Artikelen, nieuws en media

Hieronder vind je een overzicht van artikele die ik heb geschreven, nieuwsberichten en optredens in de media.

Hieronder vind je een overzicht van artikele die ik heb geschreven, nieuwsberichten en optredens in de media.

Flitsbezorgers mogen tóch nieuwe darkstores openen

Het stadsbestuur wil flitsbezorgers toch de kans geven om nieuwe vestigingen te openen, ondanks de huidige stop op nieuwe filialen. Nu de ene na de andere darkstore door de gemeente gesloten wordt, mogen ze een aanvraag doen om nieuwe winkels te openen op bedrijventerreinen. "We gaan, nu we echt hebben bedacht waar we wel flitsbezorging willen en waar dat kan zonder overlast, toestaan dat flitsbezorgers zich kunnen vestigen op bedrijventerreinen", aldus verantwoordelijk wethouder Reinier van Dantzig. 'We hebben nu een heel duidelijk ruimtelijk kader waar wij denken dat het kan zonder overlast. Dan vinden we het ook redelijk om toe te staan dat flitsbezorgers zich daar mogen vestigen. Na toestemming van ons." Begin dit jaar bepaalde de gemeenteraad dat er een jaar lang geen nieuwe darkstores geopend mogen worden zodat de gemeente kan werken aan nieuw beleid. Dat omdat omwonenden overlast ervaren van de darkstores. Er wordt gewerkt aan een zogeheten 'paraplubestemmingsplan', waarmee de vestigingen gereguleerd zullen worden in de toekomst. Dat wordt naar alle waarschijnlijkheid pas in het eerste kwartaal van 2023 besproken en vastgelegd in de raad. Omdat er in de tussentijd veel darkstores gesloten zijn door de gemeente die niet in het bestemmingsplan passen, blijven er weinig vestigingen open in de stad. "De flitsbezorgers hebben bijna elke rechtszaak die ze hebben aangespannen tegen ons verloren, dus ik denk dat de champagne vandaag niet opengaat", aldus Van Dantzig. "Maar je moet als stad toch ruimte bieden aan dit soort nieuwe bedrijvigheid. En ik vind het dan ook redelijk hun hier wat meer ruimte te geven." Het college stelt daarom voor om het voorbereidingsbesluit te wijzigen, zodat het mogelijk wordt een darkstore toe te staan waar dat kan. Maar volgens Florian Brunsting, general manager bij Getir, is dat niet rendabel. "Wat voor ons belangrijk is, is dat we ons in het centrum kunnen vestigen. In gemengde gebieden, waar ook al supermarkten en pizzeria's gevestigd zijn. Dan kunnen we ook onze tienduizenden Amsterdamse klanten blijven bedienen en dat werkt niet vanuit bedrijventerreinen." Getir wil nog niet zeggen of ze gebruik gaan maken van de nieuwe regeling. Mochten ze dat willen, moeten ze eerst een aanvraag indienen bij de gemeente. Zij beoordelen of de voorgestelde locatie aan alle voorwaarden voldoet.

"De gemeente Amsterdam is niet verantwoordelijk voor het verdienmodel van flitsbezorgers"

Er is inmiddels een afwegingskader geschreven waarin duidelijk wordt gemaakt waar de bedrijven zich nog  wél mogen vestigen. Van Dantzig: "Die gaat binnenkort de inspraak in. Daar kan iedereen zijn of haar mening over geven, maar wel op voorwaarden van Amsterdam. Dan moet u denken aan bedrijventerreinen of andere plekken waar niet omheen gewoond wordt."

Lees verder

Wethouder Van Dantzig over flitsbezorging: "In 10 minuten je boodschappen geen grondrecht"

Wat wethouder Ruimtelijke Ordening Reinier van Dantzig (D66) betreft blijven flitsbezorgers welkom in Amsterdam, maar wel op voorwaarden die de stad stelt. En dat betekent dat zogeheten darkstores van woonwijken naar bedrijventerreinen worden verdreven. "Binnen tien minuten je boodschappen is geen grondrecht in Amsterdam."

Lees verder

Flink- en Getir-locaties in Amsterdam-West moeten op 14 september sluiten

Amsterdam heeft twee Flink- en Getir-locaties in West bevolen om per 14 september te sluiten, anders riskeren ze een boete van 20.000 euro.

Lees verder

Wethouder Van Dantzig: bouwambities worden komende jaren vaak niet gehaald

De bouwambities van 7500 woningen per jaar zullen vaker niet dan wel gehaald worden de komende jaren. Dat zei wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw) woensdag tegen de gemeenteraad. De wethouder maakt zich daarnaast zorgen om de gevolgen van de stikstofproblematiek voor woningbouw in Zuidoost.

