Lees hier het artikel van Ton Damen, op de site van het Parool

De gemeente Amsterdam moet ervoor zorgen dat pensioenfondsen en verzekeraars huurwoningen gaan bouwen voor de middeninkomens, om die in wooncoöperaties te beheren en te verhuren.

Dit initiatiefvoorstel komt van collegepartij D66, die wil dat de huren tussen de 710 en 971 euro liggen voor huishoudens waar 35.000 tot 55.000 euro bruto per jaar wordt verdiend.

De rol van de gemeente is vooral coördinerend: ze moet waarborgen dat de woningen bereikbaar blijven voor de middeninkomens. De huren mogen niet met de markt meestijgen, hoogstens met een procentpunt boven de inflatie.

Hoge bezettingsgraad
"We moeten de bouw op gang brengen," zegt raadslid Reinier van Dantzig, schrijver van het initiatiefvoorstel. "En we moeten er daarna voor zorgen dat middenhuur ook echt middenhuur blijft."

Investeerders ontvangen hierdoor misschien niet direct de maximale winst, maar zij zijn wel verzekerd van een continu hoge bezettingsgraad.

In Van Dantzigs voorstel wordt de gemeente Amsterdam in een stappenplan opgedragen gesprekken met mogelijke partners aan te gaan. De gemeente kan daarbij kortingen op de grondprijs verstrekken, ter compensatie voor de lagere huren. De stad kan in de erfpachtvoorwaarden afdwingen dat huren niet te snel stijgen.

Anders dan bij andere beleggingen weten de pensioenfondsen en verzekeraars daardoor dat hun investeringen zekere en relatief grote opbrengsten opleveren. De risico's van investeringen in de Amsterdamse woningmarkt zijn klein.

Positieve ontwikkelingen
Afspraken moeten verder worden gemaakt over de uitpondtermijn, waarna een pand verkocht of duur verhuurd mag worden, en het aandeel woningen voor gezinnen.

De behoefte aan middenhuurwoningen is groot, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving onlangs in een rapport, al zijn er ook positieve ontwikkelingen. D66 wijst erop dat het aandeel middenhuurwoningen in de stad is gegroeid van 4 naar 5,6 procent en dat er meer middenhuurwoningen worden gebouwd.

Het risico bestaat echter dat veel van deze woningen zonder extra beleid via 'marktconforme' huuraanpassingen doorschieten naar het hoge segment. De prijzen op de woningmarkt stijgen immers sneller dan de lonen van werknemers.

Stappenplan

  • Pensioenfondsen en verzekeraars uitnodigen tot het oprichten van een wooncoöperatie.
  • Verkennen van de voorwaarden die nodig zijn om middenhuurwoningen te bouwen en ze voor het middensegment te behouden.
  • Maximale huur vastleggen. De aanvangshuur bedraagt tussen de 710,68 en 971 euro. De huur mag maximaal één procentpunt meer dan de inflatie worden verhoogd.
  • Inkomenseisen voor de huurder vaststellen. Die verdient bij aanvang niet meer dan 35.000 tot 55.000 euro bruto per jaar.
  • Een transparant woningtoewijzingssysteem bedenken, waarbij ­bepaalde beroepsgroepen en ­gezinnen voorrang kunnen krijgen.
  • Bepalingen rond de kwaliteit en de maat van de woningen, zoals het aantal slaapkamers, vaststellen. Dit om 'Blokhokken', bijvoorbeeld dertig vierkante meter voor negenhonderd euro huur, tegen te gaan.
  • Aantrekkelijke locaties beschikbaar stellen, met spreiding door de stad.