De strijd tegen etnisch profileren duurt al lang zonder dat we vooruitgang boeken waar we tevreden over kunnen zijn. Morgen stelt D66 daarom voor om voorlopig te stoppen met proactieve controles. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: “Etnisch profileren is frustrerend. In de eerste plaats voor Amsterdammers die dit structureel overkomt. Hun pijn en frustratie is voor mij onvoorstelbaar. Deze onvoorstelbaarheid kenmerkt de hardnekkige onrechtvaardigheid van etnische profileren. Zij die het ondergaan, zij dragen de last. Anderen zal het niet overkomen. Wij willen daarom nu stoppen met proactieve controles.”

Geen redelijke verdenking
Preventief fouilleren is een politiemethode waarbij mensen worden staande gehouden zonder een redelijke verdenking van een misdrijf. Al jarenlang merken we dat bij deze controles mensen met een zichtbare migratieachtergrond vaker worden uitgekozen dan bijvoorbeeld witte Amsterdammers. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig: “Als de politie continu jou moet hebben zonder dat je iets hebt gedaan, is dat een deuk in je vertrouwen in een objectieve en eerlijke politie. Het probleem van etnisch profileren is zo urgent en slecht voor het vertrouwen in de rechtsstaat dat er stevige maatregelen nodig zijn”.

Laatste redmiddel
D66 heeft al van alles geprobeerd om etnisch profileren terug te dringen. Ook de politie heeft al genoeg aangekondigd en ondernomen. Een aanpak, een stopformulier (die er nooit kwam), een app en een handelingskader. Maar dat handelingskader blijkt nu bij agenten onvoldoende bekend te zijn. Het schiet gewoon niet op. Reinier van Dantzig: “We hebben geprobeerd etnisch profileren op te lossen zonder proactieve controles te schrappen, nu wordt het tijd voor zwaarder geschut. Zolang leidinggevenden er niet op kunnen toezien dat de politiecontroles uitgevoerd worden conform het handelingskader proactief controleren, moeten we stoppen met proactieve controles”.