D66-raadslid Reinier van Dantzig, woordvoerder wonen, diende daartoe vandaag een motie in, die met ruime meerderheid is aangenomen. Van Dantzig: “Dankzij de afspraken die zijn gemaakt met de woningcorporaties komen er meer huurhuizen voor Amsterdammers met een middeninkomen. Ook komen er flexibele contracten voor jonge starters op de woningmarkt. Dat is goed voor de stad. Maar één fundamenteel punt ontbreekt: aandacht voor duurzaamheid. Energiezuinige woningen moeten van D66 prioriteit krijgen”.
Doelstellingen Energieakkoord
Van Dantzig: “Het is duidelijk dat de corporaties nog niet doordrongen zijn van de noodzaak hun woningen duurzamer te maken. Wij roepen het stadsbestuur op om, bij het uitwerken van de afspraken, in te zetten op het halen van de doelstellingen uit het SER-Energieakkoord. Of anders de corporaties om alternatieven te vragen.” Hoe de corporaties de woningen moeten verduurzamen, maakt wat D66 betreft niets uit. “Het staat de corporaties vrij daar zelf invulling aan te geven, maar dát ze moeten verduurzamen staat als een paal boven water”.
Goed voor de knip
Amsterdam heeft een ambitieuze duurzaamheidsagenda vastgesteld, met doelstellingen over energiebesparing en het opwekken van schone energie. Wat D66 betreft kan de woningbouw zeker niet achterblijven. Van Dantzig: “We moeten Amsterdam schoner achterlaten dan we hebben aangetroffen. Bovendien zijn duurzame woningen goed voor de portemonnee. Extreem hoge energie rekeningen, veroorzaakt door slecht geïsoleerde woningen, komen steeds vaker voor bij huurders van corporatiewoningen”.