Wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling

In het nieuwe Amsterdamse college ben ik geïnstalleerd als Wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling. Een portefeuille die in het oog van de storm van de wooncrisis staat. We hebben meer betaalbare woningen nodig, en snel. Deze klus vereist enorme stuurmanskunsten. De voorspellingen zijn onzeker, de investeringsruimte knelt, de rente en inflatie stijgt en personeel is enorm lastig te vinden. We moeten het samen doen. Samen met het bedrijfsleven, corporaties, ontwikkelaars, pensioenfondsen, het Rijk. En natuurlijk: samen met de Raad. En nu aan de slag!

Lees verder

Flitsbezorgers mogen tóch nieuwe darkstores openen

Het stadsbestuur wil flitsbezorgers toch de kans geven om nieuwe vestigingen te openen, ondanks de huidige stop op nieuwe filialen. Nu de ene na de andere darkstore door de gemeente gesloten wordt, mogen ze een aanvraag doen om nieuwe winkels te openen op bedrijventerreinen. "We gaan, nu we echt hebben bedacht waar we wel flitsbezorging willen en waar dat kan zonder overlast, toestaan dat flitsbezorgers zich kunnen vestigen op bedrijventerreinen", aldus verantwoordelijk wethouder Reinier van Dantzig. 'We hebben nu een heel duidelijk ruimtelijk kader waar wij denken dat het kan zonder overlast. Dan vinden we het ook redelijk om toe te staan dat flitsbezorgers zich daar mogen vestigen. Na toestemming van ons." Begin dit jaar bepaalde de gemeenteraad dat er een jaar lang geen nieuwe darkstores geopend mogen worden zodat de gemeente kan werken aan nieuw beleid. Dat omdat omwonenden overlast ervaren van de darkstores. Er wordt gewerkt aan een zogeheten 'paraplubestemmingsplan', waarmee de vestigingen gereguleerd zullen worden in de toekomst. Dat wordt naar alle waarschijnlijkheid pas in het eerste kwartaal van 2023 besproken en vastgelegd in de raad. Omdat er in de tussentijd veel darkstores gesloten zijn door de gemeente die niet in het bestemmingsplan passen, blijven er weinig vestigingen open in de stad. "De flitsbezorgers hebben bijna elke rechtszaak die ze hebben aangespannen tegen ons verloren, dus ik denk dat de champagne vandaag niet opengaat", aldus Van Dantzig. "Maar je moet als stad toch ruimte bieden aan dit soort nieuwe bedrijvigheid. En ik vind het dan ook redelijk hun hier wat meer ruimte te geven." Het college stelt daarom voor om het voorbereidingsbesluit te wijzigen, zodat het mogelijk wordt een darkstore toe te staan waar dat kan. Maar volgens Florian Brunsting, general manager bij Getir, is dat niet rendabel. "Wat voor ons belangrijk is, is dat we ons in het centrum kunnen vestigen. In gemengde gebieden, waar ook al supermarkten en pizzeria's gevestigd zijn. Dan kunnen we ook onze tienduizenden Amsterdamse klanten blijven bedienen en dat werkt niet vanuit bedrijventerreinen." Getir wil nog niet zeggen of ze gebruik gaan maken van de nieuwe regeling. Mochten ze dat willen, moeten ze eerst een aanvraag indienen bij de gemeente. Zij beoordelen of de voorgestelde locatie aan alle voorwaarden voldoet.

"De gemeente Amsterdam is niet verantwoordelijk voor het verdienmodel van flitsbezorgers"

Er is inmiddels een afwegingskader geschreven waarin duidelijk wordt gemaakt waar de bedrijven zich nog  wél mogen vestigen. Van Dantzig: "Die gaat binnenkort de inspraak in. Daar kan iedereen zijn of haar mening over geven, maar wel op voorwaarden van Amsterdam. Dan moet u denken aan bedrijventerreinen of andere plekken waar niet omheen gewoond wordt."

