieder stadsdeel heeft genoeg vierkante meters over om meer velden neer te leggen. Wanneer er zowel een tekort is aan voetbal-of hockeyvelden moet er dan een beslissing worden gemaakt. Van Dantzig: “Er is echter steeds meer mogelijk op het gebied van sportvelden. Op kunstgras kunnen teams vaker en langer spelen, zodat een veld minder vaak leeg staat. Ook kunnen er velden worden aangelegd waar zowel hockeyers als voetballers op kunnen spelen. Door nu te investeren in deze slimme opties hoeven kinderen straks niet eindeloos op een wachtlijst voordat ze op hun favoriete club met hun vriendjes kunnen sporten.”

Dit artikel is ook geplaatst op amsterdam.d66.nl