Wethouder van Dantzig (Woningbouw en Ruimtelijke Ontwikkeling)): “De komende jaren gaat Zuidoost fors groeien. Bijna veertigduizend woningen worden gebouwd tot 2040, naast duizenden vierkante meters extra winkel-, horeca en kantoorruimte, en investeringen in de openbare ruimte. Een stad, in een stad. Dit wordt een plek waar alles wat je nodig hebt binnen handbereik ligt.”

De kantoorgebouwen aan de Paasheuvelweg maken plaats voor het nieuwbouwproject Eastern Heights van Certitudo. Hier komen vier nieuwe gebouwen met studio’s, duplexwoningen en twee-, drie- en vierkamerappartementen van 30 m2 tot 120 m2. Op de begane grond komen voorzieningen, zoals een buurtkamer, horeca, sport, ontspanning en dagelijkse voorzieningen. Hiernaast verrijst een nieuw kantoorgebouw van 16.000 m2 met een restaurant. Tussen de gebouwen komt een buurtpark. Bewoners, bezoekers en werknemers kunnen parkeren in de twee ondergrondse parkeergarages.

Met de ontwikkeling van deze nieuwe woningen in Amstel III, het gebeid waar dit project onder valt, komen ook voor bewoners uit Zuidoost woningen vrij. Met de ontwikkelaar is afgesproken om 25% van de woningen toe te wijzen aan de inwoners van dit stadsdeel.

Amstel III, voorheen een groot kantorengebied dat getransformeerd wordt in een gemengd stuk stad voor duizenden Amsterdammers, ligt ten zuiden van de Johan Cruijff Arena. Een groot aantal van de woningen die er in Zuidoost bijkomen, wordt hier gebouwd. De kantoren maken daarmee plaats voor een complete stadswijk, inclusief scholen en andere voorzieningen, zoals sport en kinderopvang. In Amstel III draait de ‘bouwmotor’ dit jaar op volle kracht met de start van zeven nieuwe bouwprojecten die in 2027 5.000 woningen zullen opleveren. De gemeente werkt intensief samen met verschillende ontwikkelaars.