Ajax kan morgenavond het landskampioenschap grijpen als er gewonnen wordt van sc Heerenveen. Een huldiging in de binnenstad zal er niet komen, zo maakte burgemeester Femke Halsema reeds bekend. Het kwam haar op doodsbedreigingen te staan.

Dilan Yesilgöz - Zegerius, Minister van Veiligheid en Justitie, spreekt er via Twitter schande over. "Als Ajacied en Amsterdammer in hart en nieren, wil ik ook niets liever dan een mogelijk kampioensfeest op het Museumplein. Ik baal net als iedereen dat het niet op die plek door kan gaan", begint ze.

"Maar de burgemeester kan niet anders dan de veiligheid van al die Ajacieden en Amsterdammers voorop zetten. Dat verdient respect", gaat Yesilgöz verder. "De bagger die zij in plaats daarvan over zich heen krijgt is echt om je kapot te schamen en onze club onwaardig."

'Schaam me diep'

Ook Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van de D66 in de Amsterdamse gemeenteraad, kreeg een vieze smaak in de mond door de bedreigingen aan Halsema. "Dit is toch absurd, niet genoeg beveiligers te vinden en dan de burgemeester - die haar best doet het te organiseren - bedreigen. Dan ben je niet goed snik. Als Ajacied schaam ik me diep voor dit soort 'fans'."