De woningmarkt zit behoorlijk op slot. Amsterdam telt bijvoorbeeld 8500 kleine huishoudens die te groot wonen, blijkt uit een inventarisatie van de gemeente. Om de woningmarkt weer een beetje op gang te krijgen wil D66 dus senioren stimuleren te verhuizen, zodat de voor hen te grote woningen, vrijkomen voor gezinnen.

Doorstroom

De reden dat doorverhuizen vaak uitblijft is omdat de huurprijzen in Amsterdam erg hoog liggen. Voor senioren dus al snel een reden om te blijven zitten. Om dat tegen te gaan, wil D66 nieuwe seniorenwoningen laten bouwen in de stad, waarbij de ouderen hun oude huurprijs blijven betalen. Het huis dat zij achterlaten moet echter wel tenminste vier kamers hebben.

Wat opmerkelijk is aan het voorstel van de partij, is dat ouderen eerst werden gestimuleerd om juist thuis te blijven wonen. Dat werd vooral veroorzaakt door de massale sluiting van bejaardentehuizen. D66-raadslid Reinier van Dantzig wil benadrukken dat het niet gaat om een heuse oprotpremie en wil senioren met zijn voorstel absoluut niet uit hun woning jagen. Het huurrecht is een groot goed en willen we absoluut niet aan tornen, zegt hij tegen De Telegraaf.

Bouwen, bouwen, bouwen

Mariëlle Paul, Tweede Kamerlid VVD, is zelf woonachtig in Amsterdam en kent het probleem op de woningmarkt. De woningnood is groot in Amsterdam en ik weet dat mijn eigen partij heel erg inzet op bouwen, bouwen, bouwen. Zeker ook voor starters, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Paul ziet graag de doorstroom meer op gang komen en volgens haar kunnen creatieve oplossingen, zoals zo verhuisbonus, daaraan bijdragen. De politicus denkt daarentegen dat niet iedereen per direct de verhuisdozen erbij pakt. Mensen die misschien al het plan hadden om kleiner te gaan wonen denken misschien, nou die 10.000 euro incasseer ik wel. Maar als je happy bent in het huis waar je woont, dan ga je niet verkassen.