Lees verder

Wethouder Van Dantzig over flitsbezorging: "In 10 minuten je boodschappen geen grondrecht"

Wat wethouder Ruimtelijke Ordening Reinier van Dantzig (D66) betreft blijven flitsbezorgers welkom in Amsterdam, maar wel op voorwaarden die de stad stelt. En dat betekent dat zogeheten darkstores van woonwijken naar bedrijventerreinen worden verdreven. "Binnen tien minuten je boodschappen is geen grondrecht in Amsterdam."

Lees verder

Flink- en Getir-locaties in Amsterdam-West moeten op 14 september sluiten

Amsterdam heeft twee Flink- en Getir-locaties in West bevolen om per 14 september te sluiten, anders riskeren ze een boete van 20.000 euro.

Lees verder

Wethouder Van Dantzig: bouwambities worden komende jaren vaak niet gehaald

De bouwambities van 7500 woningen per jaar zullen vaker niet dan wel gehaald worden de komende jaren. Dat zei wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw) woensdag tegen de gemeenteraad. De wethouder maakt zich daarnaast zorgen om de gevolgen van de stikstofproblematiek voor woningbouw in Zuidoost.

Lees verder

D66: "Positie van jongeren is onderschoven kindje geweest"

De Amsterdamse D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig vindt dat er meer moet worden samengewerkt met universiteiten en ook geld moet worden vrijgemaakt voor de mentale weerbaarheid van jongeren.

EU citizens plus everyone living in NL longer than 5 years can vote, too

Dutch and other EU citizens are allowed to vote in the upcoming municipal elections on March 14, 15 and 16, provided you meet some requirements. Citizens from non-EU countries are also allowed to vote if they have lived legally in the Netherlands for at least 5 years before the election. More information on voting as a non-Dutch citizen.

And if you're an Amsterdammer coming from abroad, you might want to check out D66 Amsterdam Internationals

And whom should you vote for? You might want to consider voting for my very funny friend Greg Shapiro - and this is him explaining why

Wonen op het water

D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig: “De woningcrisis vraagt om snelle en innovatieve oplossingen. Ruimte benutten blijft lastig. Gelukkig omvat Amsterdam ontzettend veel water waar we woningen kunnen bouwen. Laten we daar dan ook mee beginnen!”

Lees verder

Investeren in de Wildemanbuurt

De bewoners van de Wildemanbuurt kijken met veel cynisme en weinig vertrouwen naar de gemeente. Dit komt omdat de gemeente een grootschalige renovatie, sloop met nieuwbouw en investeringen in de openbare ruimt beloofde. Deze kwamen er echter nooit.
D66 wil samen met bewoners uit de Wildemanbuurt de buurt weer laten floreren en daarom schreven wij een intiatiefvoorstel. Reinier van Dantzig: “Door te investeren in de fysieke ruimte en de mensen kunnen we het vertrouwen van de bewoners terugwinnen en gaan we samen de Wildemanbuurt weer laten floreren. Dat verdienen de bewoners al veel te lang en gaan we nu eindelijk regelen.” 

Lees verder

De grote verbouwing van Amsterdam is aanstaande

David Hielkema van Het Parool interviewt D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig voorafgaand aan de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022
Bestuurspartij D66 lijkt het verlies te beperken en maakt kans om weer de grootste te worden in Amsterdam. Partijleider Reinier van Dantzig wil bij winst wethouder Wonen worden om middeninkomens voor de stad te behouden. ‘Als we klaar zijn met mensen verleiden, komt ook gewoon een moment dat we gaan dwingen.’

Lees verder

Meer woningen voor Amsterdamse middeninkomens

"Amsterdam is een stad van arm én rijk, maar met midden ertussenin", aldus D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig in het Amsterdamse lijsttrekkersdebat over de woningmarkt.

Mondkapjes dragen in de horeca?

Woensdag kwam er wetenschappelijk bewijs: mondkapjes op, ook in het café, is met handen wassen en anderhalve meter afstand de enige manier om het coronavirus buiten de deur te houden. Ab Osterhaus praat erover bij Op1. Mondkapjes in de horeca: gaat horecaondernemer Renier van Dantzig dit ook invoeren in zijn café in Amsterdam?

