De veelgevraagde ‘meldplicht’ voor vakantieverhuur lijkt er nu echt te komen. Gister heeft de Tweede Kamer ingestemd met een motie die hiertoe oproept. Elke keer dat Amsterdammers hun huis verhuren, bijvoorbeeld via Airbnb, moeten ze dit in de toekomst via een digitaal registratie systeem melden bij de gemeente. De meldplicht is een diepe wens van D66-raadslid Reinier van Dantzig als middel om illegale vakantieverhuur tegen te gaan, die hier in 2014 al om heeft gevraagd. Van Dantzig: “Als Amsterdammer moet je je huis te huur aan kunnen bieden via organisaties als Airbnb, vindt D66. Maar het mag niet de spuigaten uitlopen, regels zijn er niet voor niets. Huiseigenaren mogen hun appartement maximaal 60 dagen per jaar verhuren en moeten onder andere toeristenbelasting betalen. Met de meldplicht wordt de 60 dagen termijn een harde grens. Zo kunnen we illegale vakantieverhuur tegen gaan en overlast voor buurtbewoners voorkomen.”

60 dagen termijn harde grens

Van Dantzig vroeg in 2014 al aan de wethouder de meldplicht in te voeren, maar om de registratie van verhuurders mogelijk te maken is een wetswijziging nodig. De Tweede Kamer ging gisteravond overstag. Van Dantzig: “Met de meldplicht kan Amsterdam eindelijk echt gericht handhaven. Online meld je eenvoudig de verhuur waarna de teller voor de zestig dagen gaat lopen. Na 60 dagen is het over en uit. Dit schept duidelijkheid voor de verhuurder, de gemeente en de buurt. Amsterdammers zijn over het algemeen positief over de vakantieverhuur van hun eigen huis, maar het moet wel binnen de perken blijven.”

Makkelijker overlast melden

De hotline waar mensen overlast van (illegaal) vakantieverhuur kunnen melden wordt op initiatief van Van Dantzig ook ruimer open gehouden en handhavers zullen sneller op meldingen reageren. Van Dantzig: “Vooral in het weekend, wanneer de meeste verhuur plaatsvindt, is het belangrijk dat mensen terecht kunnen met hun klachten. Handhavers moeten hier vervolgens direct op reageren zodat een vals hotel op heterdaad kan worden opgerold.” Afgelopen zomer zijn er door deze meldingen maarliefst 167 illegale hotels gesloten.

Dit artikel verscheen ook op amsterdam.d66.nl