D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig voorspelde een "serieuze problematische week", doordat Ajax mogelijk kampioen wordt en er aanstaande dinsdag Koningsdag gevierd gaat worden. "We konden gisteren in het Vondelpark al zien dat niet iedereen zich aan de oproep om zich aan de regels te houden houdt."

Vrolijke week

"Ajax zou ik niet willen jinxen, want dat is een groot risico dat je loopt, maar het kan zijn dat we een vrolijke week in gaan", antwoordde Halsema. Ze voegde daaraan toe dat de wet publieke gezondheid nog steeds geldt, waarbij samenkomsten en vrijmarkten verboden zijn en drie of meer mensen niet bij elkaar mogen staan in de publieke ruimte. "Dat is opnieuw het slechte nieuws."

Ze zegt dat Koningsdag bijvoorbeeld "zo grondig mogelijk" voorbereid wordt, waarbij verschillende scenario's zijn voorbereid. "Er wordt met name op excessen gehandhaafd." Dat betekent dat mensen gewaarschuwd worden als ze de regels overtreden en daarna nog eens. 

Uiterste geval

"Als het heel hardnekkig is of als er hele grote groepen zijn, wordt je in het uiterste geval beboet of wordt er een last onder dwangsom opgelegd", zei Halsema. "Het is nooit het doel geweest om zoveel mogelijk boetes uit te delen. De handhaving is erop gericht om mensen te verleiden en zo nodig te forceren om zich te houden aan de covidregels."

Halsema gaf ook aan dat er bij te grote drukte via de NS waarschuwingen kunnen worden verspreid en dat parken eventueel afgesloten kunnen worden. "Zoals ik zondag heb moeten doen met het Sarphatipark en Vondelpark. Maar liever niet."

Halsema gaf afgelopen vrijdag tijdens het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester al aan dat ze "beheersingsproblemen" voorziet.