Er komen meer huurwoningen voor Amsterdammers met een middeninkomen. Dat blijkt uit het akkoord tussen de Amsterdamse Federatie van Woningbouwcorporaties (AFWC), de gemeente en de Amsterdamse huurdersvereniging. De partijen hebben onder andere afspraken gemaakt over de hoeveelheid sociale huurwoningen en verduurzaming van huizen. D66 is blij met het akkoord dat tot stand is gekomen. D66-woordvoerder wonen Reinier van Dantzig: “Deze afspraken zijn goed voor de stad. Er komt eindelijk meer aanbod voor een groep waar nu veel te weinig gewone huurwoningen voor zijn: Amsterdammers met een middeninkomen. Daar hebben we ons hard voor gemaakt. Ook komen er flexibele contracten voor jonge starters op de woningmarkt.” D66 pleit hier al lang voor.

Gewone huurwoningen voor middeninkomens

Elk jaar worden er sociale huurwoningen van corporaties geliberaliseerd. Die gaan dan uit het sociale segment naar het vrije huursegment. Er is nu afgesproken dat tenminste 65% van die woningen naar mensen met een middeninkomen gaan en dat is voor D66 erg belangrijk. “Dit betekent dat er meer huurwoningen beschikbaar komen voor huishoudens met een inkomen tot ongeveer 43.000 euro. De gemiddelde huur zal 850 euro per maand zijn met een maximum van 971 euro per maand. Goed nieuws dus voor al die mensen die teveel verdienen voor een sociale huurwoning maar voor wie de dure vrije sector of kopen onhaalbaar is,” aldus Van Dantzig.

Jongerencontracten

Een andere afspraak waar D66 blij mee is, zijn de tijdelijke jongerencontracten. Corporaties, huurders en gemeente hebben afgesproken tijdelijke jongerencontracten in te voeren. Voor jongeren en starters tot 28 jaar. Daarmee komt deze groep sneller aan een woning. “Nu is dat nog erg lastig, er is veel te weinig aanbod. Met tijdelijke jongerencontracten kunnen ook starters sneller een huis vinden in Amsterdam”, stelt Van Dantzig.