Artikelen, nieuws en media

Hieronder vind je een overzicht van artikele die ik heb geschreven, nieuwsberichten en optredens in de media.

Hieronder vind je een overzicht van artikele die ik heb geschreven, nieuwsberichten en optredens in de media.

Ruim 8.400 woningen in aanbouw genomen in Amsterdam

Vorig jaar zijn ondanks de verslechterende marktomstandigheden 8.401 woningen in aanbouw genomen in Amsterdam. Dat zijn er fors meer dan de jaarlijkse ambitie van 7.500 woningen die het stadsbestuur zich heeft gesteld, meldt de gemeente Amsterdam woensdag. Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw) waarschuwt wel dat de ‘de mooie cijfers van dit jaar geen garantie zijn voor mooie cijfers in 2023’.

Lees verder

Van Dantzig zet deur op kier voor aanpassen groenplannen: "Zorgen initiatiefnemers terecht"

Onder druk van een mogelijk referendum zet wethouder Ruimtelijke Ordening Reinier van Dantzig (D66) de deur op een kier om onderdelen van de zogeheten 'Hoofdgroenstructuur' toch aan te passen. "Ik wil niks afdoen aan het democratisch recht van een referendum. De zorgen van de 18.000 mensen (het aantal mensen dat zijn of haar handtekening zette onder de aanvraag van een referendum, red.) zijn terecht, daar gaan we mee in gesprek, maar de democratie moet ook zijn beloop hebben."

Lees verder

Wethouder Van Dantzig haalt uit naar Partij voor de Dieren na kritiek op groenplannen: ‘Stemmingmakerij’

Na weken waarin wethouder Reinier van Dantzig de kop van Jut was voor natuurliefhebbers beet hij in de commissievergadering woensdag flink van zich af. Hij richtte zijn pijlen vooral op de Partij voor de Dieren, die zijn plannen voor beschermd groen zwaar bekritiseert. ‘Aantoonbare onjuistheden creëren onrust en wantrouwen.’

Lees verder

Welk advies geeft UPLIFT voor betere jongerenhuisvesting?

Op 12 december overhandigden vijf leden van het UPLIFT jongerenpanel een manifest aan wethouder Reinier van Dantzig. Hierin staan adviezen over de toekomst van jongerenhuisvesting in Amsterdam. Het jongerenpanel was een co-creatieproces opgezet vanuit project UPLIFT. In het jongerenpanel kregen jongeren zelf de kans mee te denken en voorstellen te doen over gemeentebeleid in Amsterdam. Hierbij werd het panel begeleid en ondersteund door !WOON.

Lees verder

Mecanoo wins tender for nature-inclusive residential building at Amsterdam Zuidas

Mecanoo together with developer KondorWessels Vastgoed has won the tender for the development of Beethoven plot 2 at the Beatrixpark in Amsterdam Zuidas. The 'Habitat Royale' design, in which the connection with nature is central, has been selected by the municipality of Amsterdam as the winning concept.

Lees verder

Grootste jongerencomplex Amsterdam officieel geopend tijdens geslaagd Lieven Festival

Jongerencomplex Lieven is op 12 december officieel geopend door wethouder Reinier van Dantzig, tijdens het Lieven Festival. Samen met enkele honderden aanwezigen werd het een openingsfeest om niet snel te vergeten. ___1__

Lees verder

Amsterdam is een landmark rijker I Locoburgemeester Van Dantzig opent Q Residences en onthult sculptuur van Studio Job

Locoburgemeester Van Dantzig opent Q Residences en onthult sculptuur van Studio Job

Lees verder

'Wooncrisis moet niet ontaarden in ernstige bouwcrisis'

Amsterdam heeft maar liefst 7.713 woningen in aanbouw genomen in 2022, maar de hoofdstad is niet immuun voor minder goede tijden, waarschuwt wethouder Reinier van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling. Jaar op jaar 7.500 woningen bijbouwen zal niet lukken. Hij wil redden wat er te redden valt, zonder heilige huisjes. “We moeten met elkaar voorkomen dat de wooncrisis uitmondt in een ernstige bouwcrisis.”