Lees verder

750 nieuwe woningen, kantoren en een buurtpark in Zuidoost

Zuidoost krijgt er een nieuwe woonwijk bij. Met de transformatie van kantoorgebouwen aan de Paasheuvelweg naar een woon/werkgebied worden 750 woningen gerealiseerd met een buurtpark, kantoorruimte en voorzieningen. Wethouder Reinier van Dantzig van de gemeente Amsterdam tekende hiervoor vandaag een overeenkomst met Peter Kuiten van Certitudo. De bouw zal in 2024 gefaseerd starten en duurt ongeveer drie jaar.

Lees verder

Wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling

In het nieuwe Amsterdamse college ben ik geïnstalleerd als Wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling. Een portefeuille die in het oog van de storm van de wooncrisis staat. We hebben meer betaalbare woningen nodig, en snel. Deze klus vereist enorme stuurmanskunsten. De voorspellingen zijn onzeker, de investeringsruimte knelt, de rente en inflatie stijgt en personeel is enorm lastig te vinden. We moeten het samen doen. Samen met het bedrijfsleven, corporaties, ontwikkelaars, pensioenfondsen, het Rijk. En natuurlijk: samen met de Raad. En nu aan de slag!

Lees verder

"Om je kapot te schamen, Ajax-onwaardig"

Ajax kan morgenavond het landskampioenschap grijpen als er gewonnen wordt van sc Heerenveen. Een huldiging in de binnenstad zal er niet komen, zo maakte burgemeester Femke Halsema reeds bekend. Het kwam haar op doodsbedreigingen te staan.

Lees verder

Debat in Pakhuis De Zwijger

Pakhuis De Zwijger bevraagt lijsttrekkers van de grootste Amsterdamse partijen over hun drijfveren en ambities voor het Amsterdam van morgen. Waarom zijn zij de politiek in gegaan en willen ze de stad gaan besturen?

Kiezers bedankt!

Heel veel dank aan iedereen die D66 in Amsterdam groot heeft gehouden! Hoewel we niet de grootste partij van de stad zijn geworden, geeft deze uitslag voldoende steun voor een praktische politiek die Amsterdam daadwerkelijk duurzamer, socialer en toekomstbestendiger kan maken. Zoals je van ons gewend bent, zullen wij ons best doen aanknopingspunten te vinden met de andere constructieve partijen in de stad om de komende 4 jaar maximale vooruitgang te boeken, want de uitdagingen zijn groot, maar de kansen ook. Bedankt!

Lees verder

"Het gaat erom, wat krijg je voor elkaar?"

In aanloop naar 16 maart spreekt ORAM directeur Kees Noorman met vier Amsterdamse lijsttrekkers en onderzoekt hij waar hun politieke stip op de horizon staat. Aangaande economie en bedrijfsleven, maar ook ten aanzien van de vraag in welk toekomstig Amsterdam zij willen wonen en werken. Deze keer Reinier van Dantzig.

Lees verder
Foto: BLINK fotografie

D66: "Positie van jongeren is onderschoven kindje geweest"

De Amsterdamse D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig vindt dat er meer moet worden samengewerkt met universiteiten en ook geld moet worden vrijgemaakt voor de mentale weerbaarheid van jongeren.

Politiek pim-pam-petten met de VVD

Het is weer eens wat anders, politiek pim-pam-pet spelen met VVD-lijsttrekker Claire Martens bij AT5. Als je wilt weten wie er wint, moet je het filmpje even bekijken  :)

EU citizens plus everyone living in NL longer than 5 years can vote, too

Dutch and other EU citizens are allowed to vote in the upcoming municipal elections on March 14, 15 and 16, provided you meet some requirements. Citizens from non-EU countries are also allowed to vote if they have lived legally in the Netherlands for at least 5 years before the election. More information on voting as a non-Dutch citizen.

And if you're an Amsterdammer coming from abroad, you might want to check out D66 Amsterdam Internationals

And whom should you vote for? You might want to consider voting for my very funny friend Greg Shapiro - and this is him explaining why

Wonen op het water

D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig: “De woningcrisis vraagt om snelle en innovatieve oplossingen. Ruimte benutten blijft lastig. Gelukkig omvat Amsterdam ontzettend veel water waar we woningen kunnen bouwen. Laten we daar dan ook mee beginnen!”

Lees verder

Investeren in de Wildemanbuurt

De bewoners van de Wildemanbuurt kijken met veel cynisme en weinig vertrouwen naar de gemeente. Dit komt omdat de gemeente een grootschalige renovatie, sloop met nieuwbouw en investeringen in de openbare ruimt beloofde. Deze kwamen er echter nooit.
D66 wil samen met bewoners uit de Wildemanbuurt de buurt weer laten floreren en daarom schreven wij een intiatiefvoorstel. Reinier van Dantzig: “Door te investeren in de fysieke ruimte en de mensen kunnen we het vertrouwen van de bewoners terugwinnen en gaan we samen de Wildemanbuurt weer laten floreren. Dat verdienen de bewoners al veel te lang en gaan we nu eindelijk regelen.” 

Lees verder

© 2022, Reinier van Dantzig. Website door Next Door Digital.