Het quotum is begonnen vanuit een volksinitiatief. Een aantal inwoners van Amsterdam is een petitie gestart om het aantal toeristen dat in de stad overnacht terug te dringen. Dat zijn er namelijk nogal wat: in 2016 waren er nog 14 miljoen toeristische overnachtingen in Amsterdam. In 2018 waren dat er al 20,5 miljoen en in 2019 zelfs 22,5 miljoen.

Er zijn dertigduizend handtekeningen ingezameld en dan wordt de petitie behandeld in de gemeenteraad.

Eerste stad in Nederland

De nieuwe verordening 'Toerisme in Balans' is vorige week aangenomen, waarin dus staat dat er jaarlijks maximaal twintig miljoen toeristische overnachtingen mogen zijn. "Het is historisch dat het nu gelukt is als eerste stad in Nederland, vooral omdat het initiatief vanuit de inwoners zelf kwam", vertelt Reinier van Dantzig, gemeenteraadslid en fractievoorzitter van D66, aan EditieNL.

De petitiestarters streefden naar veertien miljoen overnachtingen per jaar. Dat is dus niet gelukt: "Het aantal overnachtingen van 2018 is genomen als compromis. Het moet natuurlijk wel een realistisch doel zijn."

Aanpak

De gemeente moet ingrijpen als het quotum wordt genegeerd. "Denk aan het verhogen van de toeristenbelasting of het hoge aantal Airbnb's aanpakken. Dat wordt nog een hele zoektocht. We hebben het nu namelijk nog niet eens over de dagjestoeristen. We kunnen geen hek om de stad zetten", zegt Van Dantzig.