Hoeveel sociale huurwoningen in Amsterdam illegaal worden onderverhuurd, is onduidelijk. Dat het een groot probleem is in Amsterdam en veel mensen hierdoor op een wachtlijst staan, is algemeen bekend. D66-gemeenteraadslid Reinier van Dantzig wil dat er beter zicht komt op illegale onderhuur van sociale huurwoningen en dat hier keihard tegen wordt opgetreden. “Sommige Amsterdammers staan jaren op een wachtlijst voor een sociale huurwoning, zij zijn de dupe van deze huisjesmelkers.” D66 wil dat het college van burgemeester en wethouders de omvang van het probleem beter in kaart brengt en de illegale onderhuur aanpakt.
Duizenden Amsterdammers de dupe
Sociale huurwoningen zijn alleen bedoeld voor mensen met een inkomen onder de 34.000 euro. Wanneer je een sociale huurwoning illegaal en voor veel geld doorverhuurd aan derden is dat dus een riante bron van inkomsten. D66 wil dat dit beter in kaart wordt gebracht zodat er harder tegen kan worden opgetreden. Van Dantzig: “Mensen die recht hebben op een sociale huurwoning staan soms wel tien jaar op de wachtlijst. Wij willen een zo nauwkeurig mogelijk beeld van de omvang van deze woonfraude. En we willen kijken hoe we de fraude nog beter kunnen aanpakken. Er is door deze illegale praktijken veel te weinig doorstroom op de Amsterdamse woningmarkt.”
Geen zicht op problematiek
Nu is onduidelijk met hoeveel illegale onderhuur Amsterdam eigenlijk exact te maken heeft. Bureau Zoeklicht, verantwoordelijk voor de aanpak van woonfraude in Amsterdam, schat dat ongeveer 10% van alle sociale huurwoningen illegaal worden onderverhuurd. Formeel kwamen er in 2014 maar 688 meldingen van illegale verhuur binnen, veel minder dan 10%. D66 vraagt of de aanpak van woonfraude geïntensiveerd kan worden zodat hier beter zicht op komt en er meer sociale huurwoningen vrijkomen.