Inmiddels is Amsterdam, met meer dan vijf internationale producties in een jaar, een internationaal aangeschreven filmstad. Iets waar we trots mogen zijn. Het is fantastisch voor de internationale uitstraling en voor de werkgelegenheid. Er werken meer dan 20.000 mensen in de film- en tv industrie. Maar het Amsterdamse filmklimaat kan nóg aantrekkelijk worden gemaakt, vindt D66. Op ons verzoek is er voor de Amsterdamse filmcommissioner de komende vier jaar in ieder geval budget gereserveerd.
De commissioner, sinds 2009 geïnstalleerd op initiatief van D66, ondersteunt filmers bij het doorlopen van vergunningprocedures, het zoeken naar geschikte filmlocaties en voert internationaal acquisitie voor filmproducties. Tot nu toe was de financiering van de commissioner tijdelijk maar vanaf volgend jaar wordt dit structureel. Ook komt er een plan om de bevoegdheden van de filmcommissioner uit te breiden en er voor te zorgen dat de filmindustrie in Amsterdam blijft groeien. Dat bevestigde D66 wethouder Kajsa Ollongren deze week in de commissie Werk en Economie, na vragen van de D66 fractie.
"Het is belangrijk dat we het zo aantrekkelijk en eenvoudig mogelijk maken voor de film- en TV industrie. Filmmakers kiezen niet alleen voor steden die mooie plaatjes opleveren, maar ook gewoon voor de locaties met goede faciliteiten en een prettige samenwerking met de autoriteiten. Het levert een hoop banen op voor Amsterdam", aldus D66 raadslid Reinier van Dantzig.
D66 pleit al langer om Amsterdam in ieder geval dé film stad van Nederland te maken.