D66 wil er qua klimaat nog een tandje bij: "Het is do or die"

De stad moet nog sneller vergroenen en er moet nog meer gebouwd worden. Dat valt op te maken uit het nieuwe verkiezingsprogramma van D66.

Lees verder
Meer nieuws en video's
Mijn visie voor Amsterdam

Mijn ambitie voor de stad

Mokum is uniek. We leven van handel en ontmoeting, en vrijheid en rechtvaardigheid zijn verankerd in het DNA van de stad. Dat maakt Amsterdam al sinds jaar en dag een progressief baken van licht in een soms donkere en sombere wereld. In Amsterdam maakt het niet uit of je uit Doetinchem of Damascus komt, of je op jongens of meisjes valt, en in welk gebedshuis je je zielenheil zoekt. Juist die vrijheid heeft ervoor gezorgd dat er in Amsterdam 180 nationaliteiten wonen en dat ze stuk voor stuk ontvangen zijn met open armen. Wil je meedoen, dan ben je Amsterdammer.

Maar die belofte staat onder druk. Amsterdam staat aan de vooravond van belangrijke verkiezingen. De stad lijkt de COVID-crisis goed door te zijn gekomen, maar de uitdagingen zijn groter dan ooit. Juist in Amsterdam merken we de gevolgen van de woon-, klimaat- en kansencrisis die Nederland teistert. Dat betekent dat we op een kantelpunt staan, waar de keuzes die we nu maken essentieel zijn voor de toekomst van onze stad en onze kinderen.

Amsterdammers maken de stad en Amsterdammer kan je alleen zijn als je hier een huis kan vinden. En juist dit grondrecht, het recht op een huis, staat door de woningcrisis onder druk en dat is onacceptabel. Ik geloof dat iedereen in Amsterdam dezelfde kans moet hebben en dus moet je er ook voor zorgen dat iedereen – ongeacht je inkomen of je achtergrond – dezelfde kans maakt op een huis. En dat kan niet zonder dat we stevig durven in te grijpen in de markt, we zullen van betaalbare huizen voor starters en gezinnen met een middeninkomen absolute topprioriteit moeten maken door fors te bouwen maar ook door de negatieve effecten van de markt te beteugelen met regulering zoals de opkoopbescherming van huizen.

Mijn visie voor Amsterdam

Wie is Reinier?

Waarom ben je de politiek in gegaan?

'Naïef als ik was in mijn jeugd dacht ik dat onverdraagzaamheid nooit voet aan de grond zou krijgen in Nederland, maar wat zat ik daarnaast. In mijn vormende jaren vlogen er achtereenvolgens twee vliegtuigen het WTC in, werd Pim Fortuin vermoord en Theo van Gogh vermoord. Opeens maakte het uit waar je vandaan kwam, of je naar een kerk of moskee ging en of je rechts of links was. Ik was in verwarring en werd politiek wakker, ik voelde dat ik mij moest verzetten tegen onzin, onrecht en onverdraagzaamheid. En helaas is die strijd nu urgenter dan ooit.'

Reinier in de stad

Een mooi bezoek aan het @marineterreinamsterdam met het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum: @alexanderscholtes, @lotteterwel en @michamos84.

Vanochtend in gesprek met @eenvandaag en @onnodwars bij de arena over o.a. de 3000 woningen die hier binnen een aantal jaren gebouwd gaan worden.

New Beginnings is het eerste woningbouwproject dat wordt opgeleverd in de buurten rondom de Burgemeester Roëllstraat in Slotermeer.

Een prachtige oase in de stad; de @deverbroederij !

Ontmoet Reinier hier

Er zijn op dit moment geen events gepland. Je kunt natuurlijk altijd contact opnemen met Reinier via mail, chat of telefoon.

Meer Reinier in de stad

© 2022, Reinier van Dantzig. Website door Next Door Digital.