Er is inmiddels een afwegingskader geschreven waarin duidelijk wordt gemaakt waar de bedrijven zich nog  wél mogen vestigen. Van Dantzig: "Die gaat binnenkort de inspraak in. Daar kan iedereen zijn of haar mening over geven, maar wel op voorwaarden van Amsterdam. Dan moet u denken aan bedrijventerreinen of andere plekken waar niet omheen gewoond wordt."

De gemeente spant steeds vaker een rechtszaak aan om darkstores, die niet binnen het bestemmingsplan passen, te dwingen om te sluiten. "De gemeente Amsterdam is niet verantwoordelijk voor het verdienmodel van flitsbezorgers. Wij moeten vertellen wat wij binnen onze stad acceptabel vinden en goede ruimte ordening vinden, waarvoor ik verantwoordelijk ben. Dat betekent niet dat je een distributiebedrijf middenin een woonwijk kan zetten. Het is aan die bedrijven om hun businessmodel daar al dan niet  op aan te passen."

Meer sluitingen

De flitsbezorgbedrijven kunnen meer gedwongen sluitingen verwachten. Van Dantzig is blij met het in zijn ogen snelle ingrijpen van de stad. "Bij Airbnb sukkelde we er een beetje achteraan, maar nu zitten we er echt bovenop. We proberen het echt op onze voorwaarden te voldoen. Als dat betekent dat mensen onder die voorwaarden boodschappen willen bestellen en bedrijven er nog brood in zien, dan zijn ze meer dan welkom in Amsterdam. Binnen tien minuten je boodschappen is geen grondrecht in Amsterdam."