Er kan een grote stap gezet worden richting een eerlijke Amsterdamse woningmarkt. D66 wil namelijk in de komende prestatieafspraken met de woningcorporaties afspreken dat alle woningen die de corporaties verkopen in het middensegment blijven. Dat kan door de huren laag te houden via kettingbeding. Of door de woning ter verkopen aan de huurder via een ‘maatschappelijk gebonden eigendom’.
Lijstrekker Reinier van Dantzig: “De Amsterdamse woningmarkt hangt echt uit het lood. We moeten radicaal ingrijpen om deze eerlijker te maken voor middeninkomens en het kettingbeding draagt sterk bij aan de oplossing.”
Kettingbeding is veelbelovend
Dat corporaties via een kettingbeding eisen kunnen stellen aan de huur van de woning die zij verkopen is veelbelovend. Op deze manier worden panden niet meer door beleggers opgekocht om vervolgens veel duurder verhuurd te worden. Reinier van Dantzig: “Deze maatregel stelt ons echt in staat om de huur te reguleren in het voordeel van de middeninkomens. Door afspraken te maken met corporaties zorgen we ervoor dat de Amsterdamse woningmarkt weer eerlijk wordt en voor iedereen toegankelijk is.
Middensegment in de knel
Onlangs nog kwamen cijfers naar buiten die bevestigen dat het zeer moeilijk is voor middeninkomens is om in Amsterdam een huis te kopen of te huren. In een rapport schrijven de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) ‘Het middensegment is in Amsterdam vrijwel afwezig.’ Maar 7 procent van de nieuwbouwwoningen in Amsterdam is beschikbaar voor middeninkomens. Landelijk ligt dat percentage op 62 procent. Van Dantzig: “Deze cijfers spreken boekdelen. Amsterdam wordt een stad voor arm of rijk, een schadelijke ontwikkeling. Alle woningen die de corporaties verkopen moeten daarom in de toekomst. naar middeninkomens, deze groep heeft op dit moment namelijk geen kans op de Amsterdamse woningmarkt.”