Tijd voor een rigoureuze oplossing, wat D66-fractievoorzitter Jan Paternotte betreft. De partij stelt vandaag voor deze woonfraude aan te pakken in samenwerking met de onderhuurders. Paternotte: “Deze woonfraude raakt iedere Amsterdammer. Mensen met een minimum inkomen staan jaren op een wachtlijst. Er wordt over de rug van de samenleving veel winst gemaakt op een sociale voorziening. Dat moet stoppen”.
Meewerken en nog twee jaar huren
Amsterdam is de stad met het hoogste aantal sociale huurwoningen van Nederland: een woning met een lage huur voor Amsterdammers die minder dan 35.000 euro per jaar verdienen. Hier wordt gigantisch misbruik van gemaakt. Veel mensen houden zo’n woning aan om illegaal door te verhuren. Terwijl ze zelf verhuizen of er volgens hun inkomen geen recht meer of hebben. Om die woonfraude aan te pakken wil D66 samenwerken met de onderhuurders. Reinier van Dantzig, D66-woordvoerder Wonen: “De opzet is simpel. Illegale onderhuurders kunnen zich, zodra het voorstel is aangenomen, binnen zes maanden melden. Je mag dan nog maximaal twee jaar in die woning blijven wonen als beloning. De illegale verhuurder raakt zijn woning kwijt en krijgt een flinke boete”. Die kan oplopen tot 12.000 euro. Na twee jaar is de woning weer écht een sociale huurwoning.
Keiharde controle
Als de zes maanden afgelopen zijn, start een intensieve controle van de gemeente. D66 is ervan overtuigd dat veel Amsterdammers willen meewerken. Van Dantzig: “Uiteindelijk wil je gewoon ergens legaal kunnen wonen. Illegale onderhuurders zijn spookburgers met minder rechten. Je kan je niet op je woonadres inschrijven bij de gemeente. Ook kan je geen diensten aanvragen bij de gemeente, zoals armoedevoorzieningen of een parkeervergunning”.
Woonfraude aanpakken speerpunt coalitie D66, SP, VVD
Voor de bestrijding van woonfraude wordt 1 miljoen euro extra uitgetrokken door coalitiepartijen D66, SP en VVD. Van Dantzig: “Dat is heel goed nieuws, maar de aanpak van illegale onderhuur vraagt om meer dan geld alleen. Samenwerking en intensieve controle zijn nodig om profiteurs op te sporen”.