Wat wethouder Ruimtelijke Ordening Reinier van Dantzig (D66) betreft blijven flitsbezorgers welkom in Amsterdam, maar wel op voorwaarden die de stad stelt. En dat betekent dat zogeheten darkstores van woonwijken naar bedrijventerreinen worden verdreven. "Binnen tien minuten je boodschappen is geen grondrecht in Amsterdam."

De explosieve opkomst van flitsbezorgers in Amsterdam is door de regels van de gemeente een halt toegeroepen. Begin dit jaar werden nieuwe darkstores verboden én meerdere al geopende zaken werden gedwongen gesloten. Deze darkstores pasten niet in het geldende bestemmingsplan van de panden waar zij inzitten: het gaat volgens de gemeente namelijk niet om een winkel, maar om een distributiecentrum. De rechter gaf de gemeente tot nu toe altijd gelijk.

Hongerige kat

Dat er vraag is naar de dienst van bedrijven als Getir en Flink, blijkt wel: ook Van Dantzig zelf maakt er wel eens gebruik van: "Ik ben daar ook vrij openhartig over. Ik heb een kind thuis en een vrij grote hongerige kat en u weet ook dat ik wel eens op rare tijden thuiskom. Als het kind dan ligt te slapen, de oppas is weg, dan is het fijn om nog een blik kattenvoer te kunnen bestellen. Ik ben niet tegen flitsbezorgers in de stad. Ik vind het handig, maar er zullen mensen zijn die liever naar de Albert Heijn lopen."

De wethouder wil de darkstores weg hebben uit woonwijken. "Laat ik wel helder zijn: ik moet ze niet onder mijn huis hebben. Daar moet ik echt niet aan denken. Het geeft natuurlijk enorm veel overlast. Samen met wethouder Economische Zaken Sofyan Mbarki (PvdA)  heb ik ook gesprekken met de flitsbezorgers gevoerd. We hebben gezegd dat we voor nieuwe bedrijvigheid in Amsterdam altijd willen kijken hoe we ruimte kunnen maken, maar wel op onze voorwaarden."