Het gekozen Burgemeesterschap komt in een stroomversnelling. D66 Amsterdam en Groenlinks zijn enthousiast over het initiatief van de Amsterdammers en vraagt daarom samen een spoeddebat aan. In korte tijd kreeg de petitie “Kies de burgemeester” genoeg handtekeningen voor een behandeling in de gemeenteraad, willen graag zo snel mogelijk met het stadsbestuur en de initiatiefnemers in overleg om door te praten over de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van het plan. D66 lijsttrekker Reinier van Dantzig: “Mooi dat Amsterdammers het initiatief hebben ingediend. D66 is al sinds jaar en dag voor de gekozen burgemeester en dat betekent dat we hier ook enthousiast over zijn. Het zou mooi zijn als dit mogelijk is en daarom willen we het zo snel mogelijk bespreken met de burgemeester. Meer invloed in dit proces voor de Amsterdammer is echt wenselijk.”

Petitie

De petitie is een initiatief van Meer Democratie. De beweging wil dat de volgende burgemeestersbenoeming in Amsterdam via een burgerraadpleging beïnvloeden. Hierdoor krijgen Amsterdammers een stem bij de aanstelling van een nieuwe burgemeester. “Ik vindt elk initiatief dat burgers meer invloed geeft op dit soort benoemingen te prijzen. En het is fantastisch dat dit initiatief in zo’n korte tijd door veel Amsterdammers is ondersteund. Maar mogelijk zitten er juridische haken en ogen aan. Daarom is het belangrijk voor de stad en de initiatiefnemers belangrijk snel scherp te hebben wat wel en niet kan. ”

Politieke achterkamertjes

Commissaris van de Koning Johan Remkes kondigde vorig jaar aan dat er geprobeerd wordt om voor de zomervakantie van 2018 een nieuwe burgemeester te benoemen. Dat maakt dat de nieuwe gemeenteraad na 21 maart maar een paar maanden heeft om de opvolging te regelen. GroenLinks en D66 Amsterdam willen daarom nu duidelijkheid hebben over hoe snel de behandeling van het volksinitiatief geagendeerd kan worden en of zo’n burgerraadpleging voor de volgende burgemeestersbenoeming al mogelijk is.Zoiets belangrijks als een burgemeester laat je niet aan politieke achterkamertjes. Nee, daarvoor is een sterke democratische legitimatie nodig: een burgemeester moet democratisch beoordeeld kunnen worden op zijn prestaties.”