Amsterdam heeft twee Flink- en Getir-locaties in West bevolen om per 14 september te sluiten, anders riskeren ze een boete van 20.000 euro.

De stad gaf opdracht om de twee locaties – aan de Nassaukade en Da Costakade – in juli te sluiten, maar beide locaties installeerden klantenbalies naar aanleiding van het bevel. De zogenaamde ‘dark stores’ dienen vooral als distributiecentrum voor snelle bezorgdiensten.

Zowel Getir als Flink gingen in beroep tegen de beslissing en voerden aan dat de winkels met kassa’s voor klanten als supermarkten moeten worden beschouwd. Maar na controles op beide locaties, zei de stad dat de winkels ‘voornamelijk dienen als distributiecentrum voor flash-bezorging’.

Supersnelle levering

In de afgelopen twee jaar is er een stroom van bedrijven geopend, die leveringen van alles van alcohol tot koekjes ‘aan uw deur in minuten’ aanbieden. Klanten bestellen via een app op hun mobiel en (elektrische) fietsers razen door de stad om de goederen zo snel mogelijk van het magazijn naar de bank te brengen.

Buurtbewoners voeren een strijd tegen de bedrijven, die volgens hen overlast veroorzaken in woonwijken. ‘Het probleem is geluidsoverlast, de hele dag door, en verkeersveiligheid’, zegt bewoner Joost Munning, die afgelopen november een klacht van 115 omwonenden verzamelde tegen Dutch News.

De stad stelt dat de winkels de bestemmingsrichtlijnen schenden, die bepalen wat bedrijven op bepaalde locaties mogen exploiteren. ‘Het beleid van de gemeente is om leefbare wijken te beschermen. Deze twee locaties voldoen niet aan dit uitgangspunt’, zegt loco-burgemeester Reinier van Dantzig in een persbericht.

Amsterdam wil nu alle dark stores uit woonwijken weren en beperken tot bedrijfsterreinen. De bedrijven verzetten zich hiertegen omdat het hen verder van hun klanten plaatst.

Rechtszaken

Een nieuw stadsbesluit zegt dat als Flink en Getir de locaties niet vóór 14 september sluiten, ze een boete van € 20.000 krijgen. Een woordvoerder van Flink laat aan Het Parool weten dat ze van plan zijn een rechtszaak aan te spannen tegen het bevel.

Twee andere flash-bezorgbedrijven, Gorillas en Zapp, verloren eerder dit jaar rechtszaken over soortgelijke bestellingen. Zapp is sindsdien gestopt met haar activiteiten in Nederland vanwege de onzekerheden als gevolg van veranderende wet- en regelgeving.