Het is de tweede keer dat Reinier van Dantzig (35) gekozen is tot lijsttrekker voor D66, ook in 2018 was hij voorman van zijn partij in de hoofdstad.

Van Dantzig betrad de Amsterdamse politiek in 2014 voor D66 als raadslid. Na de volgende verkiezingen in 2022, zo zei hij vorige maand in een interview met Het Parool, heeft hij de ambitie om aan de slag te gaan als wethouder. Hij zal dan zijn werkzaamheden als eigenaar van drie horecazaken in de stad neerleggen.

Slag om Amsterdam

D66 is in Amsterdam de op een na grootste partij met 8 van de 45 raadszetels. Van Dantzig gelooft dat D66 volgend jaar de grootste partij van de stad kan worden. Na de uitslag van de Tweede Kamer­verkiezingen kondigde hij een electorale ‘slag om Amsterdam’ aan.

Ook van de andere grote partijen wordt steeds duidelijker met wie zij de campagne in gaan. Zo hebben de GroenLinks-leden opnieuw hun vertrouwen gegeven aan wethouder Rutger Groot Wassink, bij de PvdA wil wethouder Marjolein Moorman de lokale afdeling opnieuw leiden en bij oppositiepartij VVD staat raadslid Claire Martens in de startblokken.