Lees verder

Amsterdam neemt 7.713 woningen in aanbouw in 2022

Amsterdam neemt over heel 2022 in totaal 7.713 woningen in aanbouw. Daarmee haalt de gemeente voor dit jaar het zelf gestelde politieke doel om de bouw van minimaal 7.500 woningen te laten beginnen. De Amsterdamse bouwstroom is goed voor tien procent van de landelijke bouwproductie.

Lees verder

Onderzoek naar brandveiligheid van alle 24 complexen met containerwoningen

Vanwege de grote brand in het complex met studenten en statushouders in Startblok Riekerhaven wordt de brandveiligheid van alle complexen met containerwoningen in de stad onderzocht. Het gaat om 24 complexen, die bekendstaan als 'tijdelijke unitbouw met woonfunctie'.

Lees verder

Hulde voor wethouder Reinier van Dantzig: einde aan de ambitiestapeling

Vastgoedman annex Quote-columnist Maarten de Gruyter wordt moe van de potpourri van wensen van wethouders. Gelukkig heeft Amsterdam Reinier van Dantzig, stelt hij in deze column. 'Eindelijk een wethouder van woningbouw die beseft dat je niet alles kunt krijgen.'

Lees verder

Woonwethouder Amsterdam: ‘Crème de la crème ambtenaren werkt aan mixed-use’

In de grote steden verrijzen steeds meer mixed-use-complexen, met wonen, werken en recreatie in één pand. Zowel ontwikkelaars, beleggers als gemeenten zien het als een goed middel tegen de woningnood en voor de leefbare stad. Waar oude mixed-use soms nog werd verweten dat het te afgesloten was, staat bij de nieuwe projecten juist binding met de buurt centraal. Wethouder Reinier van Dantzig van Amsterdam: ‘We bouwen niet alleen huizen, maar ook een samenleving.’

Lees verder

Bouwwethouder Van Dantzig vreest bouwcrisis door stikstofuitspraak "Dit kan laatste zetje zijn"

Wethouder Reinier van Dantzig, verantwoordelijk voor de woningbouw in de stad, vreest dat de huidige wooncrisis kan omslaan in een bouwcrisis nu de Raad van State de zogeheten bouwvrijstelling van tafel heeft geveegd. Door deze vrijstelling was er voor bouw, aanleg en sloop van woningen, wegen en verduurzamingsprojecten geen natuurvergunning nodig. "Dit zou net het zetje kunnen zijn waardoor je een bouwcrisis inschiet, dat mag echt niet. De wooncrisis mag geen bouwcrisis worden", aldus Van Dantzig tegen AT5.

Lees verder

Flitsbezorgers mogen tóch nieuwe darkstores openen

Het stadsbestuur wil flitsbezorgers toch de kans geven om nieuwe vestigingen te openen, ondanks de huidige stop op nieuwe filialen. Nu de ene na de andere darkstore door de gemeente gesloten wordt, mogen ze een aanvraag doen om nieuwe winkels te openen op bedrijventerreinen.

"De gemeente Amsterdam is niet verantwoordelijk voor het verdienmodel van flitsbezorgers"

Er is inmiddels een afwegingskader geschreven waarin duidelijk wordt gemaakt waar de bedrijven zich nog  wél mogen vestigen. Van Dantzig: "Die gaat binnenkort de inspraak in. Daar kan iedereen zijn of haar mening over geven, maar wel op voorwaarden van Amsterdam. Dan moet u denken aan bedrijventerreinen of andere plekken waar niet omheen gewoond wordt."

Lees verder

Wethouder Van Dantzig over flitsbezorging: "In 10 minuten je boodschappen geen grondrecht"

Wat wethouder Ruimtelijke Ordening Reinier van Dantzig (D66) betreft blijven flitsbezorgers welkom in Amsterdam, maar wel op voorwaarden die de stad stelt. En dat betekent dat zogeheten darkstores van woonwijken naar bedrijventerreinen worden verdreven. "Binnen tien minuten je boodschappen is geen grondrecht in Amsterdam."

Lees verder

© 2022, Reinier van Dantzig. Website door Next Door Digital.